Vakre førjulstoner i Mandal kirke

Siste søndagen før advent inviterte Mandal Musikkforening tradisjonen tro til førjulskonsert i Mandal kirke. Og mange hadde, tradisjonen tro, funnet veien til kirka for å få en sårt tiltrengt førjulsstemning servert av Musikkforeningen med solister.

Mandal Musikkforenings i Mandal kirke, 20.11.2022 - Photo: Svein Frydnes

Mandal Musikkforening under sin vidunderlige førjulskonsert i Mandal kirke.Foto: Svein Frydnes

En musikalsk førjulstradisjon

Det er 27 år siden Mandal Musikkforening holdt sin første førjulskonsert, den gang uten solister. Året etter var solistene på plass, og siden har Musikkforeningen toppet sine førjulskonserter med dyktige lokale – og mindre lokale – solister. De har nok strukket seg litt utover det lokale noen ganger, slik som i fjor da de hadde hyrt inn Kim Rysstad fra Setesdalen. Denne søndagen var det imidlertid lokalt nok; med seg hadde Mandal Musikkforening fått Maria Celin Strisland og Svein Lindland, i tillegg til Hannah Holte Stiland fra egne rekker.

Kai Tønnesen @ Mandal kirke - Photo: Svein Frydnes

Dirigent Kai Tønnesen.Foto: Svein Frydnes

Konserten handler, naturlig nok, for det meste om julemusikk. Men julemusikk kan være så mangt, det handler til syvende og sist om vakre toner fremført på brilliant vis. Slik Mandal Musikkforening er så flinke til.

Kirka var stemningsfullt lyssatt, og lyden var veldig bra. Konserten åpnet med «Prelude on «Lober den Herren»», for de fleste helst kjent som «Kimer i Klokker». Fremførelsen er pompøs, mektig, og setter en pekepinn på hva publikum har i vente.

Til å lede konserten, ved siden av korpsets eminente dirigent Kai Tønnesen, hadde de hentet inn korpsets fanebærer – Kjetil Kleven. Han ledet oss gjennom konserten med flotte faktafortellinger omkring de forskjellige sangene og stykkene. Som at det neste stykket, «Cahaba dances», gir et inntrykk av komponistens opplevelse av elva Cahaba i Alabama, og at stykket opprinnelig er skrevet for korps – og ikke for symfoniorkester (som visstnok er det mest vanlige). Fremførelsen av stykket er heftig og viltert, med et rolig midtparti og et rytmisk sluttparti. Det er så en kan se for seg Cahaba River slange seg gjennom Alabamas natur.

Dyktige lokale solister

Maria Celin Strisland @ Mandal kirke - Photo: Svein Frydnes

Maria Celin Strisland.Foto: Svein Frydnes

Leonard Cohens «Halleluja» kjenner de fleste. En sang som Cohen nesten ikke klarte å slutte og skrive vers til. Heldigvis begrenses sangen til bare noen få vers under denne konserten. Strålende fremført av Maria Celin Strisland. Det er nydelig, det er kraftfullt og det er utrolig vakkert fremført.

Charles Chaplin er nok mest kjent som stumfilmkomiker. Mindre kjent er det kanskje at han var en dyktig komponist. Det til tross for at han ikke kunne noter. Men musikk ble det uansett. Denne kvelden fikk vi høre et potpurri av noen av hans låter, i arrangement av Marcel Peeters.

Mandal Musikkforening har sin egen sangfugl i trommeslager Hannah Holte Stiland. Hun fremførte Ola Bremnes sin vakre «Har du fyr», i et arrangement korpsets egen dirigent Kai Tønnesen. Sangen handler ikke om en som trenger fyr på røyken, men tvert imot om vennskap. Nydelig, stemningsfull sang, fremført veldig fint av Holte Stiland.

Svein Lindland og Hannah Holte Stiland @ Mandal kirke - Photo: Svein Frydnes

Svein Lindland og Hannah Holte Stiland.Foto: Svein Frydnes

Så var det tid for julestemning. «A most wonderful Christmas» er et tradisjonelt potpurri bestående av kjente, amerikanske julesanger, før kveldens tredje solist, Svein Lindland, entret podiet. Første sangen han fremførte, var velkjente «It’s beginning to look a lot like Christmas». En litt uvanlig setting for den ellers så vitale Svein Lindland, som de fleste nok forbinder med heftig show og spetakkel fra scenen. Nå var det hele mer nedtonet, bare korpset og Svein’s stemme. Noe Lindland mestret veldig bra. At ikke teksten satt helt, så han måtte bruke hjelpetekst, er akseptabelt. Dette er ikke Svein Lindlands naturlige element, men etter denne kvelden kan han absolutt påta seg flere slike oppgaver.

Avslutningsvis fikk vi høre «Det lyser i stille grender», «Prøysens jul» og «White Christmas» (med Hannah Holte Stiland og Svein Lindland som solister). For ikke å snakke om velkjente «O helga natt». Her kom virkelig Svein Lindland til sin rett. Nydelig fremført!

Tradisjonen tro ble konserten avsluttet med allsang til «Deilig er jorden». Det blir ikke bedre førjulsstemning enn det. Flott og stemningsfull konsert av Mandal Musikkforening og deres solister.