Raffineriet på Sjøboden Live Scene

På fest med rock og felegnikk

Raffineriet på Sjøboden en sen fredagskveld i februar. Med en verdenskjent fiolinist. En uslåelig kombo. Når en legger til et publikum i storform, da blir det oppskriften på en kvalitetskveld!

Raffineriet + Ragin Wenk-Wolff @ Sjøboden Live Scene, 23.02.2024 - Photo: Svein Frydnes

Det var rimelig studd forrige fredag, når Raffineriet med Ragin Wenk-Wolff laget fest på Sjøboden Live Scene.Foto: Svein Frydnes

Herregu’ å gøy! Ordene tilhører en av de mange fornøyde publikummerne som just hadde overvært en fest av en konsert med Raffineriet. Uttalelsen er en god oppsummering av konserten med de lokale heltene. Låtene er skapt for allsang, tekstene er lett gjenkjennelige. Raffineriet er en slags rockens svar på Tønes. Flere av sangene er ennå ikke utgitt, hverken på jutjuben eller Spotify. Men det går greit, stemningen blir ikke noe labrere for det.

Raffineriet åpner med en gammel klassiker – «Kåbbåy Karlsen». Så blir vi med ut i Yllas garasje, i «Udi Garasjen». Det meste kan det skrives sang om. For eksempel at vokalist og gitarist Oddleif har kjøpt seg seilbåt, da ender han opp med å «Seile sin egen sjø». Eller noe som enkelte menn kjenner på innimellom, at nå har snart likestillingen gått for langt. Nå er det kvinnen som får seg karriere, mens mannen må holde seg hjemme. Da får en lage seg en «Likestillings-salme».

Tekstene til Raffineriet er morsomme, situasjoner tas på kornet, hele tiden med et glimt i øyet. Og melodiene er komponert for å lage liv. Publikum lar seg villig føre inn i galskapen, stemningen er på topp. Ikke minst når det er tid for kveldens høydepunkt – bidragene til den anerkjente fiolinisten Ragin Wenk-Wolff. To låter blir hun med på; «Politisk Kortslutning» og «Krågevisa». Nydelig spilt, og spesielt på «Politisk Kortslutning» får hun en fremtredende plass. Veldig stilig. Og i omgivelser ganske langt fra det Wenk-Wolff vanligvis opptrer i. Men hun mestrer situasjonen veldig bra. Under hele konserten har hun stått i fremste publikumsrekke og bare verket etter å komme i gang. Dette var gøy, og flott!

Raffineriet har mange låter på programmet. Men publikum blir overhodet ikke lei. Stemningen bare stiger. Og stiger. Det er nok flere årsaker til det, men det vesentligste er nok det som presenteres fra scenen. Bandet spiller veldig bra, som alltid. Tight og samspilte. Foruten Stensland på vokal og gitar, er det Yngvar «Ylla» Nilsen (trommer), Bjørn Hunt (keyboard) og Erik Mortensen på bass som sørger for at publikum får utløp for sine allsang-abstinenser. Abstinenser så sterke at en venninnegjeng har trykket opp teksten til «Skogens Konge», og øvd seg i forkant. Ei låt som for øvrig er en av favorittene til publikum.

All tekst og musikk suges ikke fra eget bryst. Den vakre sørlandsvisa «På trammen» er skrevet av Jens Gunderssen, og tidligere fremført av mang en kjent visesanger. I Raffineriets versjon får den et passende anstrøk av rock. Vakkert. Også Rolling Stones bidrar. Låta «Mandal» har melodien til velkjente «Angie», men med tekst av Oddleif Stensland.

Avslutningsvis får vi litt smoi, gjennom «Løffegusj», før Ragin Wenk-Wolff tar et ekstranummer med «Politisk Kortslutning». Deretter takker bandet for seg og alle synger «E har ein elg i siktet mitt, e har ein elg i skogen min….».

Takk for festen, herre gu’ å gøy d va!


Missing video

YouTube video is disabled.
You can click here to update your cookie concent and enable YouTube videos.