Førjulsparty med Valentourettes

Cirka på denne tida av året er det duket for den tradisjonelle førjulskonserten med Valentourettes på Sjøboden Live Scene i Mandal. Ingen avvik i år i så måte; for niende gang entret d’herrer Petter B., Petter P, Tarjei og Kula scenen. Og som vanlig ble det en heidundrende konsertopplevelse for de 90 som hadde sikret seg billett!

Valentourettes @ Sjøboden Live Scene, 14.12.2023 - Photo: Svein Frydnes

Det blir ikke jul uten Valentourettes. I alle fall ikke på Sjøboden i Mandal.Foto: Svein Frydnes

Vi speller ikke akustisk

Konserten med Valentourettes ble tidlig utsolgt. Dette er blitt en tradisjon for mange mandalitter i den søte førjulstid. «Årets konsertopplevelse» ble det sagt av noen. Og for mange er det nok det. Om en ikke får med seg andre konserter i løpet av året – konserten med Valentourettes MÅ være med. Litt som «Grevinnen og Hovmesteren» på lillejulaften. Og vi vet at det gjerne skjer noe uventet på disse konsertene. Så også i år.

Setlista er noenlunde lik hvert år. Kjente og kjære låter fra Joachim «Jokke» Nielsens musikkunivers, fremført av de beste. Både Petter Pogo, Petter Baarli Runar «Kula» Johannessen spilte i sin tid sammen med Jokke. Og Tarjei Foshaug er stor som frontfigur og formidler av Nielsens tekster. I år overrasket de med noen nye låter. Det forringet overhodet ikke konserten.

Å komme seg fra backstage til scenen på Sjøboden Live Scene er en liten jobb i seg selv, spesielt når det er tettpakket med folk foran scenen. Men bandet kjemper seg fram, og så er det klart for det folk har ventet på hele kvelden: «Tida er inne»!

De første låtene kjøres igjennom, og stemningen er på topp. Men allerede under låt fire, «Paranoid» er det noen som blir litt overivrige og prøver å rushe framover i trengselen. Det resulterer i at noen av de fremste stuper inn over scenen, fulle ølglass (og folk…) flyr over høyttalere, og ikke minst elektrisk anlegg. Full kortslutning og bekmørkt på scenen. Ingen lyd i mikrofoner eller instrumenter. Da kommer det tørt fra gitarist Baarli:

- Vi speller ikke akustisk, altså.

10- og 60-årsjubileum

Vakt og tekniker får ordnet opp med folk og strøm, og konserten kan igjen begynne. Det ordner seg alltid.

«Er du helt sikker?» fra Alt Kan Repeteres er ny på repertoaret siden sist. Herlig låt som passer bra inn, og blir mottatt med sedvanlig jubel, selv om kanskje ikke allsangen runger like mye som på de mer kjente sangene.

Det blir en flott kveld i andre etasje på Sjøboden Live Scene. Sannsynligvis blir de som oppholdt seg i første etasje noe fuktige, for alt det ølet som ble sølt foran scenen må ha trengt gjennom gulvet. Men det er litt av sjarmen med disse konsertene. Det er hemningsløs glede blant publikum, folk storkoste seg; svettet og skrålte og lot alle eventuelle bekymringer ligge igjen ute i desemberkulda. Lyden var veldig bra fram til kortslutningen, etterpå skjedde det noe med vokalen (i hvert fall der jeg stod). Men uansett overdøves bandet nesten til tider av allsangen og jubelen blant folk i salen, så det betyr ikke all verdens. Det viktigste er at folk koser seg, og det gjorde de!

Valentourettes avsluttet med ekstranumrene «Gutta» og den litt mer ukjente «Kom igjen» fra demo-EP’en Late Barter (2003) med Jokke og Tourettes. Men folket ville ikke slippe dem av scenen, så da ble det velkjente «Hr. Smith» som fikk avslutte årets førjulskonsert med Valentourettes.

Takk til Sjøboden Live Scene. Håper vi i 2024 får oppleve mange konserter på denne herlige scenen. Stor takk til Valentourettes som kommer tilbake år etter år og skaper magisk førjulsstemning. Neste år er det 60-årsjubileum for Joachim «Jokke» Nielsen, og 10-årsjubileum for Valentourettes førjulskonserter i Mandal – dét må bli litt av en konsert!