Ravnefest 2013

Kaizers Orchestra, Ravnefest, Kristiansand, Norway

Kaizers Orchestra for siste gang i Kristiansand

Fredag- og lørdags kveld var viet til et variert og spennende program i en av Kristiansands perler, Ravnedalen. Det var duket for en fantastisk helg, med lovende musikalske innslag for de aller fleste. Med tre konserter pr. kveld ble det hele fint porsjonert fra portene åpnet i fem-seks tiden, til stengetid rundt midnatt. Akkurat passe, skulle man tro. Været var egentlig også ganske bra. Så hva kan gå galt?

Godt med folk på fredagen

Godt med folk i Ravnedalen på fredagen
Foto: JHH

Det kom i alle fall nok av folk! Muligens litt i overkant av arrangørenes forventninger. Det medførte dessverre en del problemer og mye kø. Mye kan sikkert sies om den saken, men Skauge og de andre som styrte kalaset la seg virkelig i selen for å løse krisen så godt det lot seg gjøre. Når først skaden var skjedd var det rett og slett ikke mulig å få skuta på rett kjøl igjen. De gjorde sitt ytterste for å både refundere utlegg til bonger, få fortgang i køene og beklage alle ubeleiligheter.

Jeg føler egentlig ikke at de har gjort noe direkte feil, heller litt feilberegninger og innføring av system og rutiner som ikke har vært godt nok utprøvd tidligere. Når så unormalt trege betalingsterminaler også sinker hver bidige handel kan man selv grov regne seg til at det baller på seg.

Mikhael Paskalev

Mikhael Paskalev ble veldig godt mottatt som første artist på Ravnefest No.1
Foto: JHH

Med unntak av noen få skjær i sjøen vil jeg absolutt gi Jørgen Skauge & Co en stor honnør for hva de arrangerte for oss denne helgen! Det var to fantastisk fine kvelder med mye bra musikk, god stemning i fabelaktige omgivelser. Det hele fremstod som godt organisert og planlagt.

Festivalguiden har lenge sett frem til dette, og det har sannelig også våre lesere! Sjelden har en festival skilt seg så mye ut i besøkstallene. Den har vært den mest viste profilen i nesten to måneder forut for startskuddet, og den ligger fremdeles som nr. 1 på vår «topp 15 – mest populære», med over fire ganger så mange treff som neste på lista.

Nok et eksempel på at det ikke er ufordelaktig å være med i kalenderen vår ;)

Kurt Nilsen @ Ravnefest 2013, Kristiansand, Norway

Kurt Nilsen forårsaket flere morsomme (ufrivillig) dansenummer blant publikum
Foto: JHH

Med litt bakt potet innabords var det en ren fornøyelse å oppleve så mange spennende band på en liten helg. Mitt første, og dessverre, kanskje siste møte med Kaizers Orchestra, var for min del utrolig fascinerende og spektakulært. Veldig glad for å ha fått gleden av å være del av noe så storslagent!

Mikael Paskalev var også bra. Det var noe helt annet live enn på noen små studioscener på TV. Folket elsket ham, og det var ikke småtteri hva han klarte å lokke inn skogen av kvinner i alle aldere. Etter konserten møtte han smilende opp for å hilse på fansen før han forsvant i mengden for å få med seg resten av konsertene.

Tønes

"Koss e det du spela?!"
Foto: JHH

Kurt Nilsen skuffet heller ikke sine trofaste tilhengere. Med en del country, hyllest til vår venn Willie Nelson, og et anselig repertoar av både rolige og mer rockede låter, ble overgangen til kveldens Kaizerlige høydepunkt, smertefri og underholdende. Fantastisk stemme!

Kaizers vil jeg ikke engang begynne å uttale meg om. Som jeg nevnte tidligere – helt uten sidestykke, og rett inn i favorittlista!

På lørdagen fikk vi igjen være med inn i Tønes verden. Hverdagskost på spissen! Mannen er genialt morsom og dyktig på alle måter. Vel fortjent sine nylig ervervede Spellemannspriser, samt flere andre diplom og utmerkelser. En perfekt start på kveldens program.

Timbuktu & Damn @ Ravnefest 2013, Kristiansand, Norway

Timbuktu med glimt i øyet
Foto: JHH

Timbuktu var kanskje den eneste jeg hadde noen små reservasjoner mot på forhånd. Disse ble ganske kjapt glemt, og jeg lot meg lett rive med når han dro i gang. Det kommer nok ikke til å bli mange av hans plater i samlingen min, som for øvrig er pinlig liten og sær, men live blir jeg gjerne med igjen hvis jeg får sjansen! Han kunne virkelig få liv i publikum, og hadde folkemengden vært større, så er det ikke godt å si hvordan det hadde utviklet seg. Stemningen var derfor langt fra laber når siste band tok over.

Gogol Bordello @ Ravnefest 2013, Kristiansand, Norway

ALDRI inviter disse på nachspiel!!! I alle fall ikke til deg selv eller noen du er glad i 
Foto: JHH

Gogol Bordello var fullstendig ukjent for meg, men hadde ikke Timbuktu & Damn fått meg på alerten, så tror jeg muligens jeg hadde fått sjokk når dette sirkuset tok plass. Det er simpelthen noe av det galneste jeg har sett på lenge. Fullstendig, ubeskrivelig rabiate! Rølpete og vulgære, men også til de grader dyktige musikere. Hvor de henter energien fra er et stort mysterium, for jeg ble andpusten bare av å se på dem. Det var bare voldsomt og eksplosivt fra begynnelse til slutt. Det hadde kanskje vært gøy å skjønt noe av tekstene også, men det er vel litt mye å forlange.

Jeg hadde det veldig fint på Ravnefest, og håper virkelig det er kommet for å bli!

Flere bilder finner du på Festivalguidens Facebook side :)