SubTrees 30 år

Storslått jubileumskonsert

Bandet SubTrees har 30-årsjubileum. Slikt lar ikke grunnlegger Rikard Klungland forbigås i stillhet. Da inviteres musikalske venner til en kjempekonsert i Kristiansands nye storstue, KRS Live. Og publikum støttet opp.

Ikke bare støttet publikum opp, de storkoste seg tydeligvis også. Kvelden var ikke bare viet SubTrees og deres jubileum. Til å starte kvelden, fikk bandet Omegashift sin live-debut. En debut de mestret veldig bra.

Omegashift @ KRS Live Scene, 16.09.2023, photo: Svein Frydnes

OmegashiftFoto: Svein Frydnes

Det var veldig bra trøkk i Omegashift. Til tider så mye trøkk at vokalen til Jorunn Aateigen druknet. Men med en dynamisk vokal er det ikke alltid så lett å treffe nøyaktig det rette lydnivået. Aateigen sang bra, og til tider skikkelig kraftig. I tillegg til Aateigen består bandet av brødrene Moum JacobsenBjørnar på gitar og Yngve på trommer, samt Tor Eivind Johnsen på bass. Som forsterkning for kvelden hadde de fått med seg Anders Elle på gitar. I tillegg fikk vi også høre kona til Bjørnar, Mia, som korist på et par låter.

Omegashift fremførte hele debutalbumet, Doctrine Of Dust. I tillegg fikk vi servert ei ny låt, «Nightfire». Bandet gjorde seg absolutt ikke bort i sin scenedebut. Tvert imot. Nå har jo flere av musikerne lang erfaring fra band, men for noen er det en stund siden de opptrådte. Det var ikke lett å se. En merket likevel at samspillet fungerte best mot slutten, hvor vi fikk høre to utrolig bra låter. Nydelige «Walk With Me», med sitt herlige driv og vakre vokal. Og avslutningsvis «Lazarus Brigade», en fet progressiv doom-låt. Bjørnar imponerer med noen deilige riffs, i tillegg til imponerende solos av Anders.

Veldig bra debutkonsert av Omegashift!

Rikard Klungland og Theo @ KRS Live Scene, 16.09.2023, photo: Svein Frydnes

Rikard Klungland og TheoFoto: Svein Frydnes

Så var det klart for hoveddelen av jubileumskonserten, det var tid for SubTrees med venner. Men før bandet entrer scenen, får vi en far/sønn-opptreden. Rikard Klungland og sønnen Theo på 16, som spiller bass, fremfører «Moving On». Bare de to på scenen, med musikk på tape. Vakker fremførelse, og en flott start på konserten.

Da er det tid for SubTrees, som nå skal stå på scenen resten av kvelden. SubTrees består, foruten Rikard Klungland, av Hans Dalen (gitar), Haakon Johannesen (bass), Petter Gordon Jensen (trommer) og Albertine Weisser på vokal. I tillegg skal en rekke personer som enten har vært innom bandet eller har hatt betydning på andre måter bidra på scenen.

Den første gjesten er Christian Forwald, som bidrar på bass. Deretter er det klart for fargerike Ruth Laila – Dr. Ruth. Hun bidrar på to låter, «Downfall», hvor hun drar på med litt heftig growling, og «Bloom».

Denne konserten er Albertine Weisser siste kvelden med gjengen, før hun setter kursen mot Holland og kjærleiken. Hun får da skinne litt ekstra denne kvelden. Albertine har en utrolig flott stemme, og låta «Solitude» gjør hun aldeles strålende, i tillegg til at duett-syngingen sammen med Rikard fungerer veldig bra. Også «Barbie On Ice» (den glemte låten..) fungerer bra. Litt funk med «Canvas», før Albertine-sekvensen avsluttes med heftige «Intact». En skikkelig heavy låt, hvor Albertine virkelig får vist hva som bor i henne. Tøft!

Første del av konserten avsluttes med ei låt av GROMS, «Ascension». GROMS har vært oppløst i mange år. Men tre av medlemmene er faste medlemmer av SubTrees, kun vokalist Øyvind Haugland måtte hentes inn for anledningen. Og heldigvis hadde han mulighet. GROMS spiller death metal, og låta fikset de utrolig flott. Til og med vokalen holdt, selv om det neppe er ofte Øyvind growler i det daglige nå. En opptreden for historiebøkene. Vanvittig bra!

GROMS @ KRS Live Scene, 16.09.2023, photo: Jan Harald Helmersen

GROMSFoto: Jan Harald Helmersen

Andre del av jubileumskonserten åpner med diktfremførelse. Jon A. Tigestedt deklamerer Jens Bjørneboes «Siste Reis», vakkert og dramatisk, med lydeffekter på tape. Dessverre var det nok mange som ikke fikk med seg diktet, for nå gikk skravla ganske heftig blant publikum.

Derfor var det bra at det igjen ble gjort klart for musikk. Neste gjest på scenen er Ravn Revheim, som fra 2002 og tretten år framover var gitarist i SubTrees. Litt tekniske problemer, men så er det klart for fremførelse av «Morning Hour» fra albumet The Other Room. Det er tydelig at publikum setter pris på å se Ravn tilbake på scenen, og han fikk velfortjent applaus.

Da er det klart for tre låter med SubTrees alene på scenen, blant annet den nye låta «Shan’ti».

Til nyttår slipper SubTrees nytt album, Boy, og herfra får vi høre tittelsporet. Nydelig låt, med vakre vokalharmonier mellom Rikard og Albertine, og noen aldeles strålende gitarsolos av Hans Dalen.

Rikard Klungland kaller Stein Roger Sordal (Green Carnation blant annet) for sin Skybert. Og en kan ikke feire bursdag uten å få besøk av sin Skybert. Sammen fremfører de en intens «Going Home», nydelig sunget og med et utrolig trøkk i låta. Sterk sang!

Så er det klart for bomber og granater, i hvert fall hagle og pistol: Rune Tengs melder sin ankomst. Som vanlig veivende med våpen som blir smelt av (heldigvis uten skarpe skudd…). Sammen med SubTrees fremfører han «Walk». Tøft og lett pønka.

SubTrees med venner @ KRS Live Scene, 16.09.2023, photo: Jan Harald Helmersen

SubTrees med venner.Foto: Jan Harald Helmersen

Gjennom hele konserten har lyden vært bra, med litt unntak av Omegashifts vokal. Lyssettingen har også vært suveren. Veldig stilig med videos som har rullet på backdrop’et. Hele settet har vært en sann fornøyelse å overvære, og lokalene passer veldig bra til denne type musikk. Det bør la seg gjøre å produsere flere konserter her, spesielt med tanke på at Kick nå dessverre er en saga blott.

Siste låt ut på SubTrees jubileumskonsert, er «Words Unspoken» med alle artistene samlet på scenen.

Flott framført. Og ikke minst en flott gjennomført jubileumskonsert. Takk til SubTrees for at vi fikk komme, og takk for en kjempefin konsertopplevelse.