The Dogs og Oslo Ess laget party på Kick

Oslo Ess @ Kulturhuset Kick, 25.11.2024 - Photo: Svein Frydnes

Oslo Ess på Kulturhuset KickFoto: Svein Frydnes

På forhånd var vi lovet en energifylt kveld, når to av Norges mest energiske band skulle møtes til duell på Kulturhuset Kick. Og sjelden har vel lovnader blitt oppfylt som denne siste lørdagskvelden i november.

The Dogs

Både The Dogs og Oslo Ess kom med nye album i 2023, henholdsvis Starvation og Oslo Ess. Vi fikk selvfølgelig høre smakebiter fra disse albumene, men også en mengde låter fra deres rikholdige kataloger.

Først ut var «begravelsesagentene» i The Dogs. I front for bandet står velkjente Kristopher Schau. To meter råskap og kjærlighet. Råskap, fordi han ikke sparer på noe når det gjelder intensitet og showmanship. Kjærlighet, fordi han vil alle vel – publikum, som band. Tekstene er ikke av det lystige slaget, men energien er total. Det tar cirka to minutter før Schau tar steget ut på sperringene foran scenen og hiver seg ut blant publikum. Her blir an båret rundt, mens hans synger til «Expectations Are Dangerous» fra sistealbumet, samtidig som han snuser inn duften fra publikum. Etterpå konkluderer han med at publikum i Kristiansand er mer hygieniske enn publikum i for eksempel Tønsberg…

The Dogs @ Kulturhuset Kick, 25.11.2024 - Photo: Svein Frydnes

The Dogs på Kulturhuset KickFoto: Svein Frydnes

Musikken er rå og tøff, men samtidig melodiøs. Hele bandet er med på vokal. Gitarist Mads Martinsen bidrar med flott vokal på «Stay Under Water». Også bassist Tommy Reite sørger for at Schaus vokal får hvile litt innimellom.

Sistealbumet Starvation er viet fem låter. Utover det har de satt opp en fin blanding fra de fleste andre albumene deres. Jeg hadde trodd at Jorun Stiansen hadde dukket opp og sunget «This Is Not Your Fault», slik hun gjorde på Måkeskrik-festivalen i sommer. Men Stiansen glimret med sitt fravær. Publikum fikk likevel sannelig valuta for pengene, selv uten gullstrupa fra Vennesla.

Det er mye brutalitet i låtene til The Dogs; «Do You Wanna Die», «Every Pain Needs a Name», «Stay Under Water». Og så plutselig dukker gladlåta «Stay Away From Her» opp. Herlig! Med så mye råskap blir det også mye galskap blant publikum. Noen føler for litt crowdsurfing (surfe på hendene til publikum fram til scenen). Det er bare det at normalt er det da vakter framme ved scenen som tar imot. Det er det ikke på Kick… Det ender da også med at en av «surferne» går på hodet i scenekanten. Da bryter Schau inn og krever vakter foran scenen.

The Dogs avslutter sitt set med de to klassikerne «G.U.I.L.T.Y» og selvfølgelig «Oslo». Noe som passer bra i overgangen til neste band.

Oslo Ess

Oslo Ess @ Kulturhuset Kick, 25.11.2024 - Photo: Svein Frydnes

Oslo Ess på Kulturhuset KickFoto: Svein Frydnes

Oslo Ess har holdt på siden 2011, og leverer glapunk – heftig og energisk og full av positivitet. Med tekster på norsk er det lett å føle seg hjemme i tekstene til vokalist Åsmund Lande. Låtene handler om det som skjer rundt dem, i god Jokke-ånd, men med ganske mye høyere intensitet. Det er fullt øs fra første riff. I likhet med Kristopher Schau har også vokalist Åsmund Lande publikum i sin hule hånd. Det er tøft, svett og fett. Bandet spiller tight og bra. Trommis Eivinn Arctander slår livlorten av trommene, mens bassist Knut-Oscar Nymo hopper og spretter mer enn de fleste bassister. Han har også hovedvokal på «Prinsessa på alerten». På «Där Jag Står» er det gitarist Peter Larsson som har vokalen. Sistemann i bandet er Kristiansands store lille sønn, Simen Nyutstumo Stensland, på keyboard. En herlig gjeng som skaper en flott dynamikk seg imellom og med publikum. Et publikum som kan mange av låtene, og som villig synger med på låter som «Aldri Se Oss Tilbake» og velkjente «Bislett Stadion». På «Det brenner under beina mine» tar det helt av og publikum «går bananas», med mosh og crowdsurfing. Og ølkasting… Vel smaker ikke ølet all verdens, men så dyrt som det er så skjønner jeg ikke at folk absolutt skal kaste det rundt. Men en fantastisk deilig stemning er det i salen.

Oslo Ess presenterer fem låter fra sitt siste, selvtitulerte album. Men flesteparten av låtene kommer fra øvrige utgivelser.

Etter kjærlighetsvisa «Caroline» forlater bandet scenen. Det er imidlertid et par låter som mangler, så de er kjapt tilbake for å avslutte konserten. Siste låt ut er allsangvennlige «Alt Jeg Trenger». Bandet er fornøyd. Publikum er storfornøyd, og det surrer med superlativer etter konserten på vei ut i novemberkulda. De eneste som kanskje ikke er like fornøyd er nok crewet som må rydde og vaske etterpå.

Takk til Oslo Ess og The Dogs som gav oss en skikkelig vitaminpille i mørketida. Og takk til Dirty Old Town som står på og gir oss slike festaftener. Og ikke minst – takk for at det likevel ikke var slutt for Kick, en perfekt arena for denne type konserter.