Måkeskrik 2024 - like før

Om under en uke åpner Måkeskrik portene til Sørlandets kanskje fineste konsertarena – Bendiksbukta. I to dager skal publikum få servert et vidt spekter av artister – fra de mer ukjente til de absolutt etablerte. Jeg tok en prat med festivalsjef Cathrine Sørensen, og møtte en utrolig avslappet festivalsjef med det meste under kontroll.

Cathrine Sørensen, festivalsjef på Måkeskrik 2024 - Photo: Svein Frydnes (arkivbide)

Festivalsjef på Måkeskrik, Cathrine Sørensen.
Foto: Svein Frydnes (arkivbide)

Hei Cathrine, og takk for sist. Det er bare et år siden… Nå er det snart klart for åpning av Måkeskrik 2024, og jeg må si jeg er imponert over årets lineup. Er nå alt klart?

- Hei hei, og takk for sist, ja. Og takk for skryt av lineup. Jeg føler vi får gode tilbakemeldinger hvert år, og lurer alltid på hvordan vi skal toppe det. Men det er gøy med store artister. Og minst like gøy med de mer ukjente.

Måkeskrik har vært arrangert siden 2012, og alltid på samme sted – i idylliske Bendiksbukta på Odderøya i Kristiansand. Når en ser på tidligere års plakater, så ser en at det går igjen en fin blanding av nye og etablerte artister. Ingen unntak fra det i år. Fredagen åpnes av EA Othilde, som til tross for sin unge alder (18 år) har rukket å bli Spelemannsnominert. Deretter går det slag i slag, med Hammok, Slomosa, brenn., Euroboys, før dagen avsluttes med velkjente Spidergawd. Lørdagen åpnes og lukkes av artister fra nabolandet Sverige: Først ut er jentene i MaidaVale, med sin psykedeliske bluesrock. Deretter overtar lokale Forgetaboutit, Hayeminol og Bokassa, før kvelden avsluttes med Black Debbath og kanskje det største trekkplasteret – The Hellacopters. En rikholdig meny, med noe for enhver, med andre ord.

Jeg lurer på om bookingen har gått bra, om det har vært mye hindringer underveis. Men det virker ikke sånn på Cathrine:

- Jeg begynner jo å tenke tidlig på dette, selv om en sikkert kunne startet enda tidligere. Stort sett har bookingen gått bra. En del av de mindre bandene popper ofte opp underveis, gjerne i forbindelse med bookingen av et av de store bandene. Eller en blir kontaktet av managerne deres underveis.

Det vanlige spørsmålet er «hvordan ligger det an med billettsalget»? Her er festivalsjefen klar på at de aldri har solgt så bra med billetter på denne tiden som i år. Det sitter jo gjerne en del «på gjerdet» og ser det litt an, vurderer været og så videre. Men værutsiktene ser bra ut, så det bør ikke være noen hindring. En annen ting som er verdt å nevne, er at barn under 15 år kommer inn gratis. Det åpner for muligheten til mange voksne, som slipper å styre med barnevakt. Samtidig blir det en flott opplevelse for ungdommene. Cathrine kunne fortelle at hun hadde blitt kontaktet av en mor som lurte på om hun kunne ta med seg sin 8 år gamle sønn, for han var Hellacopter-fan. Det er sterkt, når du er 8 år, og gir håp om at den oppvoksende slekt har nese for god musikk.

Utover det musikalske vil det også bli aktiviteter for barn, fussballbord og mulighet for tatovering/piercing. Og selvfølgelig blir det mat og drikke å få kjøpt.

En slik festival er naturlig nok avhengig av en del frivillige. Også dette er en god mulighet for ungdom til å komme inn og oppleve festivallivet. Festival-området er ikke større, enn at de vil få se mye uansett om de jobber. Dessverre har antall frivillige sunket de senere årene. Før kunne det gjerne være et par hundre, nå ligger tallet på rundt 60, pluss et par idrettslag. En del av arbeidet, så som rigging av scene, er satt bort til profesjonelle.

Siste innspurten for festivalsjefen og hennes crew nærmer seg, og hun er naturligvis spent. Mandag møtes gjengen for de siste forberedelsene. Som hun sier: «Det skal bli godt å få nesa opp av PC’en».

Jeg må jo spørre om hvem Cathrine har som favoritt på årets plakat, men der blir hun mer unnvikende:

- Det er så mange favoritter. Hellacopters blir jo selvfølgelig stort, og det blir moro å se Euroboys, men band som MaidaVale, Slomosa og Hayeminol er veldig spennende. Det er alltid spennende å se noe nytt.

Det er i hvert fall en rolig og avbalansert festivalsjef som tydeligvis har hvilepulsen under kontroll:

- Jeg har jo gjort dette i noen år, og så har jeg en flott gjeng å jobbe sammen med. Det går nok bra i år også.

Og det kan folk være med på å bidra til. Det er billetter igjen, så ingen grunn til å sitte på gjerdet. Hopp ned, kjøp billett og gled deg til en flott festival i nydelige omgivelser med en sterk lineup.