Golden Core + UMA på Kroa i Bø, 12.06.2021

Folket fikk doom denne kvelden på Kroa i Bø. To duoer serverte doom metal, i en blend med death og prog. Oppvarmingsbandet UMA hadde sin første konsert noensinne, mens hovedbandet Golden Core er blitt et rutinert liveband til tross for sin unge alder. Men om begge banda var unge, er det greit å minne om at mange av metalens mesterverk ble skrevet av nettopp tenåringer.

Golden Core @ Kroa i Bø, 12.06.2021 - Photo: Terje Ottesen

Golden Core leverte mesterlig på Kroa i Bø Foto: Terje Ottesen

UMA består av Erik Waadeland på gitar og vokal. Ellers spiller Waadeland også i Ruun. Eivind Ditlev Molin er trommis. Bandet er rykende ferskt, og ble etablert seint i 2020. Bandets navnevalg henger sammen med at de beskriver seg som lydnerder, der UMA som lyd, åpner for personlige tolkninger.

Lydnerdene gjorde et svært godt første inntrykk. Space’a deathdoom anført av Waadelands kraftige, dype røst, fanget publikum. Et hint av 70 talls prog spilte på lag med oransje forsterkere og hans gule genser. Et 20 talls publikummere koste seg med marsjtakt og syrete gitarer, avvekslet med old school death metal. Lange låter flettet seg elegant inn i hverandre. Waadeland er rutinert på scena og lever musikken med hele seg, og skaper et engasjement som smitter over på publikum. Det vil bli spennende og følge med på dette bandet som har en full-lengder på lur. Applausen satt løst for debuten.

UMAs spilleliste: Automatonophobia, Enthralled by, Enslavement, Lamento, This repulsive form.

Golden Core trenger knapt en introduksjon lengre. De er godt etablert i det norske metal miljøet og har spilt en imponerende rekke konserter, også i år, takket være stimuleringsordningen under Covid 19. «Det er Abid som betaler for dette», sa manager og eier av labelet «Helvetes indre kretser», Jon Julius Sandal. Oslo-bandet består altså av Johannes Thor Sandal på trommer og vokal, og Simen Jakobsen Harstad på gitar og orgel. De har gitt ut to album og en rekke singler. Albumet Fimbultyr fra 2019 ble spilt i sin helhet denne kvelden, og er et konseptalbum knyttet til Odin. Fimbultyr er et av Odins mange navn, og backdrop’et er også en illustrasjon av Odin som har ofret sitt ene øye til kunnskapen. Det andre albumet fra 2017, Norwegian stoner machine ble også representert med flere låter, så vel som den nye singelen "Fafnis bani", utgitt i år, som omhandler Sigurd Drakedreper myten. Deres tekster er for det meste på islandsk og utforsker norrøne myter. Trommisen har islandske aner.

Stemninga settes med tenning av lys og røkelse, og ut av høyttalerne får vi hørt de fem første versene av "Voluspå" fra Eddadikt, spilt inn i 1982 av den kjente islandske kvederen, Sveinbjørn Beinteinsson, som startet det første Åsatrusamfunnet på Island. Så går bandet på.

1+1 er ikke to hva lydbilde angår. Golden Core har et kraftig avtrykk og fremstår som selvsikre. Musikken har tidvis en sval mørkhet, satt sammen med monoton fuzzgitar, punka riff, klokkespill og ravneskrik, flyvende gitarsoloer, og rytmisk angrep koordinert til perfeksjon mellom trommer og gitar. De har en tung og trygg tilstedeværelse med trommisen som frontfigur. Dette mestrer Sandal til fulle, med en raspende og autoritær vokal, og et uttrykk og en karisma som er overbevisende. Sammen med sin makker Jakobsen Harstad er det et blytungt og sabla bra team.

Hiten "Blod", tok pusten fra alle på Bylarm Black i 2019. Denne kvelden gjør Waadeland fra UMA en gjesteopptreden på denne låta. For en perfekt match! Et par ganger i løpet av settet kommer Sandal fram fra trommene for å utøve sin rolle som frontfigur. Det virker og skaper ekstra kontakt med publikum. Golden Core spiller på lag med det mørke dramaet i musikken, og vever interessante lydbilder inspirert av norrøne myter. Som doom ellers, er gjerne låtene lange og seige, den lengste, "Buslubæn", er på 11 minutter. Men det blir ikke kjedelig. Få med deg Golden Core neste gang du har sjansen!

Spilleliste: Fimbultyr, Runir skal rista, Runatal, Dark Night, Hrafnspa, Villist Vætir, Blod, Fafnis bani, Buslubæn, Lite vet mennesket, See you in the shadow, Baldrskvida.