Golden Core @ Kick

For tredje gang på to måneder forsøkte ungguttene i Golden Core å få avviklet konsert i Kristiansand. Endelig lyktes de. Etterpå ble byen stengt ned i nye to uker.

Golden Core @ Kick, Kristiansand - 28.05.2021 - Photo: Svein Frydnes

Endelig konsert med Golden Core på Kick i Kristiansand. Foto: Svein Frydnes

Endelig live

Det ser ut som vi lager skikkelig «evil metal», sier vokalist og trommis Johannes Thor Sandal før konserten starter:

- Dette er andre byen som stenger ned etter at vi har holdt konsert. Først Hamar, og nå Kristiansand.

Til Golden Cores forsvar skal sies at de absolutt ikke er skyld i denne nedstengningen. Konserten fredag kveld på Kick ble holdt under strenge smittevernhensyn. Det var – dessverre – i tillegg ganske glissent mellom publikum. Uten at det lot til å affisere bandene nevneverdig. Bandene i flertall, for Golden Core hadde fått med seg lokale Heartfall som oppvarming. Mer om det senere.
Undertegnede fikk en prat med Golden Core før de skulle på scenen. Og det er to gutter som er utrolig glade for å få mulighet til å spille live igjen. Til tross for sin unge alder; Simen Jakobsen Harstad (gitar) er 17 år, og trommis/vokalist Johannes Thor Sandal 19 år, har de lang erfaring fra landeveien og metalscener i inn- og utland. Men på grunn av pandemien har det vært store problemer med å få presentert musikken sin for publikum.
Jeg lurer på fremtidsplaner, hvordan det er å endelig stå på scenen igjen og hvordan de får det til å gå rundt økonomisk med begrensninger i publikumsantall:

- Først av alt – vi elsker å endelig få mulighet til å komme ut blant publikum og spille live igjen. Et pluss for oss her i Kristiansand, er at vi får spille på en stor scene. Mange av stedene kjører konsertene på intimscener, siden de ikke kan slippe inn så mye folk.
Når det gjelder framtidsplaner, så jobbes det med et nytt album. Vi håper å komme skikkelig i gang i løpet av 2021. Ellers håper vi å spille mest mulig ute.
Økonomisk klarer vi å få det til å gå rundt gjennom støtte fra Kulturrådet, som dekker underskuddet.

Heartfall

Som nevnt hadde Golden Core fått med seg lokale Heartfall som oppvarming, og presis klokken åtte entret de scenen. Det viste seg at dette var debutkonserten til Heartfall, noe det var vanskelig å forstå. Bandet var samspilte, og presenterte en god blanding av drivende metalcore, deathcore og heavy metal, ispedd en god punk attitude. Vokalist Ruben imponerte med sin growling, og sammen med bassist Eivind sin clean vocal ble dette skikkelig hørbart. Med seg har de Erik på gitar og Tobias på trommer. Som nevnt var dette debutkonserten til Heartfall, og settet bestod av seks låter som klokket inn på ganske nøyaktig en halv time. Lyden var veldig god, og det samme kan faktisk sies om lyssettingen.
Jeg ble skikkelig imponert, og fasinert, over trøkket og intensiteten hos bandet. Vokalist Ruben sørget for den gode dialogen med publikum, og publikum likte tydeligvis det de så og hørte.
Se opp for Heartfall. Klarer de å holde besetningen, og interessen, kommer vi til å høre mer fra den kanten. Ruben fortalte etter konserten at bandet har spilt sammen i litt over et år, og at det planlegges innspilling av en EP. Jeg ønsker bandet masse lykke til!

Men kvelden tilhørte i hovedsak Golden Core. Bandet består som nevnt av Simen Jakobsen Harstad på gitar, mens Johannes Thor Sandal tar seg av trommestikkene og vokalen. Til tross for sin unge alder, har de allerede holdt på i syv år. Musikken er en blanding av doom- og stoner-metal, iblandet elementer av black metal, progressiv metal og sludge. I 2017 gav de ut instrumentalalbumer Norwegian Stoner Machine. I 2019 kom så det kritikerroste albumet Fimbultyr. Og det er dette albumet kveldens konsert dreier seg om.

Sjelfull metal

Før bandet går på scenen tennes lysene på «Mori», dyrehodeskallen som alltid er plassert foran på scenen under konsertene til Golden Core. Introen er en resitasjon av første del fra eddadiktet «Voluspà», en innledning til tematikken på albumet Fimbultyr, fremført av Sveinbjörn Beinteinsson.
Konserten åpner med tittellåten fra Fimbultyr. Drivende gitar, tung trommelyd. I det hele tatt er det en rå lyd, men klar og fin. Lyssettingen er dunkel, det kjøres mye rød og blå spot’er.
Vokalist Johannes sløser ikke med stemmen. Han bruker den som et instrument. Umulig å høre hva han synger. Eller rettere sagt skriker. Og siden tekstene er på islandsk er det enda verre å forstå. Men vokalen hans blir et stemningsfullt tilskudd til gitar og trommer. Ingen prat mellom låtene. Dermed går musikken, sangene, mer eller mindre i ett. Spesielt utadvendte er ikke gutta i Golden Core når de er på scenen; de er i sin musikalske boble, og lever godt der. Det gode er at de med sin musikk også får dratt inn publikum i den samme bobla. Det er rå gitarlyd. Det er tung trommelyd. Og det er en heftig vokal. Det er magisk og suggerende!
Men det er ikke bare tungt og støyende. Innimellom får vi sart, rolig gitarspill. Det som fremføres er stemninger, først og fremst, foran teknikk. Ikke et vondt ord å si om dyktigheten til Simen og Johannes, de er flotte og flinke musikere. Men først og fremst drar de meg inn i et univers av lyd og tekster og stemning som gjør at jeg i en time og et kvarter lar meg overmanne av følelser. Jeg kaller det sjelfull metal!

Maktdemonstrasjon for de få

Bandet spiller albumet Fimbultyr i rekkefølge, fra start til slutt. Kun ispedd tre øvrige låter, deriblant den nye singelen deres – «Fáfnis Bani». Men selv om en har hørt albumet flere ganger, er dette som å høre det for første gang. Live tilføres det nemlig om mulig enda mer trøkk og råskap. Et par låter utmerker seg for meg. Først og fremst «Dark Night» fra debutalbumet deres, i vokalversjon. I tillegg «Hrafnaspá» og «Buslubæn». Alle fremført med en vanvittig tyngde og intensitet.
Dette var en maktdemonstrasjon av Golden Core. Jeg håper de for fremtiden fyller alle de scener de spiller på, det fortjener de. I Kristiansand kjente dessverre ikke publikum sin besøkstid, men heldigvis leverte Golden Core et prima stykke arbeid til oss som hadde tatt turen til Kick denne fredagskvelden i mai.