Oslo Ess satte fyr på Kick

Det var lenge siden nå. Mye hadde skjedd. Men endelig var de tilbake: Oslo Ess var klar med ny plate og konsert på Kick. Og for en fest det ble!

Oslo Ess @ Kick, Kristiansand, 12.06.2021 - Photo: Svein Frydnes

Rocketemperaturen steg brått når Oslo Ess inntok Kick! Foto: Svein Frydnes

Tørris og publikum

Oslo Ess er gladpønkerne som har erobret landet med sine energiske konserter og hylleveltende album. De har en egen evne til å bergta sitt publikum med sin fortellerevne. Ikke så pønkete i tekstene, mer av det personlige slaget om livet i sin dypeste mening. Et voksenliv som banker på døren.
Men på scenen er det villmennene som kommer fram. Tekstene er der, men sceneopptredenen er skikkelig Pønk, rock & harde kår. Oslo Ess på plate og på scenen er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Før konserten hørte jeg mye på Oslo Ess på plate. Jeg har sett dem før, både på liten og stor scene. Og jeg vet at Åsmund Lande & co skifter ham når de kjenner lukten av tørris og publikum. Men likevel… jeg var spent på om de fremdeles hadde råskapen i seg, energien, galskapen - alt det jeg forbinder med Oslo Ess live, men ikke helt opplever på plate.

Vilt og uhemmet

Jeg forventet at de ville åpne med «Aldri Se Oss Tilbake» fra årets skive Pønk, rock & harde kår. Og jeg hadde forventet en rolig åpning, med Simen Stensland på smektende piano og en balladestemt Åsmund Lande. Men nei, her åpnet det med fullt øs, Stemningen var satt, og neste låt, «Dråpe i Havet», med alle sine sammensurier av ordtak, fulgte godt opp:

Du er´kke bare en i mengden
Du er en dråpe i havet
Du er´kke bare sånn som oss
Du er som alle de andre

Her savnet jeg litt saksofon.. Men keyboardet til Stensland gir låta et fett lydbilde.
Sceneopptredenen er som den skal, vill og uhemmet og med et vanvittig trøkk. Et gløtt tilbake over skuldra gir de oss med hit’en «Frie Radikaler» fra albumet med samme navm. Så var det tilbake i de nye tonene, med «Likte Deg Bedre Før». En hilsen til lysmannen får vi så med «Brenn Byen Ned»:

- Siden ingen av dere i publikum har sendt oss noe musikkønske for kvelden, så lar vi lysmannen få kveldens ønskelåt..

Dette spilte Oslo Ess på Kick

 1. Aldri Se Oss Tilbake
 2. Dråpe i Havet
 3. Frie Radikaler
 4. Hva Om Vi Tar Feil
 5. Likte Deg Bedre Før
 6. Brenn Byen Ned
 7. Caroline
 8. April
 9. Alt Jeg Ber Om Er Et Mirakel
 10. Himmel og Helvete
 11. Jeg Vil Ikke!
 12. Fem Gode Netter For en Dårlig Dag
 13. Midnatt
 14. Det Brenner Under Beina Mine
 15. Leter Etter Deg
 16. En Lur Liten Jævel
 17. Alt Jeg Trenger
 18. Gi Meg Noe Dritt
 19. Luffarvisan

Ekstranummer

 1. Over Stokk, Over Stein
 2. Kakerlakkene
 3. Amerika
 4. Bislett Stadion

Trampeklapp

Det er tydelig at Åsmund Lande og resten av gjengen stortrives med å endelig være ute på veien igjen. Lande bobler over av energi, prater med publikum, shower og koser seg. En perfekt oppladning til kveldens konsert hadde de også fått med leirdueskyting hos arrangøren.
Men om kvelden var andre aktiviteter som gjaldt. Et konserthungrig publikum skulle få en skikkelig dose pønk & rock n’ roll. Og publikum fikk det de var kommet for.
Lyden var bra, som seg hør og bør med en sørlending bak spakene. Lyssettingen gav også den rette stemningen. Resten var opp til bandet. Og de innfridde.
Bak trommene hadde Oslo Ess fått med seg en ny energibunt – Eivinn Arctander. Sammen med Knut-Oscar Nymo sørget han for solid backing til gitaristene Peter Larsson og Åsmund Lande. Vokalen blir broderlig delt mellom Lande, Nymo og Larsson (hovedsakelig Lande).
- Å æ kore på oslosk… Simen Stensland fra Kristiansand gir også sitt bidrag på vokalfronten.

Set-lista består av låter fra det nye albumet (syv av låtene), i tillegg til låter fra de øvrige albumene deres. Til og med den litt spesielle låta «Luffarvisan» får vi, vakkert fremført av Peter Larsson på hans morsmål. På go’låta «Alt Jeg Trenger» bidrar også Anders Nordengen på munnspill.
Publikum er kjempeengasjert, og krever minst «ein te» etter at Oslo Ess har takket for seg etter «Luffarvisan». Og de får hva de krever. Oslo Ess har så absolutt ikke gitt seg for kvelden.

Første ekstranummer er «Over Stokk, Over Stein» fra Verden På Nakken, Venner i Ryggen fra 2012. Og her synger et dedikert publikum med. Så er det duket for skikkelig rølp med «Kakerlakkene», før det hele roes litt ned når Lande & Co tar oss med i drømmene sine om «Amerika».
Det hele avsluttes så med velkjente «Bislett Stadion» og trampeklapp fra publikum.
Dette var solide saker av et av Norges beste live-band. De satte virkelig fyr på Kick Scene, og hadde publikum i sin hule hånd. Og det var et sjeldent engasjert, sittende, publikum. Det kunne gjerne vært flere, men fremdeles er det nok noen som er litt skeptiske til smittevern. Noe det absolutt ikke er grunn til å være. Smittevernet har høyt fokus hos arrangøren.
Jeg gleder meg til Oslo Ess er tilbake under normale tilstander. Da vil det for alvor ta av!