Enslaved Big Band på Kick

Enslaved Big Band er rett og slett bandene Enslaved og Shaman Elephant som har slått seg sammen på scenen, og spiller et knippe Enslaved-låter. Lørdag 16.oktober gjestet «ensemblet» Kristiansand og Kick Scene.

Enslaved Big Band @ Kick, Kristiansand, 16.10.2021 - Photo: Svein Frydnes

Enslaved + Shaman Elepahnt på Kick i Kristiansand.Foto: Svein Frydnes

Egentlig er dette Shaman Elephant sin kveld. Det er nemlig de som åpner med fem egne sanger. Etter en pause kommer de så tilbake – sammen med Enslaved – for å fremføre et sett med Enslaved-sanger.
Shaman Elephant kjente jeg lite til før jeg skulle på denne konserten. Men etter en rask gjennomlytting av deres siste skive, Wide Awake But Still Asleep (2020), var jeg solgt. Dette var det bra trøkk over. Herlig psykedelisk, med masse prog og metal. Atmosfærisk metal. Jeg var veldig spent på om de ville klare å fremføre like overbevisende fra scenen på Kick. Men det klarte de.

Shaman Elephant overbeviser

Shaman Elephant går på scenen tidlig. Så tidlig at det er ganske så glissent i salen. Ikke at det er solgt så mye billetter – 90 solgte billetter, ifølge arrangøren – men under halvparten av de som har kjøpt billett har innfunnet seg. Dessverre, for de sent ankomne går glipp av en bra konsert. Shaman Elephant har viet konserten sin til deres siste album, helt og holdent. Fem av sangene derfra står på programmet. De åpner med den nydelige tittellåta fra albumet, «Wide Awake But Still Asleep». Her er det bare å gi seg hen til flytende melodilinjer som drar deg gjennom et herlig musikalsk landskap. Og slik fortsetter det med «Magnets» og «H.M.S.: Death, Rattle and Roll». Musikerne gjør en strålende jobb. Vokalist og gitarist Erik Sejerstad Vognstølen har en veldig bra stemme, og noen herlige soloer. I bakgrunnen ligger keyboardet og holder den atmosfæriske sounden intakt, styrt av Jonas Særsten. Bass (Ole-Andreas Sæbø Jensen) og Jard Hole på trommer sørger for en solid beat.
Dette var overbevisende! I tillegg til de forannevnte låtene, får vi også høre «Traveller», en nydelig progressiv låt med elementer av Pink Floyd i seg, samt vakre «Strange Illusions». Veldig bra gjennomført.

Dette spilte Enslaved:

  1. Ruun II – The Epitaph
  2. Bounded by Allegiance
  3. Sequence
  4. Caravans To The Outer Worlds
  5. Havenless
  6. Slaget i Skogen Bortenfor
  7. What Else Is There (Røyksopp-cover)
  8. Hiindsiight

Enslaved Big Band

Etter en pause kommer så Enslaved på scenen. Eller rettere sagt, Enslaved Big Band. For med seg på scenen har de oppvarmingsbandet Shaman Elephant. 9 mann på den relativt lille Kick-scenen blir ganske trangt, og dårlig med plass til å utfolde seg. Nå er det ingen av disse bandene som normalt beveger seg mye på scenen, så det går rimelig bra. Men det blir mye utstyr og folk. Dobbelt sett på alle instrumenter blir ganske så grandiost, men lydmann klarer å skru knottene akkurat så det ikke blir overkill.
Enslaved kom ut med ny EP 1.oktober, Caravans To The Outer World. Derfra har de tatt med to av låtene; «Ruun II – The Epitaph» og tittellåten. I tillegg har de fylt på med låter fra Isa, Utgard, Below The Lights, E og til og med den heftige «Slaget i Skogen Bortenfor» fra EPen Hordanes Land (1993) har de funnet plass til.

Magisk stemning

Enslaved alene er mektige. Med Shaman Elephant med seg blir det om mulig enda mer mektig. Låtvalget er flott satt sammen, slik at overgangen fra oppvarmingsbandet ikke blir oveveldende. Første låt, «Ruun II – The Epitaph» er herlig, lang og seig, med Arve Isdal og Sejerstad Vognstølen (Shaman Elephant) på akustisk gitar. Og det fortsetter med godlåter, bra lyd og magisk stemning. Publikum stortrives, og nå er det blitt bra med folk foran scenen. Kvelden er viet musikken. Ingen «forstyrrende» prat mellom låtene, kun litt orgelbrus og instrumenter som stemmes. Vokalen er det i hovedsak Enslaved som tar seg av. Kombinasjonen Grutle Kjellson (growling) og trommis Iver Sandøy/keybordist Håkon Vinje (clean) fungerer som vanlig bra. Låtene til Enslaved er tekniske, med utrolig mye elementer i seg. Lyden er rimelig bra, så bra en kan få det i et slik lokale, og bandene har masse energi. Låtvalget er veldig bra, etter min mening, med flere heftige låter som setter publikum og band på prøve. Velkjente «Havenless» fremføres med pondus. «Slaget i Skogen Bortenfor» er intens og avslutningen med klassikeren «Hiindsiight» episk.
Igjen har Enslaved gjort en flott konsert. Eller rettere sagt, Enslaved Big Band har gjort en flott konsert. Denne gang foran et entusiastisk, men alt for fåtallig, publikum. To band på scenen fungerte overraskende bra, sikkert fordi det var to band som stod godt til hverandre.
Veldig bra å igjen få kjenne på den gode konsertopplevelsen, med et stående, engasjert publikum.

Enslaved Big Band @ Kick, Kristiansand, 16.10.2021 - Photo: Svein Frydnes

Et jublende og storfornøyd publikum i Kristansand.Foto: Svein Frydnes