Arctic Heart + Hollow Illusion på Sjøboden

Releasekonsert med Arctic Heart

Kristiansandsbandet Arctic Heart gav nylig ut sin første skive, Ragnarok. Dette feiret de med ikke mindre enn to release-konserter; én på Vaktbua i Kristiansand, og en på Sjøboden Live Scene i Mandal. Denne anmeldelsen er fra konserten i Mandal fredag 15.september.

Arctic Heart @ Sjøboden Live Scene, 15.09.2023, photo: Svein Frydnes

Arctic Heart gav nylig ut sin første skive, Ragnarok, og feiret blant annet på Sjøboden Live Scene i Mandal.Foto: Svein Frydnes

Før konserten hadde jeg et par ord med gutta i bandet, minus vokalist Thomas Berntsen.

Hvordan har mottakelsen vært på skiva?

- Fredrik Jordan (gitar): Det har vært veldig positiv mottakelse av plata, skikkelig moro.

Jeg registrerer jo en viss konsertaktivitet hos dere, har dere skaffet dere et management som booker for dere?

- Arctic Heart: Det har vi. Vi er booket hver helg fram til mars, og har hatt gigs de siste tre helgene i tillegg.

Jeg hørte rykter om at dere ikke har hatt fysiske utgivelser å by på releasekonsertene?

- Fredrik: Det stemmer. Platene har blitt forsinket til oss, av forskjellige grunner. Så nå har vi hatt to releaseparties, men ingen skive. Veldig spesielt.

Er dere nå i en promosituasjon, der alt dreier seg om utgivelsen Ragnarok, eller er dere allerede i gang med å se framover mot neste utgivelse?

- Arctic Heart: Vi ser absolutt framover mot neste album. I skriveprosessen er vi langt inne i album nummer tre. Og vi fortsetter å skrive. I februar drar vi til Halden, til Trond Holter (kjent gitarist fra bl.a. Wigwam og Jorn), for å spille inn i studioet hans. Men vi har låter til minst to album til.

Dette høres lovende ut. Bandets debutalbum er absolutt å anbefale, og det blir spennende å følge dem videre. Men først skal Arctic Heart få lov å presentere albumet sitt live på Sjøboden Live Scene.

Hollow Illusion

Hollow Illusion @ Sjøboden Live Scene, 15.09.2023, photo: Svein Frydnes

Hollow Illusion med dyp og energisk heavyrock.Foto: Svein Frydnes

Med seg på releasekonsertene har Arctic Heart fått med seg Hollow Illusion, et tomannsband fra Stange i Hedmark. Bandet har holdt på siden 2016, og består av brødrene Ove (bass/vokal) og Magnus Mikkelsen Hoel (vokal/trommer). De har gitt ut tre album, det siste – Invisible – kom ut i mai i år. Duoen har spilt konserter i land som Island, Tyskland, Finland, Storbritannia, Sverige, Skottland, Polen og USA, foruten Norge. Og nå står de på scenen i Mandal.

Hollow Illusion spiller heavyrock med høyt energinivå. Trommis Magnus slår hardt og presist og synger bra. Bassist Ove spiller tøft. Hamrer løs på bassen. Det blir en spesiell setting med bass og trommer, en spesiell sound. Men det funker. Ove har noen herlige bassganger, og han håndterer instrumentet sitt på en flott måte. Det er nok litt effekter, som bidrar til at han får utrolig mye ut av bassen. Tøft er det. Og energisk! Litt likt melodimessig til tider, men det svinger bra. Låtene er i hovedsak hentet fra siste albumet, men i tillegg to fra Hollow Illusion 2 (2019) og en fra debutalbumet.

Folk liker det de hører, og «I Will Set You Free» går rett hjem hos den dansende delen av publikum.

Hollow Illusion leverte et flott set, masse gode elementer i låtene deres og to utrolig engasjerte musikere.

Arctic Heart

Arctic Heart kjørte ei setliste bestående utelukkende av låter fra debutalbumet sitt, og nesten helt likt i rekkefølge, også.

Jeg så bandet for et og et halvt år siden på Vaktbua, da som oppvarming for et annet «up-and-coming band», Dark Delirium. Da var Arctic Heart blodferske. Flere av medlemmene hadde ikke stått på en scene før, eventuelt på veldig lang tid. Noe som kunne merkes på fremføringen.

Arctic Heart anno september 2023 har vokst stort. Lydmessig var det veldig bra. Det beror jo da ofte også på den som styrer spakene på miksebordet, og denne kvelden hadde de det ypperste i Lars Erik Humborstad. Men ikke minst spillemessig er det et helt annet band nå. De låter tighte, godt samspilte og har fått en bra sound. Jeg hører ikke så mye av vikingmetalen i musikken, det er mer i retning heavy metal ála Hammerfall og Helloween. Men tematikken i tekstene er der. Uansett svinger det bra. Fredrik Jordan har noen herlige riffs og soloer, og den nye mannen bak trommene – Øyvind Lauen, er nådeløs mot trommene. Asbjørn Nyborg sørger for solid bassing og Steffen Økland er stødig på rytmegitaren. Scenemessig er det også en helt annen trygghet enn det var sist jeg så dem. Naturlig nok, Arctic Heart har gjennomgått en rivende utvikling, har fått spilt mer sammen og ikke minst laget mye bra musikk sammen det siste året. Vokalist Thomas Berntsen ligger i den høyere delen av vokalen. Kan være kult sammen med denne musikken, men jeg savner litt mer variasjon. Og Thomas er kanskje den som har hatt minst progresjon i sceneattituden. Men det kommer nok med enda mer spillejobber. Noe det jo ligger an til, jfr hva bandet fortalte i begynnelsen av artikkelen.

Som nevnt spilte Arctic Heart debutalbumet sitt, Ragnarok, fra begynnelse til slutt. Slik sett var det ikke mange overraskelser. Men spesielt «Shield Maidens» og «Sacred Arm Rings» utmerket seg. «Shield…» med sin tøffe intro og progressivitet utover i låta. Fungerte bedre enn på plata, der jeg synes den fremstår litt «rotete». «Sacred…» er en herlig, rolig komposisjon med nydelig gitararbeid av Fredrik. Også den fremstod i en bedre drakt enn på skiva, etter min mening. Et fyldigere lydbilde.

Konserten med Arctic Heart var veldig bra, og det blir spennende å følge dem videre. Jeg tror de kan levere mye bra også i fortsettelsen. Bandet hadde en trofast fanskare blant publikum. Og bra var det. Mandalspublikummet glimret dessverre med sitt fravær. Kun noen få hadde møtt fram. Det er synd, da både arrangører og band er avhengig av at folk stiller opp. Prismessig lå denne konserten på et lavt nivå, så det var nok ikke der skoen trykket.

Publikum som møtte opp hadde i hvert fall et par fine timer med god musikk fra, for mange av oss, to relativt ukjente band, som begge imponerte på hver sin måte.

Takk til Arctic Heart og Hollow Illusion for at de tok turen til Mandal, og til Sjøboden Live Scene for at de arrangerer.