Endelig tilbake med Frøkedal og Familien på Munkehaugen

Endelig er vi i gang igjen etter en lang ventetid og med en følelse av høytid ettersom vi nettopp har fått vite at vi har fått Munken tilbake. We are back in munkebusiness. Det er 13. mai 2021 og vi skal se og høre Frøkedal og familien. De hadde siste konsert her før alt stengte og nå får de æren av å åpne igjen. Nesten som om de bare hadde hatt en liten pause i settet. Vi er 25 heldige som har fått kjøpe billett denne kvelden og vi føler oss virkelig som en stor familie med Anne Lise Frøkedal som et naturlig midtpunkt der oppe på scenen.

Frøkedal og Familien @ Munkehaugen Scene, Arendal - 13.05.2021 - Photo: Bjørg Fossli

Endelig tilbake med Frøkedal og Familien på Munkehaugen! Foto: Bjørg Fossli

Jeg har sett Anne Lise Frøkedal på scenen flere ganger i ulike settinger, blant annet sammen med Tønes og bandet "I was a King". Ho spiller gitar og synger, ofte litt på sidelinja, men i kveld dreier det meste seg om henne. Dette er hennes prosjekt. Ho har med seg fire musikere og en mengde ulike instrumenter. Erlend Grønseth på keyboard, Elisabeth Mørland Nesset på trommer, perkusjon og vokal, Ingeleiv Berstad på fele, oktavfele, baglamas, guiro, vokal og Olav Christer Rossebø på fele, oktavfele, mandola og cümbüş. Musikken er deilig og variert og så godt som umulig å sette i bås.

Noen kaller det indiepop og andre mener at det er en god blanding av pop, rock og folk. Den nye plata heter Flora og indikerer det samme. Variasjon er flott. Stemmen til Anne Lise ligger som et overjordisk tak over alle låtene og ho trollbinder alle i publikum med sin naturlige tilstedeværelse på scenen. Gitaren er en forlengelse av kroppen og ho har god kommunikasjon med publikum og familien. Det synes godt at de koser seg der oppe og sammen. Ho forteller små morsomme historier underveis og får god respons.

Litt uti konserten hopper Anne Lise elegant opp på en høyttaler for å sitte der og spille på et lite keyboard. Trommesettet og trommis får seg en liten dusj kaffe, men pyttsann. Alle er like blide, om ikke enda blidere. På slutten av en stemningsfull låt skal jeg og venninna mi sprette en øl, og de som har prøvd det i det siste vet at det er umulig å gjøre det umerka. Alle snur seg og ser på oss, men i kveld er det ingen irriterte blikk. Alle er en del av fellesskapsfølelsen som ligger i det å endelig være sammen om å oppleve levende musikk igjen. Smil kommer også i vår retning fra scenen og når sangen er over får vi et strålende smil fra Anne Lise og en kommentar om hvor deilig det er å høre den lyden igjen og hvor godt den passa akkurat der.

Låtene som blir spilt denne kvelden er hovedsakelig henta fra den nye plata deres, Flora.
De begynner med “Takedown” som har et variert lydbilde og kan gi noen orientalske vibrasjoner i tillegg til små innslag av Blondie. Den nydelige stemmen til Anne Lise ligger stødig gjennom og over alle musikalske krumspring. Koringa gir enda en ekstra dimensjon.

Tror nok at min personlige favoritt så langt er “Set your spirit free”. Den er egentlig ganske enkel og var i starten, men også kraftfull både i tekst og rytme. Kraften og intensiteten øker utover i låta og en kan faktisk føle en slags frigjøring mot slutten.

Sist ho var her i Arendal ble ho utfordra til å spille en progrocklåt neste gang ho kom og ho kvitterte altså med denne sangen. Den kan nok ikke kalles progrock, men det nærmer seg absolutt. Vi var i hvert fall godt fornøyde.

Vi får nok se og høre mer til denne gjengen og neste gang er allerede på Spornesfestivalen søndag 11. juli. Løp og kjøp. Det er bare noen få billetter igjen!