Moddi - Munkehaugen leverer igjen

Moddi @ Munkehaugen Scene, Arendal - Photo: Bjørg Fossli

Moddi er en av de fineste folka jeg vet om. Hans budskap er enkelt og stort, nært og altomfattende. Han ser og reagerer både med sterke følelser og sylskarpe analyser. Tekstene hans er lette å leve seg inn i og forstå, men har allikevel mange lag og kan tolkes på flere måter.Foto: Bjørg Fossli

I kveld er det konsert med Pål Moddi Knutsen. Det er utsolgt og publikum er tidlig ute for å få en god plassering. Forventningene i det stemningsfulle rommet er til å ta og føle på. Mange vet hva de går til og flere der har nok sett han før eller i det minste hørt platene hans. Jeg har med meg sønnen min, Jonas, som har vært på konsert med han før og hørt mye på musikken hans, og kjæresten hans, Wiki, som skal treffe, se og høre Moddi live for første gang. Vi er tidlig ute og får plass på første rad. Det er som å være på besøk i stua hans og vente på at han skal komme tilbake etter å ha satt på en kopp kaffe. På raideren hans står det at han gjerne vil ha litt forskjellig stæsj på scenen og denne gangen stilte Rebekka Lundstrøm opp og tok med seg møbler fra egen stue. Vi venter på sjefen sjøl.

Etter hvert sniker en liten fyr i lue og uteklær seg diskret opp på scenen og prøver instrumentene etter tur. Han virker litt overvelda over at lokalet allerede er fullt og ventende. Det er en stund til han skal på. Han kommer nærmere dit vi sitter inne i hjørnet. Så ser han opp på meg og ansiktet hans sprekker opp i et stort, gutteaktig og varmt smil. Han kjenner meg igjen og uttrykker glede over å se et kjent ansikt. Han strekker seg over og gir meg en god klem. Etterpå hilser han på de andre to og ønsker Wiki velkommen i gjengen. Han må gå og varme opp og er litt bekymra for at vi alle sammen skal sitte og vente så lenge på han, men det er en veldig unødvendig bekymring. Baren er åpen og vi koser oss.

Moddi er en av de fineste folka jeg vet om. Hans budskap er enkelt og stort, nært og altomfattende. Han ser og reagerer både med sterke følelser og sylskarpe analyser. Tekstene hans er lette å leve seg inn i og forstå, men har allikevel mange lag og kan tolkes på flere måter. Han er enormt engasjert i samfunnet og menneskene rundt seg og han er uredd. Jeg har fulgt han i en del år, helt siden jeg så han i en liten kirke på “ikkjevelfestivalen” i 2014, og jeg har vært på flere konserter med han. Han har utvikla seg og erfart mye på den tida. Alle menneskene han har møtt på ferden rundt i verden og opplevelsene han har hatt, har forma han til den stemmen han er nå. Den stemmen er så sterk  og intens at han egentlig bare trenger å hviske budskapet sitt i et fullt lokale for at publikum skal bli dørgende stille og lyttende. Tekstene og temaene er varierte og handler om alt fra brudd på menneskerettigheter til samfunnsendringer. Han synger både egne og andres tekster på flere ulike språk. Denne gangen synger han stort sett norsk med et unntak. Ettersom flere er så heldige at de skal få oppleve konsertene hans på denne turneen så skal jeg ikke spoile her. Han har sunget mye på engelsk, men denne nye plata “Bråtebrann” er på norsk, og handler om endringer i samfunnet og måten vi lever på, på godt og vondt. De som har fulgt Moddi en stund blir nok glade for å høre at han spiller flere av de gamle gode sangene sine på denne turneen i tillegg til noen fra den nye plata. Å høre dem er som å møte gamle venner. Vi får også et par rykende ferske som han skrev på pilegrimsturen sin fra Oslo til Trondheim. Moddi er ikke kjent som religiøs, selv om han ofte har hatt konserter i kirker, men han har funnet verdien av å lese om rebellen og opprøreren Jesus, som ikke fant seg i at folk skulle være fattige eller bli behandla som mindre verdt. De to har jo en del likhetstrekk på den måten.

Noen savner kanskje kjærlighetssanger i repertoaret til Moddi, men det er jo så mange andre som behandler det temaet. Dessuten er vel egentlig alle tekstene han synger gjennomsyra av former for kjærlighet. Kjærlighet til mennesker, dyr, land, hav, og ikke minst, til jorda vi bor på og naturen der.  Jeg kunne skrevet mye mer om konserten i går og den elektriske stemninga i lokalet der både gamle og nye fans satt fjetra og lytta til den lille store mannen på scenen med den vare og sterke stemmen og strengene hans, men jeg vil at dere skal oppleve selv. Finn gamle og nye sanger og lytt til budskapet og fremfor alt; opplev han live. 

Takk for konserten og klemmen Moddi, og for at du kjente meg igjen med en gang, selv om det var lenge sida sist. Jeg setter pris på de gode samtalene vi har hatt de gangene vi har møttes, og gleder meg allerede til å se og høre deg igjen. Jeg var ikke den eneste som måtte en tur opp i øyekroken i kveld.