Rise Above + Lüdo på Vaktbua

Siste lørdag i august holdt Rise Above releasekonsert for den lenge etterlengtede debutskiva, Times of Clarity. Det ble en varm, svett og ikke ufarlig opplevelse.

Rise Above @ Vaktbua, 27.08.2022

Rise Above, releasekonsert på Vaktbua, siste lørdag i august.Foto: Svein Frydnes

Etter tre års ventetid, kunne endelig Rise Above slippe debutalbumet sitt. Utgivelsen har vært klar lenge, men på grunn av en viss pandemi er den holdt tilbake, slik at den kunne promoteres med konserter når den kom ut. Sist fredag var endelig dagen kommet, og lørdag holdt bandet releasekonsert på Vaktbua i Kristiansand. Med seg som oppvarming hadde de lokale Lüdo. Ingen av bandene er akkurat kjente for å legge bånd på seg under konserter…

Lüdo – mer enn et brettspill

Lüdo @ Vaktbua, 27.08.2022

Heftig oppvarming av Lüdo.Foto: Svein Frydnes

Også Lüdo har kommet med utgivelse i år. I april ble albumet Kings sendt ut til massene. Et bra album, som oser av energi. Og akkurat energi er et nøkkelord når det gjelder Lüdo. Med en vokalist, Martin Morsund, som gir alt, absolutt alt, under opptredenen, uten nevneverdig fokus på HMS og mulige senskader når han hiver seg ut blant publikum. Resten av bandet står ikke mye tilbake, de heller. Men de har tross alt noen instrumenter de må prøve å bevare. Skjønt, det kan også være en utfordring når publikum snubler inn over den lille scenen på Vaktbua og river ned mikrofonstativ, og dytter gitarister overende. Et sant, men herlig, kaos!

Jeg spurte vokalist Martin om det hendte noen av dem ble skadet, Men svaret var at det går som regel bra:

- Bassisten fikk riktignok mikrofonstativet i kinnet en gang, og knuste noe av kinnbenet, men ellers går det stort sett bra.

Men det var ikke bare kaos under konserten. Bandet spilte veldig bra. Tight, konsentrert og stødig. Noe som i seg selv er en prestasjon med tanke på det som skjedde rundt dem. Konserten var lagt opp rundt platen deres, Kings. Men Lüdo har vært produktive i løpet av sin relativt korte eksistens, så de har også øvrige låter å spe på setlista med. Og om jeg forstod trommis, Adrian Neykov, rett så er det nye ting på gang. Det planlegges ny EP i desember og i 2023 er det meningen å få gitt ut et nytt album, samt å turnere landet rundt. Ambisjonene er å kunne leve av musikken, og det står absolutt ikke på innsatsen.

Som nevnt, Lüdo gjorde sine saker bra. Vokalist Martin Morsund synger, beklager – skriker, bra. En akrobat på scenen, skaper masse liv og drar folk med i moshpit. Sebastian Barøy gjør en strålende jobb som medvokalist og gitarist, sammen med Kristoffer Kile. Adrian Neykov er utrolig stødig på trommer, og får god lyd av lydmannen. Sammen med Andi Gyberg, siste brikke på Lüdo-brettet, sørger de for tøff og tung komp. Veldig bra konsert!

Rise Above – Endelig debutplate

Det er Rise Above som er hovedbandet denne kvelden. Men båndene mellom de to bandene er ganske så tighte. Fremst foran scenen under Rise Above-konserten er det da også gutta i Lüdo som tar plass. Og vokalist Martin fra Lüdo er en bra 2.vokalist gjennom hele konserten.

Dette spilte Rise Above på Vaktbua:

 • Time

 • Lights

 • Up

 • Down

 • Heights

 • Blue

 • Tides

 • Savannah

 • Fate

 • Augury

 • Gold

 • Clarity

 • Doom

Ekstranummer:

 • Liberation

Setlista består naturlig nok av hovedsakelig låter fra debutalbumet, Times of Clarity. I tillegg har de lagt til to låter fra EPen Sounds of Liberation (2016), samt singlene «Up» og «Gold» fra 2017.

Engasjementet under konserten er ikke mindre enn på den foregående. Men noe mindre kaotisk. Her er det full konsentrasjon over instrumentene, uten at det går ut over spontaniteten. Musikalsk går vi nok et trinn eller to opp fra oppvarmingsbandet, men det skulle egentlig bare mangle. Rise Above har mange bra låter, det er mye melodi i låtene. Under konserten på Vaktbua kommer ikke det fintekniske ordentlig fram, til det er lyden skrudd noen hakk for høyt, samt masse kaos foran scenen. Det er også såpass mye folk på Vaktbua (utsolgt og vel så det..), at det ikke er mulig å finne en plass å stå hvor lyden kanskje er bedre enn der jeg stod, og samtidig klare å ta noenlunde ok bilder. Så da ble en stående rett foran scenen, mens en prøver å fange noe av energien og råskapen med kameraet.

Publikum hiver seg villig inn i moshpit’er også under konserten med Rise Above. Og det er herlig å se omsorgen publikum viser – når noen faller, er det med det samme flere hender som strekkes ut for å hjelpe vedkommende opp. Flott stemning, glade mennesker og heftig musikk – nydelig kombinasjon.

Rise Above består av, foruten vokalist Thomas Holler, Mathias Øren og Håkon Nygaard (gitarer), Bendik Hildebrand (bass) og Cato Nystøl på trommer.

Dette ble en fin kveld på Vaktbua. Nesten for lite lokale til slike konserter, med så mye energi. Men samtidig en perfekt plass med tanke på intensiteten, råskapen og ikke minst galskapen. Så får vi heller lytte til musikken i ro og mak hjemme, for å høre detaljene i musikken.

Det anbefales på det sterkeste å søke etter konserter med disse to energibuntene. Men husk gode ørepropper, det spilles høyt! Et døgn etter suser det fremdeles i ørene etter konserten, og det er det mange år siden jeg har opplevd..