Thom Hell + Fadnes på Piren Kulturrom

Thom Hell på Piren kulturrom i Mandal, 15.13.2023 - Photo: Kjetil Reithaug (mobilbilde)

Thom Hell for et utsolgt Piren kulturrom i MandalFoto: Kjetil Reithaug (mobilbilde)

Vi har det greit litt vondt, men det er greit

Han vil at vi skal ha det greit på konsert, Thom Hell, sjøl om ingen av låtene er noen «lykkepiller» som han kaller det. Og det greier han å hjelpe oss med.

Men før Hell entret scenen på Piren Kulturrom i Mandal fikk vi en liten oppvarmingskonsert med Einar Fadnes. Mest kjent for de fleste som frontfigur i Jim Stark serverte han oss et rolig og fint, lite sett med noe gammelt og noe nytt fra en solokatalog som teller et album og flere singler, og snart et nytt album. Vi føler oss trygge og vi merker erfaringen, og han serverer sine egne låter på en trygg og givende måte. En god og passende start på kvelden.

Thom Hell har en lang karriere bak seg og han har vært produktiv. Og han har derfor en stor katalog å hente sanger fra. Vi får det vi venter og håper. Han spiller sanger fra de siste 20 (!) årene fra 2003 som Missing home via Over You til ferske ting fra de to albumene han ga ut i 2022. Han serverer dem smakfullt og selv om dette er en live setting som han er godt vant med, så behandler sangene sine pent. Her er rom for lengre instrumentalpartier, men alle er gjenkjennelige, men det er også gode møter med det vi kanskje ikke har hørt før. Mellom låtene får også møte det som ikke er den triste, melankolske mannen som sangene kan gi inntrykk av. Tørr og bløt humor om hverandre, han spøker med sangenes opprinnelse, egne kjærlighetsforhold og helse, og vi har det greit – slik han ønsket seg.

Hell har med seg Ronny Ytrehus på gitarer på scenen og det gir ekstra løft og muligheter som de vet å utnytte. Thom Hell sitter sjøl en god del ved husflygelet, for mye mente kanskje noen i salen, men han gjør det levende og godt og sammen med Ytrehus sitt gitarspill blir det gledelig variert. Vi som kanskje fryktet vi ville savne studioplatene sine flotte arrangementer med vokalkoring og smektende musikalske bassløp i god McCartney-tradisjon, savner det ikke. Låtene er sterke i seg selv og arrangementet de to gir dem denne kvelden yter dem rettferdighet. Uten å være bundet til originalarrangementene leker de seg litt ekstra og maler fine lydbilder i det lille, intime konsertlokalet. Hell har ikke lagt skjul på sine musikalske inspirasjonskilder og vi hører også denne kvelden spor av både McCartney og Beach Boys (selv uten koring). Han trekker denne kvelden selv frem en annen som har latt seg inspirere og tydelig påvirke av popkongen fra Liverpool, nemlig Jeff Lynne og det slektskapet er heller ikke vanskelig å høre.

Musikerne har med seg egen lydmann i Harald Hole og han sørger for at både stemme, gitarer og flygel kommer klart, balansert og tydelig frem med blant annet velplassert, men sparsom bruk av klang på enkelte vokalpartier.

Til slutt får vi med Hell sin sedvanlige humoristiske introduksjon både to og tre ekstranummer – et par av dem forsterket med Fadnes på scenen – et meget vellykket grep.

Hovedartisten og Piren Kulturrom viser seg fra sin beste side denne kvelden. Piren Kulturrom er et lokale og et vertskap som Mandal by kan være stolte av – og som både lokale og nasjonale artister selv ønsker å besøke og som mange allerede har besøkt. Her er mye å se frem til i månedene som kommer!