10 Om Åge Sten Nilsen (Wig Wam, Ammunition)

Wig Wam - Never Say Die - Foto: promo

1. Hvem har du spilt med eller for tidligere?
Den listen begynner å bli ganske lang. De jeg har hatt et lengre samarbeid med utover sporadiske gigs og opptredener er Wig Wam, Dan Reed, Tony Carey, Ammunition, John Norum, Nordic Beast (Mikkey Dee, John Norum, Mic Michaeli, Hal Patino), Scoop, Heads 'N Tails, Tomorrow, Aye Aye, Back To Basic.

Jeg har siden 2000 også hatt mitt solo prosjekt som jeg stadig har returnert til, og diverse show konstellasjoner som jeg har turnert med i lengre perioder som mitt Queen show "The Show Must Go On". og "Rock'n Roll Adventure".

2. Hva har tiden under covid19 gått til for din/bandets del?
Vi hadde jo allerede planlagt et Wig Wam comeback på Tons Of Rock 2021 og noen andre festivaler før pandemien slo til. Da vi forstod at alle store publikumssamlinger ikke ville være en realitet i 2021 og all konsertvirksomhet ville bli lagt på hylla fikk vi brått mye tid til å gjøre ferdig et helt comeback album, NEVER SAY DIE. Så vi trappet opp låtskrivingen og bunkret oss i Holters studio i Aremark. I tillegg fikk jeg brått en helt uventet hit sammen med Carina Dahl med en norsk versjon av "Shallow". Dette var et planlagt samarbeid først og fremst med tanke på event markedet i 2021. Når de planene gikk i dass valgte initiativtakeren likså godt å slippe låten og den halvferdige videoen. Den traff visst et eller annet og ble jo en mega hit. Senere ga jeg også ut min første norskspråklige original låt med Karianne Sissener Amundsen, "Ikke Gå Forbi", til inntekt for Frelsesarmeen. Etter det startet jeg opp "HjemmeKonserten" med en kompis, og gjorde en serie streaming konserter for andre artister, og gjorde noen selv til inntekt for de som satt dårligere i det enn meg.

Jeg testet også ut drive in konsert varianten med mitt solo band. Da det var lov å samle 50 publikummere reiste jeg ut på en turné med tittelen "50 For Femti" i forbindelse med at jeg nettopp hadde rundet 50 år. Så ble det en ny turné under sommeren for opptil 200 publikummere med tittelen "Unplugged". Jeg dro med meg forloveden min Christine Prescovia Grande på konsertene som gjestartist så jeg fikk spilt "Shallow", og gjennom den startet vårt musikalske samarbeid. Nå er vi igang å skrive sammen. Utrolig gøy. Jeg tok også med meg datteren min Oda Nilsen på turné, så til tider var vi en liten trio. Høsten var i utgangspunktet satt av til store Queen show, deriblant i Trondheim Spektrum, men alt ble avlyst. Vi fikk iallefall spilt inn en ny musikkvideo til tittel tracket til Wig Wam albumet, og fikk skrevet og spilt inn "Faith Bloody Faith" til årets MGP med Jørn Lande. Det ble et ganske aktivt år likevel i 2021...

3. Hvordan har du blitt mottatt utenfor Norges grenser?
I Japan har Wig Wam alltid blitt tatt imot med åpne armer og utsolgte klubber. Husker første gang vi landet i Tokyo, og hundrevis av japanske fans tok oss imot på flyplassen. Det var ganske absurd. Vi gjorde magen fine turneer der, og spilte også i Tokyo Dome med blant annet Heaven And Hellø med Ronnie James Dio og gutta fra Black Sabbath. Ellers har jo både Wig Wam og Ammunition en fin following i Tyskland, Sverige, England og Spania. Som solo artist har jeg kun gjort en serie unplugged gigs i Tyskland og en turné med Enuff 'Z Enuff i Japan. Men jeg vurderer å teste vannet litt på egen hånd utenfor Norge på et tidspunkt også.

4. Hva ligger i kortene fremover?
Det har vel aldri vært vanskeligere å planlegge enn nå. Det ligger nærmest en forventning om avlysninger og ytterligere lock-downs resten av dette året. Det demper jo litt av ambisjonene og gleden av å planlegge. Men håpet er iallefall å få Wig Wam ut på turné. Det er pr nå planlagt 4 konserter denne våren med stimuleringsmidler, så vi i det minste får kommet igang med pre-produksjon osv, så får vi se hva som skjer med festivalene denne sommeren. Vi er jo også booket til Indoor Summer Festival i Hamburg i september, og det ligger en del spennende ting i vente fremover.
Jeg skal forøvrig også igang med en show serie med mitt Queen show "The Show Must GO On"., forhåpentligvis med stimuleringsmidler. Vi fyldte Oslo Spektrum rett før pandemien, og hadde solgt 50% av billettene til Trondheim Spektrum ett år i forkant for den oppsatte datoen....så ble det jo selvfølgelig avlyst. Men vi kommer sterkt tilbake med flere arena show når vi kan samle 7-8000 igjen.

Det er også planer om en turné med John Norum fra Europe i forbindelse med hans kommende solo album hjvor jeg medvirker på flere låter. Ellers har jeg jo for alvor forstått at man ikke lenger kan være 100% trygg økonomisk ved kun å leve av å samle store mengder mennesker. Så under pandemien har jeg blant annet trappet opp min aktivitet som låtskriver for andre, og skal igang med et samarbeid med Arctic Rights. jeg vurderer også andre ting, som gjør at jeg ikke lenger vil være helt avhengig av å være en turnerende musiker. I løpet av pandemien har man jo faktisk også lært seg at det er ganske behagelig å være hjemme av og til også...

5. Hvem eller hvilke artister/band har inspirert deg mest?
Et utrolig vanskelig spørsmål siden det er så utfattelig mange, for ulike grunner. Men Paul McCartney er nok en av de som har inspirert meg aller mest. At han fortsatt er leken og kreativ etter alt han har skapt og opplevd sier litt om fyren. I tillegg virker han som verdens mest joviale og jordnære type. Andre som har inspirert meg er Tom Petty, Queen, Kiss, Sweet, David Bowie,
Aerosmith...Lista er lang.

6. Av alle du har spilt eller samarbeidet med tidligere er øverst på pallen for deg personlig?
Av musikalske og personlige årsaker...Dan Reed, Tony Carey, Trond Holter, Jon Pettersen, Freddy Holm, John Norum, Erik Mårtensson...herregud, umulig å lage en pallplassering når man har hatt æren av å spille med så vanvittig mange flinke folk. Å få leke med Ronnie Tekrø, kjene suget av trommene til Mikkey Dee i ryggen, kjenne grooven til Atle Rakvåg eller Victor Cito i magen, høre korstemmene til Håvard Gryting og Frode Vassel i øra. Jeg klyper meg i armen hver eneste dag.

7. Hvilke høydepunkter har vært størst så langt i karrieren?
Like vanskelig spørsmål dette her ha ha Det er noen som står ut selvfølgelig. Å vinne MGP med Wig Wam i 2005, Wig Wam i Tokyo Dome forran 25.000, Rådhusplassen forran 100.000 publikummere, Sweden Rock med Tony Carey, publikumsrekord i hjembyen Sarpsborg med Queen showet forran 5400 publikummere i Kulåsparken, å åpne for Alice Cooper og Kiss, et fullsatt Oslo Spektrum med Queen showet mitt, å opptre med både datteren min og forloveden min på samme scene, min første intimkonsert - helt akustisk - med femti publikummere tett på seg.... Jeg kan fint dø lykkelig imorra vel vitende om at jeg fikk oppleve alt jeg har opplevd.

8. Har du noe samarbeid med andre utenfor Wig Wam fremdeles eller noe spennende på vent?
Drøssevis. Skal igang med et prosjekt med Pretty Maids gitaristen Ken Hammer, med folk fra Hammerfall og Eclipse. Selvfølgelig John Norum og den kommende turnéen. Jeg kommer også til å samarbeide mer med Jørn Lande på låtskriversiden, og er igang å skrive pop-country med forloveden min. Det planlegges også et videre samarbeid med tidligere Europe gitarist Kee Marcello. Dan Reed og jeg prater om en ny turné og forhåpentligvis et låtskriversamarbeid. Om 10% blir realisert blir jeg busy fremover.

9. Hvis du skal få en nykommer til å sjekke ut din discography, hvilke skiver ville du anbefalt gjennom karrieren så langt?
Jeg ville nok anbefalt Wig Wam's Never Say Die, soloalbumet Crossing The Rubicon og Ammunition's Shanghaied og Ammunition.

10. Helt til slutt, hvilke 10 Album er øverst på pallen hos deg?

 1. JOURNEY - Escape
 2. QUEEN - A Night At The Opera
 3. KISS - Unmasked
 4. TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS - Hypnotic Eye
 5. RIVAL SONS - Great Western Valkyrie
 6. RAINBOW - Rising
 7. KULA SHAKER - K
 8. KISS - Destroyer
 9. THIN LIZZY - Chinatown
 10. SWEET - Desolation Boulevard

Åge Sten Nilsens diskografi består av blant annet disse utgivelsene:

 • 1991: A Million Miles (singel) - Heads 'N Tails
 • 1994: Da Doo Ron Ron (album) - Nrk Rondo
 • 1998: Always Will (singel) Åge Sten Nilsen
 • 2000: G-sten (album) - Åge Sten Nilsen
 • 2003: 667 The Neighbour Of The Beast (album) - Wig Wam
 • 2004: Hard To Be A Rock'n Roller (album) - Wig Wam
 • 2005: Hard To Be A Rock'n Roller..in Kiev (album) - Wig Wam
 • 2006: Wolf & Butterfly (album) - Åge Sten Nilsen
 • 2006. Wig Wamania (album) - Wig WAm
 • 2007: Live In Tokyo (album/dve) - Wig Wam
 • 2008: The Show Must Go On (album/dvd) - Åge Sten Nilsen/The Show Must Go On
 • 2009: GLAMunition (album) - Åge Sten Nilsen
 • 2010: Non Stop Rock'n Roll (album) - Wig Wam
 • 2012: Wall street (album) - Wig Wam
 • 2014: Do You Like It (singel) - Åge Sten Nilsen's Ammunition
 • 2015: Lighthouse (singel) - Åge Sten Nilsen's Ammunition
 • 2015: Shanghaied (album) - Åge Sten Nilsen's Ammunition
 • 2017: AMMUNITION (album) - AMMUNITION
 • 2017: Smooth Seas Don't Make Good Saiors (album) - Åge Sten Nilsen
 • 2019: Crossing The Rubicon (album) - Åge Sten Nilsen
 • 2020: Shallow (Så Ekte Nå) (singel) - Åge Sten Nilsen & Carina Dahl
 • 2020: Ikke Gå Forbi (singel) - Åge Sten Nilsen & Karianne Sissener Amundsen
 • 2021: Never Say Die (album) - Wig Wam