Ukraina dag på Torås Fort

Lørdag 25 Februar var det Ukraina dag på Torås Fort på Tjøme i Færder kommune.

Her fikk man blant annet møte mange flyktninger som viste frem litt av sin kultur med diverse mat fra hjemlandet, drakter og sang fra Ukraina Koret. 

Vi fikk blant annet smake på en Ukrainsk rett som heter Borsch som ble delt ut gratis til alle fremmøtte. 

Borsch @ Ukraina dag på Torås Fort, Tjøme, 25.02.2023 - Photo: Harald Solberg

BorschFoto: Harald Solberg

Det hele startet med tale fra ordfører, etterfulgt av ett minutts stillhet for de falne, før heising av det Ukrainske flagget akkompagnert av Ukrainas nasjonalsang på uteplassen, sunget av Ukraina koret.

Tilstedet var også foreningen Veteran Møter Veteran

Det er også ett “stillerom” der inne med dempet lys, tente lys, utstilling av forskjellige gjenstander fra krigen og bildefremvisning på prosjektor.

Inne i lokalene til gamle kystartilleriets kantine var det duket opp med bakevarer og andre godsaker. 

Ukraina dag på Torås Fort, Tjøme, 25.02.2023 - Photo: Harald Solberg

Her står Olivia Cornelia Koks og Thea Wulff Bergland bak disken.Foto: Harald Solberg

Så lenge krigen pågår er det åpent hver søndag på cafeen for alle som ønsker å ta en tur. Det utføres seremoni og heising av det Ukrainske flagget klokken 12:00.

I tillegg er det et tilbud for Ukrainske flyktninger hver tirsdag og fredag hvor de kan treffes for samtaler, hobbyvirksomhet m.m., hvor alle er velkomne.

Ukraina Koret sang en rekke sanger fra hjemlandet. I tillegg til nasjonalsangen ble det sunget både nye og gamle sanger. Det som satte mest inntrykk hos undertegnede var da disse ukrainske kvinnene sang en gammel sang som handlet om soldaters mødre som tenner ett lyst og prater med ånden til sine sønner som har falt i strid.