Karmøygeddon Metal Festival 2024 - Dag 2

Tilbakeblikk på dag 2 av Karmøygeddon Metal Festival 2024

Slomosa @ Karmøygeddon Metal Festival 2024 - Photo: Svein Frydnes

Pangstart med Slomosa på dag 2!
Foto: Svein Frydnes

Dag 2 av årets Karmøygeddon opprant med like fint vær som første dag. Alt tydet altså på en varm dag foran scenene. Men hva gjør vel det, når en får levert kvalitetsmusikk i bøtter og spann. Denne dagen skulle også by på både opp- og nedturer.

Knallsterk åpning

Jeg rakk heldigvis ned til første band, som var Slomosa. En knallsterk åpning på dagen. Energisk stoner med et imponerende driv. Jeg hadde ikke hverken hørt eller sett bandet før, men dette gav mersmak. Veldig bra vokal på Benjamin Berdous, imponerende gitararbeid fra Tor Erik Bye og et solid komp fra rytmeavdelingen, som består av Jard Hole (trommer) og Marie Moe på bass. Bandet har gitt ut et album, selvtitulert, fra 2020, men ryktene går om at et nytt album er på trappene. Ikke gå glipp av Slomosa om de dukker opp på en scene nær deg.

Johnny & Co i Karmøygeddon hadde valgt å kjøre tre konserter på rad på den lille scenen (RTS-stage). Klokt valg, så en slipper å fly for mye fram og tilbake. I tillegg var det tre veldig bra band som åpnet fredagen, også, så det var mye folk helt fra starten av. Det er jo noe som kjennetegner Karmøygeddon; folk stiller opp tidlig for å få med seg mest mulig. Veldig bra!

Neste band ut var svenskene i Aggressive Chill. Streit heavy metal, fremført på en glimrende måte. Bra vokal på Mikael Wilhemsson, og herlig gitarspill på Andreas Ohlsson. De har ikke vært spesielt aktive på utgivelsesfronten de siste 10 årene, bortsett fra noen singelutgivelser. Det kan en jo håpe endrer på seg. En av låtene de spilte, Destination 7734, handlet om en venn som døde i ALS, og var aldri spilt live tidligere (om jeg oppfattet riktig). En nydelig konsert, og godfølelsen strømmet på.

Så var det klart for et av (de mange) bandene jeg hadde sett fram til: Countless Skies.

Countless Skies @ Karmøygeddon Metal Festival 2024 - Photo: Svein Frydnes

Countless Skies innfridde alle forventninger!
Foto: Svein Frydnes

For et band! For en konsert! Countless Skies spilte hele Glow fra 2020, og i tillegg fikk vi «Daybreak». Bandet leverte solid på alle områder, herlig melodisk death, med nydelige overganger fra det brutale til det harmoniske. Gitarist James Michael Pratz spilte som en ekte gitargud, her snakker vi virkelig virtuos. Men resten av bandet stod ikke noe tilbake. Dette var en topp konsert, med alt en kan forvente av aggressivitet, harmoni og progressive takter. Samtidig klarte de å holde en flott publikumskontakt. Kombinasjonen clean vokal (bassist Phil Romeo) og growl (Ross King) fungerte veldig bra. Takk for opplevelsen.

Masker og arven etter Rotting Christ

Så var det tid for å komme seg ut av «bobla» og bevege seg ned mot storscenen (Gassco Stage), og Gaerea fra Portugal. Et band jeg ikke kjente til på forhånd, men et spennende band. Maskerte (har aldri skjønt vitsen med å dekke til ansiktene, men dem om det), massiv og tung musikk, intenst. Musikken og fremførelsen var grei nok. Ikke noe høydepunkt, men ok black metal. En konsert som engasjerte publikum og fikk i gang moshpit’en.

Tilbake på den lille scenen, og greske Yoth Iria. Når vi snakker Hellas og Black Metal lukter det Rotting Christ, uansett hva bandet heter. Og Yoth Iria er intet unntak; bassist Jim Mutilator har en fortid i nevnte Rotting Christ. Musikken til de to bandene kan ikke sammenlignes, etter min mening kjører Yoth Iria en mye lettere utgave av black metal’en. Men de gjør det med stil. Tøft, intenst og heftig. Bra konsert.

Så var det tilbake til storscenen. Her stod svenske In Mourning klar. Melodisk death metal. Et band som er veldig populære hos Geddon-folket. Grei konsert. Jeg fikk dessverre ikke med meg så mye mer enn de tre første låtene, og da var jeg opptatt med kameraet. Men publikumsresponsen var bra, lyden var ok, og det så ut til at bandet koste seg sammen med publikum. Vi fikk høre den siste utgivelsen deres, «Broken Orbit», som kom i fjor. Ellers fikk jeg med meg at setlista bestod av et greit utvalg av låter fra karrieren deres.

På den lille scenen hadde finske Marianas Rest inntatt plassene sine. Mørk doomish death metal, levert på en glimrende måte. Låter stort sett hentet fra de to siste albumene, Fata Morgana (2021) og fjorårets Auer. Slik musikken ble fremført her, er det bare hinsides deilig. Topp konsert!

Mer arv, pluss litt knall og fall

Nå var det klart for tysk powermetal med Brainstorm. Jeg fikk dessverre ikke med meg begynnelsen, for jeg ble i Marianas Rests boble litt for lenge. Men Brainstorm leverte varene. Et spillesugent band med en vanvittig energi som smittet over på publikum. Masse spilleglede. Masse trøkk. God lyd og en fest av en konsert!

Brainstorm @ Karmøygeddon Metal Festival 2024 - Photo: Svein Frydnes

Brainstorm med en fest av en konsert!
Foto: Svein Frydnes

Songdals store sønner, restene etter Windir, selveste Vreid entret så scenen for å by på sin intense svartmetal. Det er smekkfullt foran Gassco Stage, naturligvis. Vreid har en stor stjerne hos Karmøygeddon-publikummet. Ikke uten grunn. Dette er så stilsikkert og bra. Sist gang jeg så dem, var da de hyllet Windirs 1184 20-årsjubileum for tre år siden. Da var det et digert sceneoppsett, masse pyro og et enormt show. Nå var det tonet helt ned, ingen krimskrams på scenen. Kun bandet, publikum og musikken. Og det fungerte helt fint! Vi får høre den siste låta deres, «Flammen», naturligvis. Men også ei ny låt, «Saknet». Ellers et vidt spekter av låter, før det hele avsluttes med Windirs «Journey To The End». Veldig bra konsert av Vreid, nok en gang.

Horizon Ignited leverte så en grei konsert på RTS-stage. Fikk god publikumsrespons. Jeg synes det var greit å høre på, men ikke den helt store opplevelsen.

Så var det klart for et par band på den store scenen. Først ute var Phil Campbell & The Bastard Sons med sitt Motörhead-show. Bandet består av tidligere gitarist i Motörhead, Phil Campbell, hans tre sønner Todd, Tyla og Dane, samt Joel Peters på vokal. Det er jo et stykke igjen til Motörhead, men det svinger bra av bandet. Gamlefar selv, Phil Campbell, labber rundt på scenen. Men han har så visst ikke glemt sine kunster på gitaren. Vi får servert en god dose Motörhead-hits, blant annet «Orgasmatron», «Ace of Spades», «Killed By Death», samt et utvalg andre låter, før det hele avsluttes med «Overkill». Flott gjennomført konsert, og et herlig gjenhør med gamle killer-låter.

Så var det tid for tysk metalcore med Any Given Day. Dette ble min nedtur. Ikke nødvendigvis musikalsk, men heller fysisk. Bandet leverte en bra konsert. Masse energi, flott publikumskontakt og feedback. Bra kombo av scream og clean vokal. Dessverre fikk jeg bare med meg de tre første låtene, mens jeg tok bilder. På vei ut av foto-pit’en snublet jeg nemlig, falt på kameraet og knakk et ribbein. Så resten av kvelden tilbrakte jeg på Karmøy Legevakt i Åkrehamn. Kjipt, men det gikk tross alt tålig bra.

Any Given Day @ Karmøygeddon Metal Festival 2024 - Photo: Svein Frydnes

Any Given Day avsluttet dag 2 for min del.
Foto: Svein Frydnes

Kveldens headliner Sonata Arctica og Susperia gjorde da sine ting uten min tilstedeværelse. Dumt, for jeg hadde gledet meg til disse to bandene. Men, helsa først. Og jeg satset jo på å være i stand til å komme tilbake dagen etter.