Strange Kind of Women hedret Deep Purple

Lørdag hadde Mandal storfint musikalsk besøk. Verdens eneste kvinnelige tribute-band til Deep Purple, Strange Kind Of Women, besøkte Buen Kulturhus i regi av Mandal Bluesklubb, som eneste stopp i Norge. Det ble et fyrverkeri av en konsert!

Raffineriet

Raffineriet @ Buen kulturhus/Mandal Bluesklubb - Photo: Svein Frydnes

Raffineriet var lokal aperitif for Strange Kind of Women i Buen kulturhus
Foto: Svein Frydnes

Før de italienske jentene fikk entre scenen, var det duket for lokal oppvarming ved Raffineriet. Bandet har etter hvert fått godt fotfeste på Sørlandet, med flere flotte utgivelser og opptredener. Bandet består av 2/3 Communic (Oddleif Stensland på gitar og vokal, og Erik Mortensen på bass). I tillegg Bjørn Hunt på keyboard og Yngvar «Ylla» Nilsen på trommer. En hører mye Communic i musikken, men tekstene er av et annet slag. Her er det hverdagslige ting som er i fokus, skrevet på en humoristisk måte og fremført på mandalsdialekt. Med dyktige musikere som fremfører låtene, blir det en fest å høre på. Tekstene handler blant annet om å jobbe i Nordsjøen, om utenforskap, om å ha sin egen båt eller om politisk kortslutning. På låta «Politisk Kortslutning» har de med seg fiolinvirtuosen Ragin Wenk-Wolff, noe som gir låte ekstra tyngde. I tillegg til egenskrevne låter, fremfører de også andres viser, som Jens Gundersens «På Trammen» - men ikke uten en stor dose Raffineriet-sound.

Raffineriet gikk tidlig på scenen, rett over klokken åtte, og vanligvis er det ikke mange som har funnet veien til konsertlokalet så tidlig. Men denne kvelden var det relativt godt med folk allerede da Raffineriet begynte. Relativt godt med folk – for det burde vært minst det dobbelt antall solgte billetter. Raffineriet gjorde en flott opptreden, med et bra utvalg låter. Moro å se dem på en litt større scene, med veldig god lyd og lyssetting.

Strange Kind Of Women

Strange Kind of Women @ Buen kulturhus/Mandal Bluesklubb - Photo: Svein Frydnes

Strange Kind of Women - Verdens beste kvinnelige Deep Purple tributeband!
Foto: Svein Frydnes

Håndplukket

Og så var det klart for hovedattraksjonen – Strange Kind Of Women.

Strange Kind Of Women er fem profesjonelle jenter fra Italia som er plukket ut for å levere på høyt nivå. Gitarist Eliana Cargnelutti ønsket for fire år siden å lage et kvinnelig tributeband til hennes helter, Deep Purple. Så hun ringte rundt for å få med seg akkurat de medlemmene hun ønsket, og heldigvis svarte de ja: Stefania Alte Bianchi (aka Alteria) på vokal, Paola Zadra Full (bass), Chiara Cotugno (trommer) og Margherita Gruden på keyboard. Sammen dannet de Strange Kind Of Women (etter Deep Purple-låta «Strange Kind Of Woman»), og la ut på veien. De turnerer mye i Tyskland/Sveits/Italia-området. Men for Sommerblues 2024 tok de turen til Norge, Mandal og Mandal Bluesklubb for å servere et heftig Deep Purple-show.

Med et slikt besøk, og med tanke på at Deep Purple var og er musikken til folk i alle aldre i byen og omegnen (det var tross alt eneste sted i Norge som fikk besøk av bandet), så er det synd at det kun ble solgt i overkant av 200 billetter. På den annen side fikk de som stilte opp en utrolig flott opplevelse!

Allsang

Setlista var satt sammen av låter fra epokene med Ian Gillan og David Coverdale bak mikrofonen. Personlig synes jeg låtene fra Gillan-epoken fungerte best, de låtene synes jeg passet best for stemmen til Alteria. Leder, kapellmester og eminent gitarist Eliana Cargnelutti briljerte på gitaren og styrte bandet i god Ritchie Blackmoore-stil. Men til forskjell fra Blackmoore - Cargnelutti smilte og lo mer på denne konserten enn jeg tror Blackmoore gjorde i hele hans Purple-periode…

Bandet utviste en utrolig spilleglede, dette var fem jenter som stortrivdes foran publikum. Og som visste å behandle sine instrumenter. Alle medlemmene fikk sine soloøyeblikk, og sannelig fikk vi også en gitar/vokal-duell under «Strange Kind Of Woman».

Det var masse vitalitet i bandet under hele konserten, og de utviste en fantastisk publikumskontakt. Folk nærmest hang over scenen i ekstase. Låter som «Black Night», «Perfect Strangers», «Mistreated», «Speed King» og «Child In Time» ble møtt med ellevill jubel. Publikum kjente låtene og allsangen runget. «Smoke On The Water» ble innledet med introer av AC/DC, Metallica, Spice Girls(!) og Led Zeppelin før den velkjente gitarintroen til «Smoke On The Water» lød over anlegget.

Så var det slutt.

Takk!

Det vil si, det stod naturligvis ekstranummer på programmet. Men at et av ekstranumrene skulle være The Cranberries «Zombie» hadde vel de færreste regnet med. Og når medlemmene byttet instrumenter, ble det veldig spesielt. Mest forvirret virket trommis Chiara, som plutselig ble stående som vokalist. Men de fikset det også, på en måte. Bedre ble det uansett når de fikk tilbake sine instrumenter, og kunne avslutte konserten med låtene «Burn» og «Fireball».

Takk til Strange Kind Of Women, som gav oss et fyrverkeri av en konsert. Takk til Raffineriet som leverte en strålende opptreden. Takk til Alf og Preben for glimrende lyd og lys. Og ikke minst – takk til Mandal Bluesklubb som skaffet oss denne festaftenen!