Eikerapen Roots - One for the books!

Artikkel i 3 deler: Torsdag, Fredag og Lørdag
Foto: Festivalguide.no/Jan Harald Helmersen
Hellbillies fylte det nye konsertområdet til bristepunktet på lørdagskvelden.

Lørdag 7. august, En overlegen finale for årets Eikerapen Roots!

Foto: J.H.H.
Rita Eriksen

På den siste konsertkvelden på en av de mest vellykkede festivalene i Norge denne sommeren, så skulle det veldig mye til for å trekke ned avgangskarakteren. Bare skikkelig dårlig vær eller ulykker kunne hindre Eikerapen Roots 2010 å gå inn i historien med toppkarakter. Det skjedde heldigvis ikke, og publikum, artister og arrangører fikk en total festivalopplevelse de kan leve lenge på.

Rita Eriksen var den første vi fikk høre på Lørdagen. Selv om det ikke var så mange overraskelser fra hennes side, imponerer hun stadig vekk. Det er bare vakkert, og man blir aldri lei. Dette var hennes tredje besøk til Eikerapen.

Hun har underhold land og strand rundt i over 20 år, sunget sammen med, og satt sitt særpreg på mange andre artisters låter, inkludert Hellbillies som spilte en stund etter henne i kveld. I fjor var hun en av landets mestselgende artister. Når hun stod på scenen denne gangen var også Frank Eriksen på plass ved hennes side. Han var også med på utgivelsen "The Water is Wide" som lå på listetoppen i 2009.

Her er et utdrag fra festivalens beskrivelse av Rita Eriksen:

"Med sin klokkeklare og lett gjenkjennelige røst har hun også satt preg på mange andre artisters låter. Verken Vamps Tir Na Noir eller Bjørn Eidsvågs Tålt hadde blitt de sammen uten Ritas bidrag... "

Foto: J.H.H.
Dag S. Vagle fra Flying Shoes

Selv om Flying Shoes i utgangspunktet er et coverband, så formerlig oser de av kvalitet og karakter. De holder seg hovedsaklig til country, og baserer seg på tidenes mest kjente og kjære låter. De fremfører dem på sin helt egenartede måte, og dette har blitt lagt merke til. Med en vokal og innlevelse man skal lete lenge etter, blir gammelt som nytt. De underholder også utenom det musikalske mellom sangene, og sørger for at publikum kan føle at de er en del av noe stort og vakkert. Country musikkens store helter vil alltid leve videre så lenge Flying Shoes og andre ildsjeler sørger for at vi aldri glemmer...

Det tok ikke lang tid etter at bandet ble opprettet før de innså at dette var noe langt større en et garasjeband som skulle spille på private fester og arrangement. Her var det snakk om skjulte talent, og musikalsk tolkning fra hjertet. Bandmedlemmene spiller også fast i andre sammensetninger som f.eks. The Tramps, Helldorado, Olav Larsen, og ikke minst Rita Eriksen (v./Frank Eriksen).

Avisen Nordlys skrev i 2008 følgende om debut-platen deres:

"På denne debuten er det en direkte rystende perlerad med coverlåter av noen de beste låtskriverne i historien (Gram Parsons, Townes van Zandt, Neil Young, Kris Kristofferson m.fl.) kjørt gjennom helldoradofilteret og videreforedlet med både en dyp respekt for originalene og samtidig evnen til å gjøre låtene til sin egne. Resultatet er ei av de beste country/folk-skivene som er laget her til lands, og det er jo etter hvert noen å ta av."

Hvis kvelden hadde vært lenger, så ville jeg veldig gjerne hørt mer av Flying Shoes, og det er et band jeg virkelig ser fram til å høre mer av!

Foto: J.H.H.
Aslag Haugen fra Hellbillies

Hellbillies er bare Hellbillies... Så lenge jeg kan huske har disse Hallingdølene underholdt med sin fantastiske dialekt, humor og musikalske fremtoning. Hvem har vel ikke hatt en og annen av deres sanger på repeat i hodet sitt, og ikke klart å bli kvitt dem. Ekte landeplager! Men du store min, hvor bra det er! Med sin blanding av country og rock fenger de fansen like fullt nå som for 15 år siden.

Det var uten tvil det beste sceneshowet denne kvelden, og til tross for at bandet begynner å bli noen år, så var det ingenting å si på utholdenheten. De lirte av seg den ene etter den andre, uten tegn på å gi seg med det første. Og når de endelig takket for seg, så var signalene klare fra folkemassen: MER! Og mer ble det! De entret scenen på nytt, og med et gjennomført lysanlegg og grom lyd, kjørte de noen sanger ekstra helt til slutt.

Det var mer enn en sang publikum kunne teksten til (i alle fall det de kunne uttale...), og de sang med så det tordnet oppover åssidene. Hellbillies har absolutt sin plass på Eikerapen, og i CD-samlingen til de fleste.
Det eneste jeg savnet for å få en perfekt Hellbillies-konsert var litt flere av de gamle sangene.Om Gamle Bryn, Heite Hilde, Birgit, Aksjon på Ål og alle de andre... Men, det må jo gjøres plass til nytt materiell også. Det var uansett en strålende konsert, og for mitt vedkommende den beste norske musikken som finnes!

Selv om Eriksen og Hellbillies var dem de fleste hadde hørt mest om, og de absolutt ikke gjorde skam på verken navnet sitt eller festivalen, så må jeg si at musikken og kvaliteten til Flying Shoes var en veldig positiv overraskelse! Dette var kanskje det minst kjente bandet, men definitivt på høyde med de beste. Jeg gleder meg til neste gang det blir mulig å høre musikken deres igjen. I mellomtiden må jeg nok en tur i platebutikken.

Festivalguiden vil rette en stor og velfortjent gratulasjon og takk til Eikerapen Roots, artistene og alle innvolverte for å gi oss årets mest vellykkede festival! Det skal mye til å overgå dette :)