To deilige timer med The Great Metal Circus

Avatar er et band jeg har fått ære av å se flere ganger. Et band jeg alltid har skyhøye forventinger til og som jeg vet ikke kommer til å skuffe. For er det noen som går all-in på scenen, så er det Avatar!

Avatar @ Rockefeller 05.02.2024 - Photo: Terje Ottesen

Avatar - The Great Metal Circus i manesjen på Rockefeller.Foto: Terje Ottesen

Göteborg bandet spiller deilig melodisk death metal, ispedd masse sjarm og bare showet alene er en grunn til å kjøpe billett.

Avatar inntar scenen i et fullstendig utsolgt Rockefeller. Det tyter over av forventningsfulle, sirkusklare mennesker og sagmugglukta fra manesjen er mildest talt "overdøvende".

De nysminkede og barske sirkusartistene kommer inn i manesjen etter sangen, "Dance Devil Dance", og det til full applaus! Du kjenner på stemningen med en gang; at dette blir skummelt gøy! Det er rigget opp med metallkasser med gitter i svarte og røde detaljer, som selvfølgelig står i stil med både kostymene de er kjente for å opptre i.

Backdroppet ligger som et bekreftende svøp bak det hele. Jepp, jeg er på rett sted! Vokalist Johannes Eckerström tar seg en slurk fra bensinkanna og roper "Ladies and Gentlemen", før bandet sklir over i den fengende "The Eagle Has Landed". Jeg vet ikke om det er Johannes sin bensinblandings skyld, men det fører til skikkelig overtenning i salen og alle synger med på refrenget. Energinivået er høyt både på scenen, gulvet og på galleriet. Det synges, klappes og ropes fra alle kanter.

Jonas «Kungen» Jarlsby kommer ut alene på scenen med gitar og begynner å spille en godt kjent melodi til full jubel. Gitarist Tim Öhrstrøm og blir med, før Johannes kommer hoppende fram og roper "Bloody Angel" til publikums store glede. Det headbanges på høyt nivå i salen! Jeg vil kalle dette en solitær back draft. Muligens var det flybensin Johannes hadde på kanna si. Ikke vet jeg, men det kjente det varma godt i øra!


"Puppet Show" setter ordentlig sirkustemning på Rockefeller. På et punkt forsvinner Johannes og plutselig dukker han opp et sted over oss i galleriet. Er det magi eller trolldom? Dessverre ser jeg ikke hva som skjer, men så dukker det opp en liten rød ballonghund. Denne som blir gitt til en heldig person i publikum, før han går i gang med trombonesoloen.

«Kungen» og Tim spiller så godt de kan mot hverandre i en gitarduell mens Gimpen står og dømmer og byr selvfølgelig på litt morsomheter. Dette løser opp enn om ikke fra før megafon stemning i salen. Vi liker det når artistene snakker og byr på seg selv!

"Black Waltz" girer skikkelig opp stemningen på Rockefeller før det blir helt mørkt og det dukker opp et piano på scenen. Et spotlys, piano, røykmaskin og kun en transelignende Johannes som spiller en utmerket versjon av Tower - mens publikum svaier med.

Røde lys og sirenelyder dukker opp mens "Colossus" setter i gang. "Let It Burn" setter fyr på folket og headbanger-faktoren blir høy! Nå begynner folk å crowdsurfe. Bein og armer farer over publikumshoder som en ryggfanget bille. De crowdsurfende "krekene" så veldig fornøyde ut når de kommer løpende tilbake - på to bein!

Stemningen stiger enda mer når «Kungen» kommer ut med kappe og krone, "Statue Of A King" er i full gang.

Trommelsager John Alfredsson slenger inn en runde med EMD dans og et par reale konfetti gevær som Gimpen kommer med! Nå er lyset på og man kan se hvor fornøyde folk er! Smilene er om mulig enda bredere enn Johannes sin klovnemunn.

Etter å ha blitt ropt ut igjen på scenen, braker de løs igjen. Først med "The Dirt I’m Buried In" som første encore. Etterfulgt av "Smells Like a Freakshow" og avsluttes selvfølgelig med "Hail The Apocalypse" og et VELDIG fornøyd publikum som synger av full hals.

Johannes er en mann med mange talenter og spennende personlighet. Han var så ydmyk og oppriktig når han snakket med publikum nå, i forhold til de andre gangene jeg har sett de. Ikke at de ikke var ydmyke før altså, men det virket faktisk som om de gledet seg og virkelig hadde kost seg. Han virket også ganske så fornøyd med å bli forstått på morsmålet sitt og skøyer masse med publikum, hvor latteren sitter løst. Alt i alt er dette den beste konserten av Avatar jeg har vært på! Stemningen var høy og heit allerede i køen på vei inn og enda mer antent på vei ut. Men vi er på ingen måte utbrent og ønsker og håper Avatar snart kommer tilbake til en manesje her i Oslo.

6/6