SubTrees fyller 30 år

Forhåndsprat med Rikard og Yngve

Til helgen holder Kristiansandsbandet SubTrees stor jubileumskonsert i anledning 30årsjubileet deres. Og da slås det på stortromma: Konserten er lagt til Kristiansands nye storstue KRS Live, og gjestelista er lang. Blant annet får vi, i tillegg til hovedkonserten med SubTrees, endelig stifte bekjentskap live med Omegashift.

Subtrees (arkivbilde), photo: Svein Frydnes

Subtrees fra en tidligere konsert.Foto: Svein Frydnes

I forbindelse med konserten sendte jeg noen spørsmål til grunnlegger av SubTrees, Rikard Klungland og trommis i Omegashift, Yngve Moum Jacobsen. Som de tale og skriveføre herrer de er, har jeg sett meg nødt til å forkorte innleggene noe…

Først sender vi mikrofonen til Rikard fra SubTrees:

Hei Rikard. Gratulerer med 30 års-jubileum med bandet ditt SubTrees. Nå slår du på stortromma, og inviterer til stor fest på KRS Live. Fortell Festivalguidens lesere om bandet fra begynnelse til nå, og litt om konserten dere kjører neste helg.

- Ai, stort tema, og fryktelig vanskelig å ta i kortform... Det er mange år, mange låter, mange gigger, mange steder, mange opp og nedturer... Men lets go: SubTrees ble starta fordi jeg var fryktelig lei av å spille fortere og fortere på låter som hadde klisjetekster i band som fokuserte kun på fart og teknikk, uten at det var fokus på helheten i låta, samspillet mellom tekst og melodi... Og jeg var nok teknisk for dårlig til å hevde meg som superhelt på gitar... Det var også fryktelig mange regler for hva som var lov, og med et bein i metal-miljøet, og det andre beinet i rockeklubben, som favnet hele spekteret av sortkledd rock, så ble det fort for snevert. Så da jeg forlot mitt siste band før denne 30 år lange SubTrees - epoken vi er i nå, så var målet Hvor få toner kan man bruke i ei låt, og fortsatt være groovy!?! En av de første låtene jeg skrev, «Temple song», spilles ennå, og har de elementene: groovy, dansbar (til en viss grad), tung og annerledes. No rules, stilmessig...

Over alt fantes det elementer som føltes naturlige å leke med, både hjemme og på øvingslokalet. Grunntanken har alltid vært den samme. Ei god låt du kan spille på kassegitar, og no rules musikalsk. Crap House, Quart gigg, rare små festivaler, feila platesignatur-tur til East West Records, noen MC-klubber, noen fester med andre band, egenbrente utgivelser, og mye fest og morro kan vel oppsummere årene fram til 2013. Og fantastiske medlemmer! Så for 10år siden, da det passa i livet, var det på tide å gjøre ting litt ordentlig. Ordentlig skive med voksent cover, distro og gjennomarbeidet materiale. Og det resulterte i to terningkast 8/10 på nrk, og ellers ikke så mye. Men en ektefølt glede over at nå er det riktig, nå er vi på vei til der vi skal være. Det oppsummerer vi på Krs Live lørdag 16 september, sammen med fantastiske gjester, og da får også vist fram deler av vårt kommende album, ..BOY.., som slippes symbolsk 1 nyttårsdag. Nytt år, nye muligheter osv...

Rikard Klungland (Subtrees, arkivbilde), photo: Svein Frydnes

Rikard Klungland fra Subtrees.Foto: Svein Frydnes

Dagens besetning føles utrolig riktig, bandet er gått fra et Rikard-prosjekt til mer et band konsept. Fortsatt med samme grunntanke musikalsk, men med sykt flinke musikere som gjør at man kan gjøre alle krumspring man vil... Dessverre slutter Albertine Weisser etter årets konserter og 12 år med oss. Hun har tilført så mye harmonier og allsidighet at hun blir vanskelig å erstatte! Men hun har funnet kjærleiken og flytter fra landet, og det må man jo bare heie på! Hun får en sentral rolle med sine flotteste glansnummer på jubileumskonserten! Og nå låter vi tight, vi er teknisk der vi skal være, vi er kommet hjem, så vi ser fram til en knall kveld med venner og venners venner, en latterlig fet produksjon på byens beste scene og en fin musikkfest ned mimregata, med tydelig frampek til neste år, året der det er litt mer vår tur, vår tid og livet gir oss litt mer tid til å satse hardere enn på mange år. Noen spiller golf når de blir 50. Vi spiller rock. Uansett. Kompromissløst!

På plakaten står mange kjente navn, og noen mindre kjente. Hvorfor akkurat de du/dere har invitert? Har de hatt en spesiell betydning for SubTrees opp igjennom?

- For oss er de alle rockestjerner! Det er i hovedsak tidligere medlemmer fra forskjellige epoker, og så har vi i tillegg fått med Sordal, som er SubTrees' 6. hemmelige medlem og produsent siden 1996, og min musikalske Skybert! Rune Tengs fra Flying Crap var primus motor på Crap House og kicka oss igang som seriøst band, og så er det utrolig gøy for meg å skulle gjøre en duett med guttungen, Theo. Han har valgt en gammel SubTrees-schlager og lagd sin egen bass/teip/vokal versjon. Det mangler et par navn, men av ymse grunner passer dessverre ikke dagen for alle. Men de er med i ånden!

Dere har invitert et «nytt» band, Omegashift. Kult å gi dem en sjanse. Fortell litt om relasjonen til bandet.

- Omegashift og SubTrees har vært en underlig del av sub-miljøet i Kristiansand, i ymse konstellasjoner, siden 90-tallet . Jeg har sunget en periode med Tonka, der brødrene Moum Jacobsen, Bjørnar og Yngve spilte, Bjørnar spilte i SubTrees (han joina etter en famøs uke på Roskilde...), Anders Elle som spiller gitar live for Omegashift er SubTrees' første tromiss, og de er alle gode venner av oss. Og da blir det jo riktig at når gamle medlemmer og venner gjør noe nytt, så presenterer de det, når venner og venners venner samles!?! Noen synes kanskje det er rart på en jubileumskonsert, men for oss er det naturlig! No rules! At bandet spiller kompromissløst, er groovy, fett og spennende i sin doom-rock er jo heller ikke en uting..!

Konsert i byens nye storstue koster vel litt. Jeg ser dere har solide sponsorer. Men det er jo en fordel at salen fylles opp med glade publikummere også. Hvordan går billettsalget?

- Uten våre sponsorer, eller partnere som det heter nå om dagen, så hadde vi ikke kunnet lage en konsert i dette formatet! Men uten publikummere blir det jo en trist affære! Heldigvis tikker det billetter jevnt. Men som alltid i Kristiansand, folk kjøper billetter sent, selv om de blir dyrere i døra enn på forsalg, så vi er spent. Men ifølge alle trender for byen, så ligger vi midt i ruta. Så behersket rolig, men alltid litt bekymra! Derfor, kjære venner og musikkfans, løp og kjøp! Vi garanterer en festkveld!

Billetter finner du her: https://www.ticketmaster.no/event/722675 https://facebook.com/events/s/subtrees-jubileumskonsert-mome/508791894733607/

Jeg ønsker dere masse lykke til med konserten og feiringen, og gleder meg til å være til stede.

- Takker hjertelig og ydmykt, og takk for at du og fantastiske festivalguide.no finnes for oss som band og publikum! Det er priceless når den kommersielle pressen kun vil skrive om fotball og politikernes spill for galleriet! Keep on rockin' in a free world! No regrets, No remorse, Moving on!!!

Omegashift (pressebilde), photo: Sven Rothe

Endelig klart for Omegashift live!Foto: Sven Rothe

Så sendes mikrofonen over til Yngve. I tillegg til å være trommis i Omegashift, driver han også Norges feteste metal-nettsted, Heavymetal.no

Hei Yngve. Neste helg er det tid for debutkonsert for Omegashift på jubileumskonserten til SubTrees. Sitter alt som det skal, og ikke minst – hvordan står det til med nervene?

-Nervene er ikke så drastisk til stede som jeg hadde trodd, men de lurer absolutt i skyggene. Det er jo tjue år siden jeg var på en scene sist, med bandet Tonka på Infernofestivalen, og jeg hadde ærlig talt håpet å gå i graven uten å spille konsert igjen. Men så ble det myknet opp, jeg ble knadd på plass, og etter en tid blir det litt poengløst å være i et band uten å i hvert fall spille en gig, hehe. Det er så lenge man kan stå imot før man blir skiftet ut, og det vil jeg jo ikke.

Og ting sitter så bra de kan, feil skjer på øvinger, og det vil være potensiale for feil live. Men vi har øvd nok, og jeg tror ikke det hjelper å øve seg i hjel heller.

Fortell om bandet; hvordan dere kom sammen, bakgrunn og gjerne litt om framtidsplanene.

-Bandet har mutert litt, fra en sped start som trio med meg og to andre for noen år siden, til å dra inn broderen på bass (som nå spiller gitar), prøve ut noen her og der, før vi landet på dagens besetning. Jorunn som synger hos oss hoppet på i juni 2021, Tor Eivind, vår bassist, begynte i september 2018. Meg og broderen har vært i band sammen stort sett siden tidlig 90-tall, Tor Eivind har vel egentlig ikke vært aktiv i noe band, men alltid spilt bass og gitar. Jorunn har niks og nada med metalscenen å gjøre, men jeg vil gjette på at hun har fått litt økning av jernlageret. Det som er litt kult er at bestanddelene ikke er like, da får vi et eget uttrykk og slipper å bli et samlebåndsband der man ender opp som en kopi av noe annet.

Framtidsplanene er vage, men vi planlegger å spille inn to-tre nye låter etter at konserten er i havn, og spille inn en eldre låt på nytt. Konsertvirksomheten avhenger litt av hvordan det går med vår livedebut, og hvor lett det er å trikse på plass logistikken til medlemmene. Jeg er for eksempel underlagt en turnusordning med natt som hovedjobb, og ekstrajobb med dagskift, så mye skal være på stell før vi kan si ja til gigs. Men hvem vet, kanskje får vi blod på tann?

Kort til slutt – hva kan vi forvente oss av Omegashift på lørdag? Låter fra albumet, regner jeg med. Noe nytt i tillegg?

-Vi er ikke så produktive, vi er ikke et band som lager 40 låter og plukker ut noen til skive etc. Vi har en ny låt som skal spilles på konserten, samt de på skiva. Vi er jo oppvarmingsband for Sub Trees, men blir veldig godt behandlet, og jeg tror vi klokker inn på 45-50 minutter – med alt av lyd og lys tilgjengelig. Det er slike hovedband man liker

Og hva man kan forvente? Det må du nesten være der for å se. Jeg vet ikke hvordan det blir, men vil tippe det blir noe visuelt, kanskje en liten intro, og vi har vært så utrolig heldig å få med oss selveste Anders Elle (tidligere James Band/nå PowerRide) på gitar, han er en flott kar som stiller opp og har øvd en del sammen med oss.»

Jeg ønsker dere masse lykke til, har tro på at det blir en fet opplevelse.

-Takk Svein, jeg setter utrolig stor pris på det du gjør, for oss og andre, ildsjelene burde ha fått en post på statsbudsjettet!

Og folkens, forhåndskjøp billetter, det er en del billigere, og så får Rikard i SubTrees sove litt bedre om natten.

En oppfordring vi selvfølgelig stiller oss bak.

Takk til Rikard og Yngve for intervjuene.

Og til slutt, som om ikke kvelden vil være fullspekket nok med gode opplevelser, så byr Rikard på enda en godbit:

-Vi kan nå slippe en mystery guest: GROMS. Hans, Petter og Haakon utgjorde grunnpilaren i extrem metal (kult)bandet GROMS på 90-tallet, og nå har Øyvind vokalist meldt at han likevel har tid til å stille på jubileumskonserten! Så nå blir det gjenhør med en diamant i Kristiansands rock historie også!

Det er med andre ord ikke noe å lure på. Her finner du altså billettene:

https://www.ticketmaster.no/event/722675 https://facebook.com/events/s/subtrees-jubileumskonsert-mome/508791894733607/