Afsky på Vaktbua

En svart, magisk aften i Kristiansand

Danske Afsky er ute på en heftig skandinavisk turné. Heftig både musikalsk og reisemessig. Mandag besøkte de den minste scenen på turnéen – Vaktbua i Kristiansand. Det er ikke utenkelig at det ble en av de største opplevelsene på reisen.

Afsky @ Vaktbua, 11.03.2024 - Photo: Svein Frydnes

Afsky fra Danmark på lille Vaktbua - Lyden er stor og god, stemningen er magisk!
Foto: Svein Frydnes

Afsky er soloprosjektet til Ole Luk (Heltekvad, ex-Solbrud), som lager kompromissløs svartmetall med innslag fra blant annet folkemusikk. I 2023 gav han ut albumet Om hundrede år, som holder et (for svartmetallen nokså uvanlig) ganske positivt perspektiv. Ole Luk beskriver selv albumet som en hyllest til livet.

Det var ikke meningen at Afsky skulle være et liveband. Men responsen på utgivelsene til Ole Luk var så bra, at det ble nødvendig å komme seg ut på veien. Luk bruker flere forskjellige livemusikere. I Kristiansand var det disse som stod på scenen sammen med ham: Martin Jørgensen (bass), Simon Skotte Krogh (gitar) og Martin Haumann på trommer. Og for et sammensveiset band det var!

Med unntak av EP’en I Stilhed fra 2022, var alle utgivelsene til Ole Luk representert; debut-ep’en Afsky (2015), Sorg (2018), Ofte Jeg Drømmer Mig Død (2020) og altså fjorårets Om Hundrede År.

De åpner med «Stormfulde Hav» fra Om Hundrede År. En vakker intro, før lydveggen bryter løs. Ole Luk skriker ut teksten. Det virker nærmest som om han skal sluke mikrofonen. Det er stemningsfullt, det er tøft, og publikum blir fanget i musikken. Afsky har fått det rette publikummet, et publikum som lever seg inn i musikken, som responderer på det de hører.

Lyden er stor og god, stemningen er magisk. Røyken pumpes ut, mens vindmaskinen sørger for luft i håret på musikerne. Ole Luk bruker ikke tid på å prate mellom låtene, musikken drives ubønnhørlig fram, ingen hvile for ørene eller sjelen. Bassist Martin kaster armen i været, og får umiddelbar respons. Vi, publikum, elsker det vi får servert.

Jeg pratet så vidt med Ole Luk før konserten begynte, og han kunne fortelle at han gledet seg veldig til å spille på Vaktbua.

- Det gjør oss ingenting å spille på et så tett lokale. Her får vi nærkontakt med publikum, og de med oss. Vi ser hverandre dypt inn i øynene.

Dette spilte AfskyVaktbua:

  • Stormfulde Hav
  • Tyende Sang
  • Skær
  • Vinteren Bæres Ind
  • Frosne Vind
  • Tak For Alt
  • Et Sidste Farvell
  • Oh Måneløse Nat

Om det tøffe reiseprogrammet (12 konserter på 16 dager gjennom 3 land – Norge, Sverige og Finland), mente han at det skulle gå bra. For øvrig var det virkelig hyggelige bandmedlemmer, som før konserten stod og pratet med publikum, skålte og koste seg. Setlista holdt de for seg selv, den skulle være en overraskelse. Og det spilte for så vidt ikke så stor rolle. For min del brød jeg meg (der og da) lite om hvilke låter som ble spilt. Jeg suget til meg det stemningsfulle i låtene, lot meg henføre.

Konserten går i et jevnt driv, som nevnt uten stopp mellom låtene. Hvilen får vi gjennom introene på noen av låtene, som starter rolig, før lydveggen tårner seg opp foran oss. Låtene spilles ikke kronologisk, de flytter seg mellom de ulike albumene, de ulike epokene. Alle tre musikerne som Ole Luk har med seg imponerer. Fantastisk trommespill av Martin Haumann, som sammen med bassist Martin Jørgensen utgjør en massiv rytmeduo. Simon Skotte Krogh sørger – sammen med Ole - for den rette, gjennomtrengende gitarsounden. Det er så vanvittig deilig!

Låt-titlene er ikke av det lystige slaget, selv om den siste skiva skal være en hyllest til livet – «Stormfulde Hav», «Vinteren Bæres Ind», «Tak For Alt», «Et Sidste Farvel». Men tekstene er ikke lett å oppfatte, de skrikes ut. Imidlertid skaper vokal og instrumenter en stemning som borer seg inn i kroppen til oss som lar oss forføre. Som en av de som stod ved siden av meg, sa: «I dag er jeg en lykkelig mann». Og jeg forstår ham.

Afsky spilte i nærmere en og en halv time, de kunne gjerne holdt på det dobbelte. Dette var stort!

Stor takk til Afsky som stoppet på lille Vaktbua! En vel så stor takk til nyoppstartete Grusom Booking, som tør å booke et slikt band. Og tusen takk til Vaktbua, dere har en fantastisk scene og et herlig crew.