En musikalsk reise med Erlend Ropstad

Sist lørdag besøkte Erlend Ropstad og hans venner De Rotløse Kristiansand. Rundt 300 mennesker hadde tatt turen i oktobernatta for å høre en av Sørlandets flotteste trubadurer. Og det ble en veldig fin stund sammen med Ropstad på hans musikalske reise.

Erlend Ropstad @ Kick, Kristiansand, 08.10.20222 - Photo: Svein Frydnes

Erlend Ropstad på Kick.Foto: Svein Frydnes

Konserten åpnet naturlig nok med et par smakebiter fra Erlend Ropstads siste album, Gleden & Sorgen, som kom ut i sommer. Tittelsporet, samt «Alt Er Overalt». Vi får «Vincents Brev» nydelig fremført med akustisk gitar. Lyden er bra, men i rolige partier overdøves musikken nesten av ivrige publikummere som synes det er viktigere å skravle høylytt, enn å lytte til musikk. Et fenomen jeg ikke helt klarer å bli fortrolig med, men som tydeligvis er kommet for å bli. Tittelen på neste låt er derfor betegnende nok – «Det Er Vår Stillhet Jeg Behøver».. Sangen, fra fjorårets Da Himmelen Brant Var Alle Hunder Stille, er ei nydelig låt. På slutten får nomadegitarist Roar Nilsen briljere med herlig spill.

Erlend Ropstad har en flott formidlingsevne, ikke bare gjennom musikken men ikke minst i sin kommunikasjon med publikum. Det er ikke noen tvil om at han her på Kick er «blant sine egne», det er mye kjentsfolk i salen. Og han bedyrer at han elsker alle sammen!

- Dette sier jeg ikke på alle konserter. Eller jo, det gjør jeg. Men det er ikke alltid jeg mener det. Jeg elsker dere! Jeg sa det samme i Stavanger i går. Men der mente jeg det ikke. Eller i Bergen dagen før. Men nå mener jeg det.

Men jeg gir jo så mye av meg selv, og sier at jeg elsker dere, men det er ingen som sier det tilbake…

Dermed blir han møtt med et unisont «Jeg elsker deg» fra et feststemt publikum. En konsert med Erlend Ropstad er nemlig en fest. Han er ikke en stor vokalist, men han har en måte å fremføre låtene sine som gjør at en lytter (burde, i hvert fall..) og en flott dynamikk når han synger. Og så har han med seg noen fantastiske musikere. Roar Nilsen på gitar er nevnt, han har vært innom Kick flere ganger med forskjellige band og artister. En utrolig dyktig gitarist. Julie Falkevik Tungevåg på keyboard tilfører en dybde i lydbildet, og spesielt mye synth på låtene fra Gleden & Sorgen. I tillegg sørger Gunnar Sæter på trommer og Øystein? (beklager at jeg ikke oppfattet navnet…) på bass for stødig rytme. Denne solide gjengen gir Erlend Ropstad all den nødvendige frihet som trenges for å være impulsiv og kjøre sitt løp. Et flott og samspilt band.

Erlend Ropstad har forlatt den tradisjonelle singer/songwriter-rollen. Det er et variert, og til tider heftig rocka, låtutvalg han presenterer. Eller musikalsk reise, som han ynder å kalle det. Og det stemmer jo for så vidt. Sangene på setlista er plukket fra albumene fra 2013 (Hva Om Det Ikke Er Sånn Som Du Tror Det Er) og fram til siste utgivelse. Et bra og variert låtvalg, noe for enhver smak. Fra det helt stille, rolige til det heftig, rocka. Erlend Ropstad behersker det hele. Konserten gir publikum gode vibber og stemningen er veldig bra. Mange danser til låtene, det synges med (om en kan teksten eller ikke), og takten klappes. Lyden er tålig bra, selv om vokalen enkelte ganger forsvinner litt i lydbildet.

I «Brenn Siste Brevet» nevnes «han som lærte meg om Beatles», og sannelig er han som lærte Ropstad om Beatles i salen. Det er, som sagt, mye kjentsfolk for Erlend Ropstad blant publikum denne kvelden. Mye av konserten legges på et rimelig rocka nivå, med heftig fuzz-gitar og rå vokal. Herlig! Men Ropstad kan også klare å ta det helt, helt ned. Slik han gjør på to låter midt i settet; «Lang Bratt Bakke» og «Før Det Er For Sent». Og sannelig roer praten blant publikum seg betraktelig når Erlend Ropstad står alene igjen på scenen med sin akustiske gitar. Vakkert.

Etter sarte og fine «Den Eneste» fra Det Beste Vi Får Til takker bandet for seg og forlater scenen. Men selvfølgelig bare for å returnere etter en passende liten pause. Konserten var heldigvis ikke over. Det er enda fire sanger til i den musikalske sekken til Ropstad og hans dyktige musikere. Etter 2 timer og 21 sanger avsluttes denne musikalske reisen med Erlend Ropstad med den passende sangen «Natta Som Er Over Nå». Publikum jubler, og det med god grunn.

Erlend Ropstad og hans mannskap har levert en overbevisende forestilling. En blir varm om hjertet av Ropstad. Av måten han er på. Av måten konserten blir gjennomført på. Og av spillegleden en opplever hos et fenomenalt dyktig band.

Takk!