Karmøygeddon Metal Festival 2023 like om hjørnet

Poster for Karmøygeddon Metal Festival 2023

En av neste års mest spennende plakat er så godt som ferdig! Merk at Heat er avlyst og erstattet av CrashDïet.

Det nærmer seg «vårens vakreste musikalske eventyr», Karmøygeddon Metal Festival, som går av stabelen 4.-6.mai. Jeg får en prat med en særdeles travelt opptatt festivalgeneral, Johnny Angelund, rett før han skal inn i et møte.

Solstafir @ Karmøygeddon 2018 - Photo: Svein Frydnes

Islandske Solstafir er klar for å bringe publikum inn i «bobla» torsdag kveld.

Foto: Svein Frydnes

Hei Johnny, takk for sist. Nå nærmer det seg festival igjen. Du er en travelt opptatt mann på mange områder. Er alt under kontroll foran Karmøygeddon?

- Takk for sist, ja. Det skjer mye nå. I tillegg til Karmøygeddon er jeg innblandet i flere andre festivaler i området, i tillegg til 60-70 konserter i året.

Men ja, det meste er under kontroll. Forberedelsene har gått rimelig bra. Det ble en pangstart på billettsalget. Samtidig merker en høyere priser på alt. Lav kronekurs gjør at det blir tøft økonomisk, og at det blir flere hundre tusen mer i utgifter. Men vi velger å fokusere på det positive.

Det er jo alltid en ønskeliste i forhold til hvem en ønsker å booke til festivalen sin. Johnny har tidligere nevnt noen navn for meg. Noen av disse navnene finner vi på den endelige lineup’en, noen ikke. Jeg lurer på hva som er de største utfordringene?

Til det svarer Johnny Angelund at alle band med høy trekkprosent har steget mye i utgifter. Ikke minst siden reiseutgiftene har steget, i tillegg til lav kronekurs (bandene tar gjerne betalt i Euro eller Dollar).

I tillegg er det mange band som på denne tiden er på turné i USA.

Solid lineup

Insomnium @ Karmøygeddon 2017 - Photo: Svein Frydnes

Finske Insomnium spiller på hovedscenen lørdag.

Foto: Svein Frydnes

Likevel, til tross for alle utfordringene, det er ikke vanskelig – som Johnny sier – å fokusere på det positive. Det er en solid lineup Johnny og hans crew har snekret sammen, fint fordelt på «gamle» kjenninger og nyere band. Her er noe for de aller fleste som er glad i metal-musikk. D-A-D har lang fartstid og vil trekke godt med folk foran scenen. Det samme vil Dirkschneider med sitt Accept-show. Og med Udo Dirkschneider sin gamle kompanjong fra Accept, Peter Baltes (bass), med på laget fremstår bandet som mer Accept enn Accept..

Karmøygeddon Metal Festival er ikke en stor (men heller ikke liten) festival. For å få bandene til å ville komme, er det viktig at festivalen har noe å tilby, ikke minst fra publikum. Og det har Karmøygeddon! Festivalen er kjent for å trekke folk tidlig til festivalområdet, og det settes pris på av bandene, forteller Angelund.

Hvordan har så billettsalget til årets festival vært?

- Vi hadde en pangstart på billettsalget, som holdt seg ut året. Så har det vært litt rolig i begynnelsen av året. Men det er solgt mellom 1300 og 1800 billetter til hver dag, i tillegg kommer dagssalgene når vi nærmer oss festivalstart.

Favoritter

Backstreet Girls @ Karmøygeddon 20222 - Photo: Svein Frydnes

«Husbandet» Backstreet Girls, med Petter Baarli i spissen, sørger for god stemning tidlig lørdag.

Foto: Svein Frydnes

Jeg lurer selvfølgelig på hvilke band festivalsjefen er mest fornøyd med å ha fått på plass, og får til svar at det er mange.

Dreamshade er ikke av de mest kjente, men store i Sveits og Østerrike, og et band Angelund har store forhåpninger til. Danko Jones har de prøvd å få tak på i mange år. Svenske Sorcerer, som gjør sin første konsert i Norge. D-A-D, Insomnium, Solstafir og Rotting Christ, for å nevne noen.

Når det gjelder Sakis Tolis, så spiller han både torsdag (med Karmøygeddon-favorittene Rotting Christ) og fredag (med soloprosjektet sitt Sakis). Det var håp om å få ham til å bli en dag til, for å fremføre en låt sammen med Insomnium («White Christ»), men nå syntes kona han hadde vært lenge nok borte på turné…

Karmøygeddon har gjort en del endringer på festivalområdet i forbindelse med årets festival. Blant annet kommer de til å øke antall sitteplasser i bakerst i lokalet foran hovedscenen. Dette for at folk skal få mulighet til å finne seg sitteplasser utover kvelden:

- Det er ikke bare festivalen som blir eldre, publikum eldes med den, sier Johnny Angelund.

D-A-D @ Tons of Rock 2022 - Photo: Svein Frydnes

De danske drænger i D-A-D headliner lørdag.

Foto: Svein Frydnes

Ganske sikkert et populært tiltak. I tillegg blir det endringer i ankomstområdet.

For øvrig vil det i år, som tidligere år, bli satt opp shuttle-busser. Det skal ikke by på problemer for folk å komme seg hverken til eller fra festivalen.

Jeg takker Johnny for praten, og kjenner allerede at det sitrer i festivalnervene. Nå er det kun kort tid igjen.

Helt på slutten:

Svenske H.E.A.T. har dessverre måtte kansellere sin konsert på Karmøygeddon på grunn av dødsfall i familien til et av medlemmene. Erstatter blir CrashDïet.

Her er lineup for årets Karmøygeddon Metal Festival:

KARMØYGEDDON METAL FESTIVAL 2023

Thursday 4 May.

Main stage - Gassco stage
23.30 - KAMELOT (Headliner)
21.55 - SOLSTAFIR
20.25 - ROTTING CHRIST
19.00 - BLOODRED HOURGLASS
17.45 - BLOODBOUND
16.30 - EVIG NATT

Small Stage - Multi Stage
01.05 - MOIST BOIS
23.00 - SAOR
15.40 - ARKENTYPE
14.35 - HYPERMASS
14.20 - Doors open

Friday 5 May.

Rotting Christ @ Karmøygeddon 2018 - Photo: Svein Frydnes

Populære Salis Tokis får vi oppleve både torsdag og fredag. Først med Rotting Christ torsdag, og deretter med hans soloprosjekt Sakis på fredag.

Foto: Svein Frydnes

Main Stage - Gassco stage
23.40 - DIRKSCHNEIDER (Headliner)
22.00 - PAIN
20.30 - MARDUK
19.05 - BATUSHKA - The original
17.50 - CRASHDÏET
16.35 - SAKIS
15.25 - OMNIUM GATHERUM

Small Stage - Multi Stage
01.00 - VULGAR DISPLAY OF COVER
23.10 - VED BUENS ENDE
21.30 - NIGHTFALL
18.40 - IOTUNN
14.15 - SORCERER
13.10 - EREB ALTOR
12.15 - SINSID
12.00 - Doors Open

Saturday 6 May

Main stage - Gassco stage
23.30 - D.A.D (Headliner)
21.45 - DANKO JONES
20.15 - INSOMNIUM
18.50 - MOONSORROW
17.25 - SCAR SYMMETRY
16.10 - DREAMSHADE
15.10 - METALITE

Small Stage - Multi Stage
01.10 - BON SCOTCH
21.15 - WORMWOOD
18.30 - OCEANS
15.40 - WOLFHEART
14.25 - BACKSTREET GIRLS
13.20 - DOLD VORDE ENS NAVN
12.20 - AMBUSH
12.00 - Doors open