Häxer og Håndgemeng på Vaktbua

Armer og bein på Vaktbua

En lørdag midt i mars kjørte energibuntene i Häxer og Håndgemeng en split-konsert på Vaktbua i Kristiansand. Det ble ikke noe rolig møte!

Begge bandene har mye som skal ut – mye energi, mye musikk, mye kraft. Men det var ikke noe imot det en del av publikummet satt inne med. At ingen ble skadet, må sies å være et under. At alle hadde det utrolig moro, er en absolutt sannhet. For et liv, for en røre, men steike hvor gøy det var!

Heksepunk

Häxer @ Vaktbua, 16.03.2024 - Photo: Svein Frydnes

Punk ala Häxer!Foto: Svein Frydnes

Først ut var Häxer, som selv påstår de spiller «heksepunk». Jeg vet ikke helt hva heksepunk er (trodde egentlig det var sånn musikk som ble spilt kvelden før på Kick, av Witch Club Satan…), men punk – absolutt! Og litt metalcore. Bandet spiller bra. Gitarist Karl Adam Kihlberg imponerer med utrolig bra gitarspill, mens trommis Tobias Bjerkøen truer med å slå slagverket til pinneved. Bassist Adrian Baann Sørensen følger godt på, og til sammen høres det dritfett ut. Prikken over i’en er vokalist Ravn. Helt rå stemmekontroll og en heftig attitude. Han skriker ut tekstene på en måte som drar med seg publikummet. Det varer selvfølgelig ikke lenge før folk hopper rundt, crowdsurfer og stagediver, eller bare blir slengt veggimellom. Men det er god stemning. Det er det som er så bra på denne type konserter – forbered deg på heftig nærkontakt, men alt er bare for moro. Det er så energisk, så levende. Under «Heksedans» deler bandet ut en haug med tamburiner(!), og inviterer publikum med som tamburinorkester. Det låt…. rart. Men artig gimmick.

Låtene er hentet fra EP’en Til Skræk og Exempel, som kom ut i januar i år, i tillegg til de to singlene «5000 Tørre Patroner» og «Natteskrik», som kom ut i fjor. I tillegg et par nye låter. Dette var ei skikkelig vitaminpille av en konsert. Det melodiøse, kombinert med den intense vokalen og et heftig publikumsengasjement. Herlig!

Med støtte fra Vennesla

Håndgemeng @ Vaktbua, 16.03.2024 - Photo: Svein Frydnes

Det svinger godt på Vaktbua for tiden, både med lokale og langveisfarende. Håndgemeng var solid backet up av fanklubben i Vennesla.
Foto: Svein Frydnes

Håndgemeng har holdt på litt lenger enn Häxer. De har gitt ut et album, Ultraritual, som kom ut i fjor. I tillegg har de levert noen singler og en EP (Grim Riffer, 2020). Stilen til Håndgemeng drar seg mer over på doom og stoner, men ellers er ikke overgangen fra Häxer så stor. Bandet har en fanklubb i Vennesla, og de var til de grader hjertelig til stede. Samt benyttet enhver mulighet til å markere at de var fra – Vennesla. De, og resten av publikummet foran scenen, fløy ikke noe lavere under konserten med Håndgemeng enn de gjorde på første del av kvelden.

Kula, Abuse Springsteen, Motörola, Cro-Magnus og Helvis Presley (hvem som er hvem, aner jeg nesten ikke…) smalt til med tittelkuttet fra fjorårets album, og gav seg ikke før gulvet fløt av øl. Også Håndgemeng gjør en stødig musikalsk jobb. Det er tøft, det er rått og publikum lar seg rive med i galskapen. Bandet har det kjempemoro på scenen, selv om publikum innimellom velter inn blant dem. Til gjengjeld tar noen av bandmedlemmene også turen ut blant folk og lar seg crowdsurfe mens de spiller eller synger.

Setlista består av både nye og gamle låter. Lyden er bra, som den stort sett alltid pleier å være på Vaktbua. Lysmessig ikke enkelt å være fotograf, men det går bra. At publikum er fornøyd med konserten, er i beste fall en underdrivelse – det var mye «happy people» som forlot Vaktbua denne kvelden.

Det svinger godt på Vaktbua for tiden. Stor og hektisk konsertaktivitet. Og det er noe for alle. Heldigvis stiller folk opp, den ene konserten etter den andre selges ut. Med en kapasitet på kun 60 personer, så skulle en ikke tro det var så vanskelig å fylle opp nærmest hver dag, men konkurransen er stor. Vaktbua er uansett et utrolig trivelig sted å besøke.