Fredagsliven: -Vi skal løfte rockemiljøet i Stavanger

Det handler om engasjement, takhøyde og fellesskap. Men, mest av alt handler det om å gi rockerne en scene og muligheter.

Fredagsliven @ Hellion Rock- og Metall Pub, Stavanger - Photo: Jofrid Åsland

Nita, Stig og Gunnar - Kommer du på fredag? Det blir grævla bra, lover Gunnar!Foto: Jofrid Åsland

– Nå starter Fredagsliven opp igjen, og det blir kanonbra!

Gunnar Håland snakker fort og overbevisende når han beskriver hvordan han sammen med en liten hær av frivillige rockeelskere skal løfte rockemusikken til nye høyder. Ved sin side har han Nita Bicaglia fra Festivalguiden, og Stig fra Hellion. De tre har noe viktig til felles: Kjærligheten for musikken og miljøet der alle er velkomne.

Hva er Fredagsliven?

– Det er på tide å gi undergrunnsmusikken en scene. Alle må starte et sted, og Fredagsliven kan være den scenen, forteller Gunnar.

Konseptet er enkelt: Den siste fredagen i måneden vil tre forskjellige rockeband stå på scenen hos Hellion Rock og Metall Pub i Stavanger sentrum. Her kan lokale band få vist seg fram, og ikke minst gi publikum etterlengtet ekte musikkglede.

Fredagsliven jobber for et klart mantra: «Støtt lokal musikk, de lokale bandene kan være like gode som «mainstream-musikken» du lytter til på radioen. Men om du ikke møter opp på konsertene deres, og gir dem en sjanse, får du aldri vite det.»

– Det handler om å gi musikere en sjanse. Skal vi bygge en levende rockekultur i Stavanger nytter det ikke med et titalls musikere som spiller på alle scenene i byen, sier Gunnar.

Han er selv musiker. Du kjenner ham kanskje fra bandet Fuzzy Haze? Førstkommende fredag, 25. mars, kan du høre bandet live på Hellion.

– Vi kjører en pre-oppstart av Fredagsliven nå på fredag. Jeg vet det blir enormt bra!

Med 30 år i musikkens verden vil han gi noe tilbake til miljøet han elsker. Nemlig en grobunn for at nye musikere kan vokse fram.

Hvor kommer bandene fra?

Musikeren med teknisk talent sitter godt plassert i en litt sliten sofa i Stavanger Rockeri. Her kan band få tilgang til øvingslokaler til en overkommelig prislapp. Gunnar en stor del av historien til dette stedet som åpnet dørene i 2013.

Stavanger Rockeri er en frivillig organisasjon. Da mulighetene for øvingslokaler ble spist av boligprosjekter tok Daniel Engen, Børge Skjæveland, Joakim Røgenes og Gunnar Håland saken i egne hender. Resultatet ble 15 øvingslokaler.

– Her har vi hatt fullt belegg fra dag en. Vi har band av alle mulige nivå, og noen av bandene her på huset er jo helt klart aktuelle for Fredagsliven, sier Gunnar.

Ildsjeler med store mål

På andre siden av bordet sitter Nita. Like engasjert! De to møttes for 9 år siden, og etter hvert vokste det fram et godt samarbeid mellom Festivalguiden og Fredagsliven. Målet trenger du aldri å lure på:

– Vi skal løfte rockemiljøet i Stavanger. Det skal vi få til, sier Nita.

Hun beskriver et miljø med høy takhøyde, mens hun peker på en plakat med tittelen: «Metalheads against bullying».

– Det er den røde tråden. Her kan alle være seg selv, og føle seg velkomne uavhengig av utgangspunkt, understreker Nita.

Som ny musiker kan det være vanskelig å brøyte seg vei til scenen og finne sitt publikum. Det er her Hellion kommer inn i bildet. Ildsjelene som driver stedet med hjerte for rock og metall åpner nå scenen for ferske musikere.

– Det er klart vi vil støtte opp om rockemiljøet i Stavanger, sier Stig fra Hellion.

Han er en av de frivillige ildsjelene som sørger for at musikerne og publikum får nyte ekte vare.

– Vi som har vokst opp med rock og metall er opptatt av at denne genren og miljøet ikke skal dø ut, sier Nita.

– Da må aktiviteten opp. Kommer du på fredag? Det blir grævla bra, lover Gunnar.

Vil ditt band spille på Fredagsliven? Gi en lyd til Gunnar!