Råtøft på Vaktbua

Første lørdagen i desember hadde Vaktbua invitert til konsert med velkjente Daufødt. Som oppvarmere hadde de hanket inn ikke fullt så velkjente Nithe. Alle billetter var solgt, og det ble en ENERGISK kveld!

Daufødt @ Vaktbua, Kristiansand, 03.12.2022 - Photo: Svein Frydnes

Daufødt dro skinnet av pølsa på Vaktbua i Kristiansand!Foto: Svein Frydnes

Daufødt har holdt på en stund med sin energiske punk. De har rukket å gi ut to album, det siste – Aromaterapi – i år. Ikke minst har de vunnet en Spellemannspris for debutalbumet, 1000 Island, som kom i 2020. Bandet er kjent for et ufattelig driv, tilstedeværelse og heftige opptredener. Dette lovet godt for konsertarenaen Vaktbua. Men først skulle vi få en dose nekrometal av de lokale heltene i Nithe.

Solid debutkonsert

Nithe @ Vaktbua, Kristiansand, 03.12.2022 - Photo: Svein Frydnes

Nithe imponerte på sin første live-opptreden!Foto: Svein Frydnes

Nithe har holdt på siden 2020. Musikken er energisk metal, med en rå vokal i Henrik Nuland. Bak seg har han dyktige musikere: Aleksander Torjesen (gitar), Aksel Monrad-Krohn på bass og ikke minst Stian Utheim Breiland, en skikkelig energibunt, på trommer. De gjennomfører settet sitt på en imponerende måte. Masse øs og veldig bra samspilt. Låtene er tøffe, publikum lar seg rive med. Herlig konsert!

Nithe imponerte stort. Enda mer imponert blir jeg, når jeg hører at dette er deres første live-opptreden. Snart er de også klar med utgivelse. Ifølge vokalist Henrik, som jeg fikk et par ord med etter konserten, så gjenstår det ikke mye før utgivelsen er klar. Forhåpentligvis rett over nyttår. Nithe har noe bra på gang, og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Suveren Spellemanns-punk

Daufødt har jeg, merkelig nok, ikke fått med meg live tidligere. Dessverre. Jeg har hørt bandet på plate (eller Spotify, for å være nøyaktig..). Der gir de meg ikke så veldig mye. Men de har fått mye god omtale. Og de har jo tross alt vunnet en Spellemannspris. Så noe må det jo være med dem. Og ryktet om deres liveopptredener har gått foran dem, og de ryktene lover godt. Så jeg så fram til denne konserten.

Daufødt skuffet ikke!

Det er en «underlig» gjeng som entrer scenen. Det vil si, Mads (trommer) og Eskild (bass) holder en «vanlig» stil, og entrer scenen først. Setter i gang masse støy. Så kommer Eirik (gitar) og etter hvert vokalist Annika. De to sistnevnte ser ut som de kommer rett fra fjøset; i kjeledress og Annika med skaut (riktignok et Start-skjerf..). Men melka fra kuene i det fjøset hadde i tilfelle fått ristet skikkelig på seg. For med alle vel på plass på scenen smeller bandet til med «Spy, Blod & Dø» fra albumet 1000 Island. Herfra og ut er det kaos. Positivt kaos. Heftig kaos. Annika Linn Verdal Homme rister som i spasmer mens hun skriker ut tekstene som ingen får med seg. Men intensiteten, energien og galskapen smitter over på publikum. Snart hopper publikum rundt i en slags moshpit, gjerne med vokalist Annika midt i som den drivende kraften. Til og med bassist Eskild Myrvold hiver seg ut blant publikum mens han hamrer løs på bassen. Eirik A. Reithaug lager lyder, mye lyder, med gitaren sin. Det låter sinnsykt fett. Og han har kontroll. Bakerst sitter Mads Antonsen Gersic og sørger for kontant rytme. Imponerende nok, med «kaoset» foran seg. Det er så herlig å se på. Og nå forstår jeg hvorfor Daufødt har fått så mye oppmerksomhet. Ikke nødvendigvis på grunn av platene. Ikke nødvendigvis på grunn av tekstene. Men dette er et liveband som virkelig fortjener oppmerksomhet. De spiller bra, når en bare hører etter. Og vokalist Annika skriker rått. Sammen med hennes heftige opptreden blir det knall.

Jeg aner ikke hva de spilte. Det er heller ikke så nøye. Dette er like mye en performance, som en konsert. Litt større scene hadde gjort seg. Men nærheten til publikum er viktig for bandet, så det må ikke bli for stort.

Dette var en utrolig flott kveld, med to fantastiske band!