Northern Deception Metal Festival 2022

I helgen gikk Northern Deception Metal Festival av stabelen på Kick Nattklubb og Scene i Kristiansand. Arrangørene kunne nok ønsket seg en langt bedre publikumsoppslutning, men musikalsk ble det veldig bra.

Mork @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Mork headlinet fredagen.Foto: Svein Frydnes

Grunnene til laber publikumsoppslutning kan være flere. Men en av grunnene er nok nedslagsområdet for festivalen. Selv om miljøet innen metal-musikk på Sørlandet er relativt bra, var festivalen veldig smal genremessig. Kun band i kategorien black- og death-metal var booket. Noe som nok gjorde at enkelte prioriterte vekk festivalen. Så skal det sies, at flere av bandene hadde langt mer enn ren black- eller deathmeatl-musikk på programmet.

Fredag

Svart Lotus @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Svart Lotus var første band ut.Foto: Svein Frydnes

Fredagen startet med Svart Lotus fra Hallingdal. Og de imponerte virkelig. Mektig vokal av Tor R. Stavenes, tøffe taktskifter og utrolig bra spilt. Imagemessig lå de langt fra det tradisjonelle black metal. Men musikken holdes innenfor genren, dog med ikke så rent lite progressivt over seg. Vokalen ble mikset litt bort, men alt i alt et veldig bra set. Låtene var alle hentet fra albumet Stemmer fra Dypet (2018). I tillegg fikk vi en helt ny låt – «Lurking Fear». Bra åpning på festivalen.

Neste band ut var svenske Trident. Bandet ligger og vaker i genren black metal. Og det er en massiv lydvegg som møter oss. Vokalen drukner til tider i gitarsoundet. Klarte ikke helt å gi meg den store opplevelsen, men enkelte melodiøse partier overrasket positvt.

Den Saakaldte @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Den SaakaldteFoto: Svein Frydnes

Den Saakaldte fra Notodden har lang fartstid. Bandet kommer fra en by som gjerne er kjent musikalsk for blues, men Den Saakaldte har godt fotfeste innen den tyngre musikkgenren i Norge, og det er lite blues å spore i det de spiller. Det som presenteres er massivt, tungt og tøft. Veldig bra scream-vokal. Bandet kjører sin opptreden uten noe «utenomsnakk» mellom låtene; ingen presentasjon, det går i ett fra låt til låt. Låtvalget er hentet fra hele karrieren, og de avslutter med den flott «La Vinteren Vare Evig».

Crest of Darkness @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Nest siste band på fredagen var Crest of Darkness.Foto: Svein Frydnes

Med Crest of Darkness kom også liksminken fram. Vokalist Ingar Amlien stiller i kjortel og liksminke og et mystisk uttrykk. Han har vært i bandet, som den eneste, siden starten, og har en utrolig bra scream-vokal. Dette ble virkelig en opptur. Crest of Darkness er en trio som skaper mye godlyd. En veldig bra gitarist i Thomas Reboli Bjerke og en solid trommis. Bandet har et relativt langt set, men tida flyr. Vokalist Amlien kjører kostymeskifte og fremstår litt som Baron Blod. Men det er ok, det er stilig. Og han har suveren publikumskontakt. En strålende konsert, som avsluttes med den nydelige «svevelåta» «Katharsis» fra 2016-albumet Welcome The Dead. Vakkert (om en kan sette en sånn beskrivelse på ei blackmetal-låt…)!

Fredagens headliner var velkjente Mork. Et produktivt band, som har holdt på siden 2013 og gitt ut 5 album. Bandet består i utgangspunktet av kun vokalist/gitarist Thomas Eriksen, men med seg på scenen har han Alex Bruun (gitar), Robin Saxsæter (bass) og Daniel Minge (trommer). Mork kjører full pakke med liksminke og maling. Ikke minst mørke tekster. Det er tøft, massivt og monumentalt. De viser seg posisjonen verdig, viser seg som veldig dyktige musikere. Litt tekniske problemer underveis, men det mener vokalist Eriksen er «en forbannelse fra oven», siden de er i bibelbeltet. Men problemene ble løst, og Mork fikk kjørt sitt sett, som bestod av låter fra det meste av karrieren, I tillegg til en verdenspremiere – «Den Svevende Festning» ble spilt for første gang live.

De få publikummerne som fortsatt var igjen på Kick, noen var dessverre dratt før siste band, så ut til å ha det bra. En trofast gjeng stod foran scenen og headbanget og skapte liv. Avslutningen ble av det melodiøse slaget – «Dype Røtter» fra debutalbumet Isebakke (2013).

Det var en veldig bra debutaften for Northern Deception Metal Festival. Og så er det bare å gjøre seg klar til en ny kveld, hvor blant annet Nordjevel skal presentere sitt nyeste album.

Black Pyre @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

God start på dag to, med Black Pyre.Foto: Svein Frydnes

Lørdag

«We are Black Pyre from Cardiff, Wales». Slik åpnet vokalisten i Walisiske Black Pyre dag 2 av Northern Deception Metal Festival. Og det ble en bra åpning. Med unntak av ei låt, «Summonings» fra debut-ep’en The Forbidden Tomes (2019), var alle låtene de rakk på sin tilmålte halvtime hentet fra albumet Winter Solstice. Black Pyre leverte en bra, variert konsert, med den seige, triste «Hierath» og «Winter Solstice», med sine drivende gitarer som mine favoritter.

Northern Deception er som kjent en helt ny festival, og jeg tok en prat med festivalansvarlig, Jarl Ivar Brynhildsvoll. Og jeg lurer på hvordan erfaringen er så langt:

- Det har gått mye bedre enn forventet. Lite problemer. Tidsskjema har holdt, og tilbakemeldingene fra bandene har vært bra.

Jeg lurer på hvordan det ligger an når det gjelder publikumstilstrømning, men da vi snakket sammen hadde de ikke oversikt over hvor mye billetter som var blitt solgt. En god del billetter ble solgt i døra, og de får en ikke oversikt over før etter festivalen.

Jarl Ivar Brynhildsvoll, festivalansvarlig @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Festivalansvarlig for Northern Deception Metal Festival 2022, Jarl Ivar Brynhildsvoll.Foto: Svein Frydnes

Men hvordan startet så det hele?

- Willie (Skåtun) og jeg, sammen med en til, ønsket å få til noe nytt. Et nytt konsertkonsept. Willie kjenner «alle» i musikkmiljøet, og tok på seg ansvaret for bookingen.

Resultatet ble Northern Deception Metal Festival, en festival med fokus på ekstremmetal. Mange så på denne festivalen som en direkte konkurrent til Southern Discomfort (som i år ikke så seg i stand til å arrangere festival), men det er ikke Brynhildsvoll enig i:

- Vi har en annen musikksjanger enn Southern Discomfort, så vi ser ikke på oss selv som en konkurrent til dem. Jeg synes det er veldig synd at de måtte ta et sabbatsår, men håper de kommer sterkere tilbake til neste år.

Vi planlegger en ny festival neste år, da på våren. Den vil bli mer mainstream. Og ønsket er en ekstremmetal-festival, som årets, neste høst igjen. Men det er et ønske jeg har, og det er ikke lagt konkrete planer for det ennå. Å arrangere festival er mye arbeid, så jeg kjenner jeg er sliten nå. Men det er moro, avslutter en litt stresset festivalansvarlig. I tillegg til å arrangere festival, så spiller både han og Willie Skåtun i Arvas, som skal på senere denne lørdagen.

Flukt @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Flukt - Lokale råtasser fra VenneslaFoto: Svein Frydnes

Men før Arvas entrer scenen, er det klart for de lokale (fra Vennesla) heltene i Flukt.

Og her snakker vi black metal på sitt aller mørkeste og brutale. Det er rått, steinhardt og tøft. Manisk drivende gitarer og en brutal vokal. I bakgrunnen holder trommis Fredrik et drivende tempo. Lyden er god, instrumentene høres som de skal. Ingen bryr seg om teksten, den er det ikke mulig å forstå – en FØLER musikken. I likhet med flere av de andre bandene under denne festivalen, brukes ikke stemmen til småprating mellom låtene, så her går det stort sett i ett. Og med ett er det slutt. Bandet går av scenen. Ikke noen «Takk for oss». Men publikum er fornøyd.

Arvas @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

V-Rex fra Arvas.Foto: Svein Frydnes

Arvas er neste opp på scenen. Arvas har en lang historie. Startet opp, med V-Rex (Willie Skåtun) som grunnlegger, under navnet Örth i 1993. Gjenoppstod som Arvas i 2001, og har holdt det gående siden. For tiden er det ikke så mye aktivitet, men de har nylig vært i studio og spilt inn ny låt, som også skal få en musikkvideo. Ifølge bassist Jarl Ivar Brynhildsvoll, som også er arrangøransvarlig for Northern Deception, så er fremtiden til Arvas noe usikker. Men lysten til å spille er absolutt til stede.

Og etter å ha hørt konserten med Arvas, så er det ingen tvil – bandet har absolutt livets rett. Dette var solide greier. Blytung black metal med et vanvittig driv. Til å piske skinn har de Kristoffer Lunden, som også trommer for You Suffer, og han driver låtene fram med en enorm intensitet. Dette er tung black metal, men de topper det med melodiske gitarspill av Roald Floberg. Suverent! Som krem på kake. Dessverre fikk vi ikke høre den nye låta. Setlista bestod i hovedsak av låter fra albumet VI fra 2021, bortsett fra de fire siste. En veldig bra konsert av Arvas. Et massivt trøkk. Og nå begynte også publikum å finne veien til Kick, Arvas er et velkjent og populært band innen genren.

Gehenna @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Gehenna ledet oss på rett spor inn i natten før siste band.Foto: Svein Frydnes

Slutten på festivalen er viet to velkjente travere innen norsk black metal. Først ute er Gehenna fra Rogaland. Også dette et band med lang fartstid innen black/deathmetal-genren, og som det er lenge siden vi har fått noe nytt fra.

Setlista denne kvelden består for det meste av låter fra albumet WW, som kom ut i 2005. De er stilsikre og leverer en solid konsert. De åpner med et par seige låter. Spesielt den første, «The Decision», fra bandet siste album – Unravel fra 2013. Her var det mye doom over låta. Deretter bærer det løs med brutal black. En massiv lydvegg. Lite variasjon, dessverre, og dermed blir det etter hvert noe ensformig. Men Gehenna gjør jobben sin, de er perfeksjonister i det de gjør. Men noe mer variasjon hadde vært bra. Det viser de at de kan på blant annet «Pallbearer» fra WW.

Konserten avsluttes med «Angelwings and Ravenclaws» fra EPen First Spell (1994).

Nordjevel @ Northern Deception Metal Festival 20222 - Photo: Svein Frydnes

Nordjevel avsluttet historiens første Northern Deception Metal Festival.Foto: Svein Frydnes

Lørdagens headliner, og festivalens avslutter, var ingen ringere enn Nordjevel. Dagen før hadde de gitt ut sitt tredje album siden oppstarten i 2016, Gnavhól. Denne kvelden spilte de hele albumet, inkludert bonusspor. I tillegg fikk vi også servert «Djevelen i Nord» fra forrige album – Nordjevel (2015).

Nordjevel opptrer stilsikkert og brutalt, med en gjennomført sceneopptreden; liksminke, kroppsmaling, posering. Første gang jeg så dem, var i 2018 på MetalDays-festivalen i Slovenia, i 30 graders varme. Også da holdt de seg trofast til liksminke, nagler og lær. På Kick passet det bedre inn, i mørke lokaler og foran et dedikert metal-publikum.

Bandet jobber godt. Gitarist og bassist lar plekteret gå som besatt, og trommis banker løs som en maskin. Det er gjennomført bra, og en lar seg trekke inn i den brutale svarte metal-sfæren. I lengden noe ensformig, men det er så presist og suggerende.

Nordjevel ble en veldig bra avslutning på en flott gjennomført ekstremmetal-festival. Northern Deception bør absolutt ha livets rett. Men folk må slutte opp om arrangementet. Fredag var det alt for lite folk. Arrangementskollisjon med et annet metalband fra Kristiansand har nok sitt å si, for lørdagen var heldigvis bedre besøkt. Likevel bør det være grunnlag innen metalmiljøet på Sørlandet til at det dukker opp flere folk. Ifølge arrangørene var tilbakemeldingene fra både publikum og bandene positive. Og jeg kan bare si meg enig – en veldig bra debut. Strålende gjennomført, Northern Deception Metal Festival!