Mayhem + Cadaver på Rockefeller

Rockefeller buzzet - Det er stemningen av Mayhem

Vi ankom Rockefeller i god tid før dørene åpnet, og det var vi ikke alene om! Køen var allerede rundt gatehjørnet selv om vi ankom tidlig, og meteren, den var det ingen som husket. Stemningen buzzet, jeg kunne høre flere språk som snakket med forventningsfullt tonefall. Man kunne kjenne på både på ærefrykt og høy energi i samtalene rundt oss.

Mayhem @ Rockefeller, Oslo, 27.02.2022 - Photo: Terje Ottesen

En legendarisk aften på Rockfeller i slutten av februar - Mayhem og Cadaver!Foto: Terje Ottesen

Det er ikke hver dag en av metallens absolutt største legender spiller i hovedstaden. Og ikke bare ett, men to legendariske band!

Køen utenfor rockefeller manglet "meteren", men strakk seg likevel rundt hjørnet lenge før dørene åpnet. Det buzzet med stemmer på forskjellige språk. Spenningen var til å ta og føle på. Kanskje var det den første konserten for mange etter måneder med pandemi, men jeg tror ikke stemningen hadde vært noe dårligere uten.

Selv er det 15 år siden jeg så Mayhem live første gang, med et spektakulært sceneshow -tilegnet de under 18. Selv om den 17-årige meg ble skuffet over å ikke kunne oppleve blod og griseskaller på scenen nok en gang, stod denne voksne damen med store øyne og ørene på stilk -og flaggermus i magen.

Cadaver

Som den perfekte oppvarmingen stod norske Cadaver på scenen. Bandet startet i 1988, og tok med seg en settliste det fristet å headbange til. Trangen til å motstå rykningene i nakkemusklene måtte desverre vike denne gang, men det var jammen ikke lett med låter som "Mr. Tumors Misery" og "Morgue Ritual" på den musikalske menyen. Dundrende metall på sitt aller beste, men så klart måtte et band som Mayhem varmes opp med kvalitet!

Etter en pause og ny pils stod Rockefeller omtrent på tærne, klare for et spektakulært show! Selv om det kun er ett originalmedlem igjen, bassisten Jørn "Necrobutcher" Stubberud, så manglet det hverken på erfarne musikere eller heftig lydbilde. Den første låta "Falsified and Hated" startet med et eksplosivt publikum, og Rockefeller stod i brann, metaforisk sett som en kirke på 90-tallet. Dog siden den tid har bandet vokst, både i kreativitet og uttrykk. I dag spilte de både nytt og gammelt, til glede for både nye og gamle fans. Med låter som "Freezing Moon" og "Deathcrush" var det ingen tvil om at disse gutta er definisjonen av norske svartmetall!

Da Cadaver inntok scenen kom kontrabassist … iført en (for tiden veldig passende) dødskul plague-maske. Selv om denne var litt vanskelig å legge merke til i de mørke lokalene først, gav det en ekstra push til den brutale stemningen.

Mayhem

Så var det Mayhem. Virkelig. Det var ikke noe blod, men sceneshowet hadde ikke noe behov for å tilgrise de råtøffe sceneklærene. Påført noe som minner om paveoutfit dratt igjennom helvete, og gjenfødt i en satanistisk kirke, stod vokalist Attila Csihar. Han nærmest forkynnet de mørke tekstene til publikum. Forhekset. Dødsfett. Det var ikke bare bekledningen som gav meg gåsehud.

Publikum var ekstatisk, det kan ingen benekte. Men selv om vi lett kunne ha begynt å tilbe dem på scenen, var ydmykheten og respekten som medlemmene i Mayhem viste på slutten en hyggelig opplevelse. Spesielt fra originalmedlem Necrobutcher. Det virkest nesten som de var minst like glade for å være der som oss, som hadde ventet i spenning på en koronautsatt konsert. Den respekten disse gutta fortjener er endeløs, og det var en ære å kunne bevitne deres tidløse og vanvittige musikalske geni.

Rockefeller er i min erfaring alltid et vinnende venue for denne sjangeren. Om man vil i pitten og moshe litt, eller stå oppe på balkongen og unngå nakkeskade, her er plassen. Akkurat passe intimt, men likevelt stort nok til å gjeste lyden av blodbrusende metall på sitt beste. Takk for opplevelsen