Audrey Horne @ Kick, 14.05.2021

Endelig konsert igjen. Audrey Horne på Kick i Kristiansand. Et av Norges beste, om ikke dét beste, livebandet er ute på turné igjen. 14.mai stoppet de i Kristiansand for å gi Sørlandets rockere en god dose heavyrock.

Audrey Horne @ Kick, Stavanger - 14,05,2021 - Photo: Svein Frydnes

Audrey Horne var endelig tilbake i Kristiansand! Foto: Svein Frydnes

Konsert med smitteverntiltak

Det å vandre inn inngangspartiet til Kick i Kristiansand gir en forventninger. En vet at der inne venter det en god musikkopplevelse. Så også denne fredagen. Det er lenge siden sist. Vanligvis syder det av liv, fullt foran baren folk som mingler, en forventningsfull summing, publikum venter på at det skal smelle fra scenen. Akkurat sånn er det ikke nå….
På grunn av smittevernhensyn er det bare tillatt med 100 mennesker i salen. I kveld er det 70. I følge arrangøren er det helt ok, med tanke på det store smittetrykket som er i byen. Folk blir spritet når de kommer. Ikke i munnen, men på hendene. Munnbind ligger klart til de som vil ha det. Mange har med egne munnbind. Det er satt opp bord og stoler, folk får anviste plasser. Det bestilles fra bordene. Skal en ha alkohol, må en også bestille mat. Veldig mange sitter ved bordene uten å drikke. Utenkelig for i overkant av et år siden. Alt er forandret. Et sittende publikum på en metal-konsert hadde også vært utenkelig. Vi får håpe vi snart ser en endring. En endring mot det normale. Uansett, et sted er ting ved det normale… På scenen!

Presis halv ni kommer Torkjell «Toschie» Rød, Espen Lien, Arve «Ice Dale» Isdal, Thomas Tofthagen og Kjetil Greve på scenen. Og de er klar for å rocke Kick denne kvelden. Uanfektet av et til dels passivt publikum, drar de i gang med «This Is War». Og Audrey Horne mener alvor. Her skal det kriges, her skal det slåss. Stemninga skal opp, dette er rock n’ roll!
Spillelista Audrey Horne har lagt opp til, er med to unntak så å si lik livealbumet bandet kom med i fjor – Waiting For The Night. Ei spilleliste som dekker mesteparten av bandets historie, med unntak av de to første utgivelsene deres. Her er det mange velkjente låter, noe som også merkes på responsen fra publikum. Stemningen er høy allerede fra første låt. Publikum klapper og hopper på stolene. Litt ulikt «normale» konserttilstander, så vedvarer stemningen ganske likt hele tiden. Det kan selvfølgelig ha noe med at under de omstendighetene som er for tiden, så trenger ikke bartenderen eller kelneren å løpe benene av seg.

Dette spilte Audrey Horne på Kick:

 1. This Is War
 2. Audrevolution
 3. Youngblood
 4. Blackout
 5. Pretty Little Sunshine
 6. Out of the City
 7. Sail Away
 8. Midnight Man
 9. Light Your Way
 10. California
 11. Threshold
 12. Blaze of Ashes
 13. Redemption Blues
 14. Waiting for the Night

Rifftungt

Audrey Horne er som nevnt et av Norges beste liveband. Mange vil mene de er det aller beste. De yter i hvert fall maksimalt. Jeg har sett dem noen ganger før, og bandet legger igjen en del liter svette oppe på scenen, og for så vidt ut over publikum også. Denne kvelden er ikke noe unntak i så måte. Gitaristen Ice Dale og Tofthagen skyter med skarpt fra hofta, og viser at gitarposørens tid så absolutt ikke er forbi. Gitarene får kjørt seg, riffene freser gjennom lokalet og publikum elsker det de ser.
Vokalist Toschie synes kanskje publikum har fått litt for gode lytteforhold, for som han sier:

- Dere har det jo like behagelig nå som om dere skulle sitte hjemme foran tv’en med chips og god drikke, mens VI må jobbe ræva av oss. Derfor er det på tide for oss å roe ned, mens dere jobber. Og hva kommer da?

Sail Away, roper publikum. Og sånn blir det. God stemning med powerballaden!

Lyden er ikke den beste. Lydteknikeren har kjørt lyden veldig høyt, noe som blant annet går ut over vokalen som til tider blir skjærende. But who cares – vi er på rockekonsert!
På «Light Your Way» demonstrerer bassist Espen Lien at han har fortid fra buekorps (så sies det, i hvert fall…), der han hamrer løs på ei tromme ute på scenekanten. Den eldste låten deres, «Threshold» fra albumet Le Fol (2007), blir møtt med jubel. Dette er kjente saker. Et vanvittig trøkk og topp stemning.
Toschie dirigerer publikum som en stram matador, mens bassist Lien og trommis Kjetil Greve sørger for tunge, presise rytmer. Og på hver sin side – to lekne gitarister. Arve «Ice Dale» Dale, med kledelig anlagt skjegg, smiler seg gjennom konserten, mens han han trakterer gitaren på en mesterlig måte. Fellow axman Thomas Tofthagen har ikke skjegg, men ellers er han som en lys tvilling av Ice Dale. Sammen er de dynamitt.

Deilig øresus

Konserten går mot slutten. Siste ordinære låt er «Blaze of Ashes» fra 2010-albumet Audrey Horne. Men ennå mangler et par megahits, som bandet selvfølgelig sparer til slutt.
Første ekstranummer ut er velkjente «Redemption Blues». Om lyden var høy tidligere, så ble den skrudd opp ennå et hakk eller to nå. Men igjen – vi er på rockekonsert. Og kanskje har en vært for lenge vekke fra konsertsalen, så ørene har kommet ut av trening. Uansett, musikken kjennes i hele kroppen. Og det er deilig!
Siste låt på programmet er velkjente «Waiting for the Night». En allsang-klassiker. Bassist Espen Lien fører an:

- I got the night, you got the night, we got the night. Everybody’s waiting for the night.

Flere ganger gjorde publikum så godt de kunne, men det holdt ikke for Liens kritiske ører. Til slutt måtte han bare avslutte det hele:

- Dette kunne dokker ikje!

Da passer det bra at Audrey Horne tar over selv og avslutter konserten med en herlig versjon av monsterhit’en.
Og med det var konserten slutt. Mette og gode på en flott konsert med et engasjert og dyktig orkester, og med passende ringing i ørene, kunne vi begi oss på hjemveien.
Stor takk til arrangørene som våger å arrangere konserter nå. Stor takk til Audrey Horne som drar ut på usikre tokt (selv om det jo er dette de elsker å gjøre). Nå er det bare å håpe på bedring i korona-situasjonen, så vi sakte men sikkert kan nærme oss normale kulturtilstander.