Taake + Visegard på Rockeklubben i Porsgrunn (R.I.P.)

Så var det duket for en deilig Black Metal-kveld i Porsgrunn. Det var første besøk hos R.I.P forbåde fotografen og undertegnede. Stedet har gått litt under radaren, på tross av at de er veletablerte som konsertsted og feirer 33-årsjubileum i år. Det kan skiltes med et imponerende knippe arrangementer på årlig basis, noe som blant annet har resultert i den gjeve bransjeprisen for Årets Helårsarrangør, tildelt av Norske Konsertarrangører.

Visegard @ R.I.P./Rockeklubben i Porsgrunn, 28.10.2023 - Photo: Terje Ottesen

VisegardFoto: Terje Ottesen

Stedet er drevet utelukkende på frivillig basis av ildsjeler som brenner for musikk og vil skape noe fint. Og jeg tror det smittet over på stemningen i lokalet. Her var det godt å være. Det tenkte åpenbart mange andre også, det var utsolgt god tid i forveien.

Visegard

Lokale helter åpnet ballet - Skien og Porsgrunn er tross alt nære naboer. Jeg har opplevd dem live en gang før, og ble ikke skuffet nå heller. Visegard synger på norsk, og jeg aner norske folkemusikktradisjoner som en bunnklang i låtene. Låtene er forøvrig svært godt skrudd sammen. Det er tungt og tempo i god variasjon, men likevel ganske stramt regissert og har en tydelig “rød tråd”. Visegard mestrer timingens kunst både i låtene sine og i dialogen med publikum, og jeg kjedet meg aldri.

Bandet åpnet med "Skogsdømt" etter introen, og fulgte på med "En Hedensk Dødsmarsj", "Hedningens Erobring", "Frostlagt" og "Høststormens tilbakekomst", før de avsluttet med "Forført av Huldra".

Når setlista var ferdig ønsket jeg meg en dobbelt så lang konsert! Resten av salen så ut til å være enig med meg. Til begeistring for fansen ble nytt materiale presentert, samt lovnad om en sjutommer med to låter nært forestående. Det gledes!

Taake

Taake @ R.I.P./Rockeklubben i Porsgrunn, 28.10.2023 - Photo: Terje Ottesen

TaakeFoto: Terje Ottesen

Etter en liten forsinkelse gjorde Taake en imponerende entré gjennom lokalet og opp til scenen. Det er et rutinert band som gir oss nok en time med hardtslående metal. Taake synger også på norsk, og har (i mine ører) et enda mer klassisk Black Metal-sound. Her er røttene til den opprinnelige sjangeren helt åpenbar. Låtene er bygget opp av stramme partier som faller ut i et ganske kaotisk lydbilde, og krever mer av publikum. Tunge riff drar oss inn igjen, og gir låtene substans.

Det hele ble sparket i gang med "Nordbundet" + "Havet i Huset" før de fortsatte med "Bjørgvin 2", "Vadested/Orkan", "Ruin av en Bro", "Nattestid 2", "Gamle Norig", "Dødskvad 3" + "Dødsjarl".

Taake avsluttet med "Myr", som er den mest spilte låta deres på Spotify, og vel kan anses som bandets superhit. Her kan man ikke annet enn smile når gravalvoret brytes av frisk banjo - dette er både død, fordervelse og fest på lokalet i én og samme låt - what’s not to love!

Oppsummert var det en strålende kveld! R.I.P er en liten scene med kun plass til 160 besøkende foruten band og stab, så man kommer tett på dem som spiller. Dette gir en unik kontakt man ikke får i større lokaler, og en helt egen stemning. Jeg kommer definitivt til å følge med på hva som skjer i dette hjørnet av nærområdet framover!