Mayhem og Cadaver på Kick Scene

Det var to legender innen den tyngre metal-musikken som stilte på scenen i Kristiansand den siste tirsdagen i november. Cadaver har i en årrekke gitt sterke bidrag til norsk death-metal, mens Mayhem har en utrolig legendestatus innen black metal.

Det var knyttet stor spenning til Mayhem-konserten. Men tydeligvis ikke nok til at det ble utsolgt. Veldig synd for de som valgte å være hjemme, for dette ble en vanvittig bra konsert. Ikke bare delen med Mayhem, også Cadaver overbeviste.

Cadaver @ Kick, Kristiansand, 30.11.2021 - Photo: Svein Frydnes

Cadaver på Kick Scene.Foto: Svein Frydnes

Tungt og melodisk

Cadaver har holdt på siden 1988, og gitarist/vokalist Anders Odden har drevet bandet framover fra første stund. Imidlertid har det hersket mye uenighet innad i bandet, noe som har gjort at Cadaver har vært oppløst et par ganger, samt gjennomgått flere medlemsskifter. Nå består Cadaver av Anders Odden og Dirk Verbeuren (trommer). På denne turnéen er det imidlertid Bjørn Rønnow som står for skinnpiskingen, mens Eilert Solstad tar seg av bassen. Nærmere bestemt kontrabassen.
Cadaver gav ut sitt femte studioalbum i fjor, Edder & Bile. Tre av låtene var hentet derfra, ellers fikk vi smakebiter fra de fleste albumene. Cadaver gjorde en flott oppvarmingsjobb. Låtene satt bra, og lyden var utrolig god. De hadde et flott driv over konserten, tungt og melodisk. Veldig stilig med ståbass, og stilig med en utkledd Eilert Solstad som trakterte bassen. Sjelden har trommisen blitt plassert så langt fram på scenekanten. Men med trommisen til Mayhem, Hellhammer, sitt enorme slagverk som okkuperte mye av scenen, ble det ikke så mye plass til Cadaver. Bra set av Cadaver. Etter min mening kom bandet mer til sin rett live, enn på platene deres.

Mayhem @ Kick, Kristiansand, 30.11.2021 - Photo: Svein Frydnes

Mayhem!Foto: Svein Frydnes

Spelemenn

Mayhem trenger knapt noen presentasjon. Etter utallige spaltemetre opp gjennom årene siden oppstarten i 1984, hvor mye har handlet om død kriminalitet, bør de være velkjente for flere enn miljøets og musikkgenrens tilhengere. Dessverre har ofte musikken kommet i bakgrunnen, selv om de har vært en stor inspirasjon for mange innen black metal-sjangren. Og det er synd, for de har laget mye bra musikk. Jeg var veldig spent på hva som ville møte meg, da jeg aldri har sett Mayhem live før. Klipp fra diverse konserter gir ikke alltid det rette inntrykket av hva Mayhem står for. At de i fjor mottok Spellemannprisens hederpris, i tillegg til Spellemannprisen i klassen Metal for 2007, tyder imidlertid på at Mayhem har fått sin rettmessige plass innen norsk musikk.

Setlists:

Cadaver

 1. Bypassed
 2. Mr. Tumours Misery
 3. Circle of Morbidity
 4. Reborn
 5. During The End
 6. Intermezzo 1/intro
 7. Ignominious Eczena
 8. Morgue Ritual
 9. D.G.A.F.
 10. Decomposed Metal Skin

Mayhem

 1. Falsified and Hated
 2. To Daimonion
 3. Malum
 4. Bad Blood
 5. My death
 6. Symbols of Bloodwords
 7. Invoke The Oat
 1. Freezing Moon
 2. Pagan Fears
 3. Life Eternal
 4. Buried By Time And Dust
 1. Silvester Anfang
 2. Deathcrush
 3. Chainsaw Gutsfuck
 4. Carnage
 5. Pure Fucking Armageddon

De Mysteriis Dom Sathanas

Mayhem åpner med låter fra den siste fullengderen deres, Daemon (2019), i tillegg til tre låter fra øvrige album. Første låt er «Falsified and Hated», som følges opp av «To Daimonion» fra Grand Declaration of War, bandets andre album. Lyden er høy, men klar. Det er intenst. Mørkt og brutalt. Attila Csihar skriker ut sin fortvilelse. Det prates ikke mellom låtene, bandets kommunikasjon med publikum er non-verbal, men likevel tilstede. Publikum responderer på musikk og mimikk. Bandet er kledd helt vanlig, mens vokalist Atilla bærer maske og tyll, samtidig som han veiver med et slags oppnedkors av knokler.

Mayhems konsert er delt opp i tre set. Etter første del, hvor vi får høre nyere, og eldre, låter, går de nå over i De Mysteriis Dom Sathanas-delen. Her få vi presentert fire låter fra det legendariske albumet til Mayhem; «Freezing Moon», «Pagan Fears», «Life Eternal» og «Buried By Time And Dust». Nå har bandet, med unntak av Atilla, ikledd seg svarte kapper. Denne delen gjennomføres minst like bra som første del. Musikerne er virkelig skjerpet. Gitaristene Morten Iversen (Teloch) og Charled Hedger (Ghul) riffer utrolig fett, mens Necrobutcher (Jørn Stubberud) er suveren frontmann sammen med vokalist Atilla. Bak hamrer Hellhammer (Jan Axel Blomberg) løs på sitt enorme slagverk med suveren presisjon. Herlig å se bandet med et så intenst driv og spilleglede.

Brutal avslutning

Siste del av konserten er viet tiden rundt debut-EP’en Deathcrush. Avdelingen innledes med den instrumentale «Silvester Anfang», før tittellåta dras i gang. I denne avdelingen er musikken enda mer brutal, publikum enda mer intense, stemningen enda mer rå. Lyden holdes like bra. Lyssettingen er også god, med en blanding av spot’er, røyk og heftig strobo. Og om noen synes det kan ha vært noe tamt, noe jeg tviler på, så avsluttes det i hvert fall brutalt nok med «Pure Fucking Armageddon».
Mayhem har levert en overbevisende maktdemonstrasjon av en konsert. De viser at de er mestere i sin klasse.

Arrangør Dirty Old Town og kick Scene har igjen servert artister av topp kvalitet, artister som også har innfridd. Dessverre var det kun 375 mennesker som syntes det var interessant nok å spandere tid og penger på. Samtidig skal vi være glad det i det hele tatt lot seg gjennomføre uten restriksjoner. Denne konserten hadde ikke vært like stor opplevelsesmessig om det hadde vært et sittende publikum, så konserten ble arrangert i akkurat rett tid. Heldigvis!