På rockekonsert med Janove

Sist gang Jan Ove Ottesen, eller bare Janove, besøkte Kristiansand, var han alene og inviterte til kabaret. Denne gangen kom han med fullt band, og inviterte til rockekonsert. Det ble en helaften med en utrolig bra stemning!

Janove @ Kick, Kristiansand, 17.03.2022 - Photo: Svein Frydnes

Janove med Det Sorte Karneval på Kick i KristiansandFoto: Svein Frydnes

Engasjert publikum

Anledningen for konserten, eller for den saks skyld hele turnéen, var utgivelsen av Janoves fjerde album – Det Sorte Karneval. Et album som stort sett har oppnådd gode anmeldelser. På dette albumet er han nærmere gamlebandet Kaizers Orchestra enn noen gang før i sin solokariere. Og det synes jeg ikke er negativt. Slikt blir det rock n’ roll av. På scenen i Kristiansand var Janove tilbake i rollen som den grandiose frontmannen til et rockeband. Samtidig var det litt Broadwaysk musikal over noen av låtene. Men la oss ta det fra en kant.

Konserten åpner med tittellåta fra Janoves tredje soloalbum, Hengtmann. En nydelig låt, med en passe dramatisk åpning. Publikum er med fra første tone, og vet å gi lyd fra seg. Spesielt de på fremste rad, som tydeligvis kan de fleste – om ikke alle, tekstene. Janove er en gudbenådet frontfigur. Mange år på veien med Kaizers Orchestra har gitt ham den nødvendige tryggheten, og han vet hva publikum ønsker. Dialogen er god med publikum; han får med seg kommentarer fra salen og responderer på dem, og ikke minst så legger han opp til tilbakemeldinger fra publikum. Eller fra folkene i ensemblet sitt.

- Er dere fornøyd med åpningen av konserten? spør Janove.

Tilbakemeldingen er et massivt «JAAA».

- Det er bra, for vi har jobbet mye med den…

Kveldens stjerne – for det er ingen tvil om hvem som er hovedpersonen denne kvelden, selv om han har et solid lag i ryggen – har publikum i sin hule hånd.

Setlist

 1. Hengtmann
 2. I Siget
 3. Opp Av Ruiner
 4. Øyeblikkfanger
 5. En Rik Brønn Som Lyger
 6. Tanker
 7. Blomster Frå Ei Grav
 8. Synd At Synd Går I Arv
 9. Engel
 10. Regnbuen Treffer Oss Ikkje Lenger
 11. Marlene
 12. En Større Dag
 13. Som Du

Ekstranummer:

 1. Det Sorte Karneval
 2. Et Hjerte Som Sloss
 3. Verden Går Til Helvete, Tralala

Det Sorte Karneval

Et eller annet sted finnes det en brønn (Janove sa hvor, men jeg fikk det ikke med meg..), som lover «gull og grønne skoger». Mange har forsøkt å oppnå rikdom og lykke gjennom å kaste mynter i brønnen. Men til nå har ingen fått oppfylt sine ønsker. Om akkurat det handler den første låten vi får høre fra Janoves siste produksjon, Det Sorte Karneval: «En Rik Brønn Som Lyger».

Nå får vi fire låter på rekke og rad fra Det Sorte Karneval. En produksjon som er nærmere hans gamle band, Kaizers Orchestra, enn noe annet han har laget tidligere som soloartist.

«Blomster Frå Ei Grav» er en herlig låt, med en dramatisk intro og masse trøkk i seg. Ei låt som gir Janove og bandet hans den gode festivalstemningen.

Flere av stedene de har opptrådt, opplever Janove & co at det er mye slekt, at folk er i familie med hverandre. Spesielt da de åpnet turnéen, på Stord – hvor Janove er født og oppvokst, merket de at de aller fleste på en eller annen måte var i familie med hverandre. Det samme da de kom til Moss.

- Og jeg blir ikke forundret om det er mange her som også er i familie med hverandre, sier Janove til Kristiansandspublikumet, før de setter i gang med den herlige låten «Synd At Synd Går I Arv» fra sistealbumet. I denne låta er mye «ompa ompa» og Kaizers-ånd.

Verden går til helvete. Tralala..

Vi får også høre et par eldre låter, blant annet fra 2017-albumet Artisten og Marlene.

Da Janove besøkte Kristiansand sist, i 2020, kom han alene. Kun utstyrt med piano, orgel og gitar. Den gangen fremførte han «En Større Dag» slik den opprinnelig er tenkt, bare akkompagnert av seg selv på piano. Denne torsdagen gjorde han noe uvanlig. Janove covret seg selv, med fullt rockeband. Og det låt utrolig bra!

Janove og hans band hadde tent en gnist i et sultent konsertpublikum, en gnist som ikke lot seg slukke lett. Etter «Som Du» fra Det Sorte Karneval var det i utgangspunktet slutt. Det fant ikke publikum seg i, og gav bandet en dacapo-applaus som varmet så mye at de returnerte til scenen. Eller var det planlagt…?

Første ekstranummer var den herlig teatralske «Det Sorte Karneval». Herlig fremført, at høydepunkt i en utrolig bra konsert. Her er majestetiske Janove i sitt ess. Dette er musikal, dette er Broadway, dette er Kaizers Orchestra, dette er fremfor alt JANOVE!

Hele konserten avsluttes med høyaktuelle «Verden Går Til Helvete, Tralala»:

- Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre med det forferdelige som skjer, annet enn å synge og spille og sende varme tanker til Ukraina.

Takk!

Med det takker Janove og hans kompanjonger i bandet av kvelden. En kveld som har vært nydelig, musikalsk sett. Og scenemessig. En herlig gnist mellom musikere og publikum. En gnist som ikke bare er skapt av frontmann par exellence Janove Ottesen, men også av et dyktig band. Som bestod av:

Børge Fjordheim på trommer. Mattis Hellberg på gitar. Micke Lohsepå på keyboards. Gulleiv Wee på bass. Og Dag Sindre Vagle på gitar og keyboards.

Takk for en strålende aften!