Palmesus - En skattekiste levert til Kristiansand for femte gang

...

Yrende liv på bystranda under årets PalmesusFoto: Svein Erik Nomeland / www.artistfoto.no

Det er endelig fredag og vi våkner med et stort smil. Endelig er dagen her. Vi har telt ned i flere uker og de siste dagene har tellingen også gått på antall timer til vi endelig kan plante føttene i sanden og nyte Palmesus 2013. 

Og er det noe palmesus har vært heldige med utenom en herlig liste av artister så er det været. 25 grader, strålende sol og avkjølende vind gjør at dette blir rett og slett magisk. Kjoler kommer på, den offisielle spotifylisten for palmesus settes på og med et iskaldt glass vin varmer vi opp til å ha vår herligste helg noensinne.

Når sanger fra blant annet Nelly Furtado, Faithless og Axwell spiller over høytalerne hjemme i stua sitter vi begge nesten stumme i det det går opp for oss at vi er så heldige at vi skal få oppleve dem Live, i vår egen lille by. Det er utrolig mange store artister som skal entre scenen og forventningene rundt om i byen har vært til å ta og føle på i det siste.

...

Definitivt et av de musikalske høydepunkt - Faithless!Foto: Svein Erik Nomeland / www.artistfoto.no

Kvelden kommer og vi flytter oss nedover mot stranden. Innsjekking går utrolig raskt og vi blir møtt med hyggelige vakter som ber pent om å sjekke vesker og kroppsvisiterer oss, noe som gjør at vi faktisk føler oss veldig trygge og tatt godt imot. Vi blir ønsket enda en gang velkommen og slipper inn til herligheten av et festivalområde. Når vi kommer oss inn på området er det helt utrolig oversiktlig, og de har brukt området veldig godt.

  1. Husk ørepropper, det er ikke moro at ørene piper når hodet endelig treffer puta. Ta også med solbriller/regnponcho.
  2. Husk alt av billetter, legitimasjon og ha dette klart ved inngang. Da går alt raskere og du kan nyte mer av festivalen. Følg også piler og skilt så roter du deg ikke bort.
  3. Gjør mot andre slik du vil dem skal gjøre mot deg. Sniker du i køen kan du da ikke bli sint om noen spisser albuene på deg neste gang du må på do. Samme gjelder foran scenen, forvent dytting men ikke dytt selv.
  4. Ikke ta med verdisaker. Stranden er stor, så det å finne gullringen, designerskoene og eller den fete t-skjorta di igjen etter et bad eller en vill dans foran scenen kan bli et mareritt.
  5. Kos deg! Snakk med mennesker rundt deg, skål litt og syng for all del høylytt med på sanger. Minner skapes på slike festivaler, lag dem med store smil om munnen.

Raskt finner vi ut at vi må kjøpe bonger for å få tak i noe å drikke på festivalområdet, så vi stiller oss i køen. Den går raskt, folk oppfører seg bra og noen står og nynner og smiler på kveldens kommende artisters sanger. En bong koster oss 35 kr, noe som vil si at en brus koster en bong, for to bonger får man alkohol som cider, shaker, wk og øl, og for 3 bonger kan man få fatt på vin og drinkmixer. Veldig greie priser, men vi savnet at man hadde et lignende system for mat. Det er allikevel ikke noe som trekker stemningen ned, for når vi får se hva festivalområdet tilbyr av mat blir vi blåst av banen.

Vi kan velge å vrake blant mange godsaker og vi kjenner vannet i munnen når vi ser alt fra tolløres til sushi.

Toalettene var vanlige festivaldoer og urinaler. Noe som funket greit frem til den siste halvdelen av lørdagen hvor man rett og slett ble truffet av toaletter uten papir, antibac og en eim som var så sterk at samtlige holdt seg for nesen. Det er selvfølgelig forventet at det blir litt lukt og mangel på ting når 15000 deltakere er innom på en helg, men dette er alikevel noe som trakk litt ned. Derfor vil vi råde i alle fall jentene å ta med litt papir og en håndsprit i veska slik at man er sikret, så går det mye lettere. Eller som vi hørte et par Kristiansandere i køen si «Det nytter ikke å bruke nesa heromkring, her må du tisse raskt og så løpe ut i sanden og fylle hjertet med minner igjen. Er for mye å oppleve her vet dere!».

Artistene

Vi ønsker å ta for oss noen av artistene fra Palmesus og litt om hvordan vi opplevde dem. Ønsket var stort om å få med seg alle konsertene, men vi rakk veldig mye av noen, litt av andre og dessverre gikk vi glipp av noen. Ryktene skal uansett ha det til at hver eneste konsert var knall og at Palmesus leverte en fantastisk 5års feiring fra start til slutt på stranden. Og vi kan med store smil skrive under på at alt vi opplevde ville vi absolutt ha gjort igjen, fra fredag til søndag morgen.

Karpe Diem.

Karpe Diem består av Magdi. O. Y. Abdelmaguid og Chirag R. Patel. De er en norskspråklig rapgruppe fra Oslo som ble dannet i 2000.

Sanger som «Piano», «Påfugl», «Fire Vegger» og « Toyota’n til Magdi» er sanger mange forbinder gutta med og de har utrolig mange flere hitter i bakhånd.

Gutta leverte et forykende show fra start til ende. Det var utrolig mye energi i disse to og det var allsang fra publikum på hver eneste strofe. 

At de vet å ta vare på publikummet sitt var også veldig tydelig for det var mye kontakt mellom partene, de kom tilbake og spilte bonussanger når publikum ropte dem inn igjen og det hele endte med stagedive fra scenen. Et show fullspekket av så mye minner, allsang og glede er noe vi unner alle å oppleve.

Det å oppleve Karpe Diem var en opplevelse vi tror mange sent vil glemme på grunn av at det var så mye perfeksjonisme fra start til slutt i tillegg til minnene mange hadde fra før og fikk underveis.

Axwell

Axwell, født Axel Christofer Hedfors, er en svensk DJ, remixer, plateprodusent og eier av et plateselskap. Han var et medlem av Swedish House Mafia-trioen, og i 2011 ble han tildelt 23. plass i DJ Magazine sin ”Top 100 DJ Poll”. Hans interesse for musikk viste seg i ung alder, og allerede som niåring kunne han spille trommer. I 2004 slo han globalt gjennom med singelen ”Feel the Vibe”, som ble en kjempehit. Axwell gav nylig ut singelen ”Center of the Universe”, og den ligger nå på førsteplass av hans sanger på Spotify. Han har vært aktiv siden 1995 og frem til nå, og ingenting tyder på at den sagnomsuste svensken har tenkt å legge opp riktig enda.

Det var høye forventninger blant folkemengden som beveget seg mot scenen for å høre på selveste Axwell. Alle ville ha en bit av svensken som en gang utgjorde en tredjedel av Swedish House Mafia. Publikumsmassen hadde stjerner i øynene da de småløp bortover stranden for å sikre seg en god plass ved scenen. Axwell entret scenen og leverte et par låter, men forventningmessig var det nok en og annen skuffet person blant publikum. Likevel danset folk med til rytmene som strømmet fra scenen, og det tok ikke lang tid før konserten tok seg betrakelig opp. Folk gav seg hen til musikken, og Axwells energiske sanger pulserte ut mot folk.

Publikum eksploderte i vill ekstase da han til slutt spilte ”Don’t You Worry Child”. Publikum sang så høyt med at det er blitt fortalt i ettertid at man kunne høre hitsangen langt ut i Kristiansands kroker. En treg start på konserten sådde tvil blant publikum, men takket være en forrykende slutt reddet Axwell seg betrakelig inn igjen.

Nelly Furtado

Nelly furtado er født 2.desember 1978. Hun er en kanadisk sangerinne som skriver en del låter selv og produserer plater.

Hun ble kjent i år 2000 med albumet Whoa hvor en av hennes største sanger «I*m like a bird» er å finne, den har hun også vunnet en Grammy Award for.

Andre kjente sanger fra henne er «Promiscuous», «Maneater», «Say It Right», og «All Good Things (Come to an End)». De siste singlene er alle produsert i samarbeid med produsenten Timbaland.

Frøkna kommer inn med gitaren under armen og verdens største smil. Fra første strofe er det tydelig at publikum digger henne og hun viser tydelig sin takknemlighet.

Hun er flink med publikumskontakten og svarer på hjerter som formes med hendene og smellkyss fra publikum så man får et inntrykk av at det er en jordnær og utrolig flink artist på scenen.Sanger som «I’m like a bird» og «Promiscuous» spilles for alle dansende i sanden og da merker man at stemningen virkelig er magisk.

Hun har også med seg et veldig bra band og samarbeidet mellom Furtado og koristen hennes er til å ta og føle på. De lager mye show for publikum både med sang, dans og når de kastet ut godsaker som plektere, tskjorter og diverse fra scenen og ut i publikumshavet.

Ryktene på forhånd skulle ha det til at Nelly Furtado var en fantastisk liveartist, og det kan vi virkelig skrive under på. Det er ingenting å trekke ned på opptredenen og hun leverte fra start til slutt.

Faithless

Faithless er et av verdens mest kjente elektronikkband med sanger som «God is a Dj» og «We come 1», for å nevne noen. De har gjort remixer med blant annet Axwell, Armin van Buuren, Mark Knight, Dido og Example, samarbeider som har har gått strålende og gjort at Faithless har holdt seg godt siden midten av 90-tallet.

Med seg til Kristiansand tar dem med seg Maxi Jazz( 55 år gammel og et råskinn på scenen) og fantastiske Sister Bliss.

Fargesprakende lysshow, elektroniske toner og herlige stemmer strømmer ut fra scenen og alle rundt oss reiser seg og hever hendene i været. Det danses, svaies og i noen øyekroker kan man faktisk se en tåre eller to. Ja, man kan se at dette er et show mange har ventet på. Og jammen får man også valuta for ventetiden. 

Alina Devecerski

Den energiske musikeren på 30 år har sine røtter i Serbia, men er oppvokst i Sundyberg i Sverige. Alina Devecerski er ikke bare sanger, men driver også med dans, koreografi og låtskriving. Men hun er ingen nykomling i bransjen, hun var med i et jenteband allerede som 19-åring. Hun slo gjennom våren 2012 med elektropopsingelen ”Flytta på dej” som toppet singellistene i både Norge, Sverige og Danmark.

På Palmesus leverte Alina et show fult av liv og røre. Med bandet sittende i bur og hun selv som var høyt og lavt på scenen, sang hun så det ljomet gjennom strandens ivrige folkemengde. Publikum var elleville over Alina’s opptreden, og Alina minst like ellevill selv. Hun leverte både kjente og ukjente sanger. Alinas energi og hennes fantastisk stemme skuffet ikke fansene som var kommet for å se henne. Konserten hennes nådde høydepunktet da hun sang de første strofene til superhiten ”Flytta på dej”. Folkemassen gav fra seg annerkjennende jubel, og sekunder etter sang omtrent hvert eneste menneske med til sangen. Varme sommerkropper beveget seg i rytme til musikken med hendene løftet høyt i hyllest til Alina Devecerski. Den svenske skjønnheten leverte over all forventning. http://no.wikipedia.org/wiki/Alina_Devecerski 

Fedde le Grand

Fedde le Grand er en DJ fra Nederland, og produsent innen housesjangeren. Han startet sin musikalske karriere som DJ på en rekke utesteder i hjembyen Utrecht. Han startet å produsere egne låter i 2001, og gikk i 2004 sammen med Funkerman og Raf for å starte opp plateselskapet Flamingo Records. Fedde le Grand står blant annet bak storhiten ”Put Your Hands Up 4 Detroit”, som fikk en 1. plass på den britiske singellista. Av utallige fans er han regnet som en av de mest definerende figurene innen housemusikk.

Den nederlandske DJ’en entret Palmesusscenen med et knippe lettkledde kvinnfolk og et forrykende lysshow som blåste publikum av banen. Fra første låt til siste låt var folkemassen fengslet, hengitt til de energiske tonene som dunket ut av høyttalerne. Fedde le Grand var i fyr og flamme, og det var publikum også. På scenen danset de lettkledde kvinnene omgitt av flammer, og med et lysshow som ikke gjorde dem noe annet enn rettferd. Fedde le Grand selv var oppslukt i å levere sitt beste til Palmesus-besøkende, men skuffet ikke med publikumskontakt likevel. Han spilte en mengde av sine aller mest kjente låter, og publikum gav alt og danset med.

Stranden var full av publikum som ønsket å se den suksessfulle nederlenderen. Utover konserten strømmet stadig flere og flere tilskuere til for å danse med til de fengende sangene hans, og han utgjord en perfekt avslutning på Palmesus 2013.

Vi har nå gjennomført vårt femte år sammen på denne festivalen og vi håper på mange fler. 
- To utrolig takknemlige og glade festivalpiker.

Se flere bilder hos Artistfoto.no!


Tekst: Ann-Carina Rønaasen og Sylvia Lind Torshamar
Foto: Svein Erik Nomeland, www.artistfoto.no

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Karpe_Diem
http://en.wikipedia.org/wiki/Axwell
http://no.wikipedia.org/wiki/Nelly_Furtado
http://en.wikipedia.org/wiki/Faithless
http://no.wikipedia.org/wiki/Alina_Devecerski
http://no.wikipedia.org/wiki/Fedde_le_Grand
http://www.feddelegrand.com/biography