Skambankt @ Sandnes kulturhus

Etter to utsatte forestillinger var det endelig duket for konsert med Skambankt i Sandnes Kulturhus. Som vanlig var det bare velvillighet blant ansatte i Kulturhuset, og selvsagt var Festivalguiden fortsatt velkomne på den utsatte konserten.

Skambankt @ Sandnes kulturhus, 02.06.2021 - Photo: Oddvar Johnsen

Omsider ble det konsert med Skambankt i Sandnes kulturhus. Den som venter på noe godt... Foto: Oddvar Johnsen

«Jeg håper at dere vet hva konsert dere har kjøpt billetter til» var åpningssetningen til Terje Winterstø Røthing, for de som var kommet for å høre energisk hardrock fra scenen hadde nok bommet litt.
Men jeg tror nok alle har fått med seg at de to siste albumene 1984 og Jærtegn er ganske forskjellige fra det som Skambankt er blitt kjent for. De ga i 2019 ut albumet 1984 som er en upluggede plate, som er helt nedpå. Og timingen for dette albumet kunne ikke ha vært bedre da koronaen slo inn over oss i starten på 2020. Så det ble små intime konserter med lite publikum på konsertene.

Det neste albumet de skulle utgi, skulle være tilbake til røttene, men når de så at også 2021 kunne bli et utfordrende år, så valgte de å lage enda en plate, som var litt roligere enn den vanlige harde rocken.
Så hele konserten ble fremført med Terje sittende på en stol. «Jeg sitter her i sympati med dere, og vil ikke reise meg på scenen før vi kan fylle konserter med stående, hylende publikum.»

På konserten ble det sanger fra de to siste album som ble fremført, de startet med «Hadde eg bare visst», etterfulgt av «For en evighet» og «10/10»

Og innimellom sangene kommer det små anekdoter fra deres liv på scenen, som når neste sang «SOS» ble innspilt på den scenen de nå står på. Og hvor mye dun fra noen puter kan rote til en hel scene.

De fyller på med sanger som «Balladen om deg» og «Gribben» og når Terje forteller om oppveksten i Verdalen. Og en forstår da godt teksten i «En av en million» og «Levende legende» er en gripende tekst som kommer godt frem i dette formatet. Også «I dette huset» er en flott melodi og tekst.

«Vi tar en til for å holde det opp, vi er jo ikke her for å kose oss» og får med seg publikum på «Sånne som deg» og «Voodoo» er neste låt ut før de tar en til de som venter der hjemme når de er ute på reise.

Da finner Jonny frem trekkspillet og fremfører «Kommer snart hjem». Det med trekkspill har de hatt mye moro med, prøvd å gjemme det, men Jonny finner det alltid. Men en gang i Oslo fant han det ikke, da la han ut på sosiale media at de trengte et trekkspill til konserten, og i løpet av kort tid sto det klart på scenen.

På scenen i kveld hadde de med seg 3 blåsere, som også trakterte rytmeinstrumenter på noen av sangene.
«Nils er den som har gjort trombone sexy» sier Terje, før de spiller «Horisonten brenner» som siste sang, før de forlater scenen. Men god applaus fra et fornøyd publikum får dem raskt tilbake på scenen.

«Nå skal vi ta en coverlåt, og det av en østlending», sier Terje og legger til at teksten er av Inger Hagerup og melodi av Finn Kalvik. Vi får en ganske annerledes versjon enn originalen til Kalvik
Så er det over, for denne gang. Og neste gang så håper vi at vi også får oppleve dem med full trøkk, og svingende publikum foran seg. Men det er ikke tvil om at de rolige og nedstrippede melodiene absolutt gjør seg godt. Så selv om de får spille foran et stort publikum, håper vi at vi også får høre noen av disse versjonene fra scene i fremtiden.

Skambankt består av:

  • Terje Winterstø Røthing - Vokal, gitar
  • Hans Egil Løe - Gitar, vokal
  • Tollak Kalvatn Friestad – Bass
  • Børge Sageng Henriksen – Trommer
  • Jonny Engelsvoll - Tangenter