Vakkert møte med Hanne Boel

Hanne Boel Trio på Bendiks 9.juli

Hanne Boel har holdt på som musiker i en årrekke, og som soloartist siden 1988. Denne strålende fredagskvelden kom hun for å spre musikk og glede i vakre omgivelser i Bendiksbukta.

Hanne Boel Trio @ Bendiks, Kristiansand, 09.07.2021 - Photo: Svein Frydnes

Hanne Boel på Bendiks i Kristiansand. Dette har vi ventet lenge på! Foto: Svein Frydnes

Det var utsolgt i Bendiks, det vil si at rundt 600 mennesker hadde benket seg på stoler, i gressbakken og på benker foran scenen. Det er fint i Bendiksbukta. Idyllisk. En perfekt ramme for en akustisk konsert med en av Danmarks største musikalske stjerner. Mange har et forhold til Hanne Boel, musikalsk sett. Hvem husker ikke «Don’t know Much About Love», «Starting All Over Again» og «Black Wolf». I hvert fall om du var ung på 90-tallet.

Hysj!

Konserten i Bendiksbukta var lagt opp som en akustisk konsert. Med seg på scenen hadde Hanne Boel Jens Runge på gitar/sang og Jacob Funch på gitar/keyboard/munnspill/sang.
Kvelden ble åpnet med låta «Out of The Rain» fra albumet Abaco (2004). En nydelig, sart åpning av konserten. Et publikum som lyttet andektig. I hvert fall de fleste.. Etter bare et par sanger får trioen fart på folket. Når introen til «Starting All Over Again» høres, bryter jubelen løs. Dette var kjente toner, og publikum koser seg i kveldssola.
Hanne Boel er i storform. Synger veldig bra, og har et herlig publikumstekke. Forteller hvor glad hun er for å få spille konserter, for å være på turné. Hvor glad hun er for å være tilbake i Norge. Og hvor misfornøyd hun er med flyselskapet Norwegian, sagt på en humoristisk måte.
Musikalsk er det en nytelse å være på konsert med Hanne Boel. Lyden er passe avdempet i forhold til akustisk trio-format. Samspillet mellom Hanne Boel og hennes to medmusikanter er vakkert, vokalharmoniene sitter. Det som ikke er bra, er summingen fra den delen av publikum som ikke klarer å vise artisten, og sine medpublikummere, nødvendig respekt. Veldig ødeleggende. Det går så langt at Hanne Boel to ganger må be publikum begrense skravlingen:

- Vi er et skrøbelig ensemble, og når dere prater, skvaldrer, så mye, er det av og til svært at nå igjennom, sier Hanne Boel, og høster applaus for det.

Endelig dansk

Hanne Boel har opp gjennom sin karriere tolket mange andre musikere sine sanger. Under fredagens konsert fikk vi flere smakebiter. Blant annet fremførte hun Steve Earles vakre «Come Home To Me».
«Emotionally Yours», en relativt ukjent låt fra Bob Dylans rikholdige katalog, ble fremført på en sart og nydelig måte, kun akkompagnert av Jacob Funchs toner fra keyboardet. Her prøvde Boel å få publikum med på allsang. Noe hun etter hvert klarte, om enn av den litt lavmælte allsangen.
I tillegg gir trioen oss Shel Silversteins «Ballad of Lucy Jordan», bedre kjent med Dr. Hook, og udødeliggjort av Marianne Faithfull.

En sang som har fulgt Hanne Boel gjennom hele hennes solokarriere, er «Black Wolf», fra platen med samme navn. En sang hun forteller hun er spesielt glad i, og godt fornøyd med. Det er det ikke alle av hennes sanger hun er.
Etter hvert ber hun teknikeren skru opp lyden, slik at musikken ikke drukner i publikums summing. Det gjør at lydnivået mister en del av sin magi. Men for all del, det er fremdeles en vakker konsert.
Mesteparten av sin karriere har Hanne Boel sunget på engelsk. Hun motsatte seg plateselskapenes «krav» om å synge på dansk. Nå som hun er blitt litt eldre (bittelitt..), og før hun skal ta på seg «treskoene», er hun likevel klar for å synge på morsmålet. Danske Medina har skrevet sangen «Elsk Mig», en sang Hanne Boel tolker på sin måte. Nedtonet, vakkert.

Noe for enhver, og mye for alle

Konserten nærmer seg slutten, og når tonene til «Don’t Know Much About Love» blir det liv i publikum. Det er vanskelig å holde seg i ro på stolene og benkene, til tross for strenge smittevernkrav.
Konserten avsluttes med nydelige «Light In Your Heart», til allsang og fin stemning blant publikum. Publikum reiser seg til stående applaus, og vil ikke slippe musikerne. Som lar seg «overtale» til en siste sang: «No Love At All».

Hanne Boel Trio @ Bendiks, Kristiansand, 09.07.2021 - Photo: Svein Frydnes

Hanne Boel Trio - Det skal ikke mer til for å skape magi. Foto: Svein Frydnes

Så er det over for denne gang. Vi har fått en god dose vakker musikk, fremført av Danmarks souldronning, Hanne Boel. Veldig mange av de gode, gamle kjente låtene. Og en del mindre kjente. Noen savnet «Mocking Bird». Jeg savnet «Talk It Out». Men det viser bare at Hanne Boel har et rikholdig repertoar å ta av, og da er det alltid noen låter som må vike for andre. Det var uansett mange blant publikum som nok har hatt Boel sin musikk som sitt soundtrack til ungdommen. Nå fikk de et koselig gjenhør fra en opplagt artist i de vakreste omgivelser.