10 om Henrik Haugsnes Kaupang (HEX A.D., DiAnno, Candlemass)

HEX A.D. - Photo: Arash Taheri

HEX A.D. Fra venstre: Magnus Johansen, Mats Haugsnes Kaupang, Henrik Haugsnes Kaupang og Are Gogstad Foto: Arash Taheri

1. Hvem har du spilt med eller for tidligere? (Gjerne utdype litt historikk her)
Jeg har spilt med mange ulike band helt siden tidlig på barneskolen, men Absolute Steel var det første bandet jeg gav ut album med på verdensbasis. Jeg hadde samtidig en thrash/doom trio som het 21st century Rox. Det bandet var veldig aktivt mellom 2000 og 2010, og vi kom blant topp 10 på NM i Rock på Rockefeller i 2001. På mange måter ser jeg på det bandet som en slags startgrop for Hex A.D.

Et annet prosjekt jeg er veldig stolt av å ha vært involvert i er Sarcoma Inc. Det var et Thrash/Black band med Daemon fra Limbonic Art i spissen. Vi varmet opp for Mayhem i Skien husker jeg, og det var mitt første møte med black metal i en live-setting. Det var freaky greier. Griseblod på kabinettet mitt og greier… det var ville tilstander…

2. Hva har tiden under covid19 gått til for din/bandets del?
For Hex A.D. sin del har året kun godt med til å spille inn vår nye skive Funeral Tango for Gods and Men. Vi kom fort i gang med demoer etter at verden stengte, og gikk i studio tidlig i juli. Vi har nok aldri jobbet så grundig med et album som nå, og jeg håper det høres!

3. Hvordan har HEX A.D. blitt mottatt utenfor Norges grenser?
Internasjonalt har vi fått utrolig god respons, spesielt fra Australia og Sverige. Det er tydelig at vår forrige skive Astro Tongue in the electric Garden falt i smak hos heavy og prog-fans. Jeg må jo innrømme at sånt virker veldig motiverende på videre drift! Hehe! Jeg vil tilføye at vi har fått en ny distribusjonsavtale i Europa for den kommende skiva, og vi har forventninger til at også dette skal kunne bidra til at vi kan nå ut til nye lyttere som forhåpentligvis blir fans.

4. Hva ligger i kortene fremover?
Det som ligger i kortene fremover nå er først og fremst å promotere Funeral Tango… Vi skal lage musikkvideo til en av låtene i april, og skiva kommer en gang tidlig på sommeren.

5. Hvem eller hvilke artister/band har inspirert deg mest?
Inspirasjonene mine er utallige… det er nesten umulig å trekke frem de som har inspirert meg mest, men det er ikke til å komme unna at Black Sabbath, Iron Maiden, Pink Floyd, Genesis og Deep Purple har betydd utrolig mye for meg. Jeg har hatt flere «perioder» hvis man si det sånn… husker godt for eksempel en lang periode mot slutten av barneskolen at jeg nærmest kun hørte på ZZ Top.

I de senere årene har Opeth og Steven Wilson inspirert meg voldsomt.

6. Av alle du har spilt eller samarbeidet med tidligere, hvem er øverst på pallen for deg personlig?
Av de jeg har spilt med vil jeg trekke frem Geoff Nicholls og Rowan Robertson. Henholdsvis kjent fra Black Sabbath og Dio. Vi hadde et band sammen som vi kalte The Southern Cross, og det var nærmest surrealistisk å spille "Children of the Sea" og se bort på Geoff der han strakk hånden i været og koret «…look out…»

Paul Di’Anno kommer jeg heller ikke utenom. Vi har spilt nærmere 100 konserter sammen over hele Europa siden 2008. Sammen har Hex sin bassist, Are og de andre i bandet, har jeg hatt noen utrolige opplevelser på scenen sammen med Paul. Sweden Rock i 2014 står fortsatt som et utrolig sterkt minne.

7. Hvilke høydepunkter har vært størst så langt i karrieren?
I tillegg til det jeg akkurat nevnte kommer jeg ikke unna opplevelsen av å lese den første anmeldelsen av Hex’ første album Even the Savage will see fair play i Scream. Bjørn Nørsterud skrøyt voldsomt, og det føltes som en vanvittig seier ettersom jeg spilte og sang alt på den plata selv.

Det var også utrolig gøy å få spille på Tons of Rock i 2019. På grunn av ferier etc etc måtte vi spille med 2 vikarer, Bjørnar fra Corna steppet inn på tangenter og gitar og vår uunnværlige crew-maestro Anniken tok seg av bassen. Heldigvis fikk vi til noen solide øvinger før konserten, så vi klemte maximalt ut av de 30 minuttene vi fikk til rådighet.

8. Har du noe samarbeid med andre utenfor HEX A.D. fremdeles eller noe spennende på vent?
Ja. Jeg har et band med to tidligere Hex medlemmer som heter Panzer Loco. Det er på en måte en slags videreføring av 21st century Rox, der vi fokuserte på kortere og mer groovy tung musikk. Ellers skriver jeg på et album jeg skal gjøre med Rowan Robertson. Vi stresser ikke med å få det ferdig, men vi har 10 låter klare.

9. Hvis du skal få en nykommer til å sjekke ut din discography, hvilke skiver ville du anbefalt gjennom karrieren så langt?
Det kommer jo selvsagt litt an på hva slags musikk vedkommende liker, men jeg tror og mener at Netherworld Triumphant fra 2018 og fjorårets Astro Tongue… er mer tilgjengelige enn de to første platene. Selv er jeg utrolig glad i vårt andre album Last Nail in the Coffin Lid og hvis jeg skulle trekke frem en bestemt låt, ville det vært «A Nocturnal Report». Det er den låta som best «fanger» den stemningen jeg har ønsket å skape med Hex.

10. Helt til slutt, hvilke 10 album er øverst på pallen hos deg?

 1. Deep Purple - Come taste the band
 2. Black Sabbath – Heaven and Hell
 3. TNT – Intuition
 4. Steven Wilson – Hand.Cannot.Erase
 5. Def Leppard – Hysteria
 6. Balck Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath
 7. Iron Maiden – Killers
 8. Iron Maiden – No Prayer for the dying
 9. Genesis – A trick of the tail
 10. Pink Floyd – Wish you were here

Henriks diskografi inkluderer blant annet disse utgivelsene (red.):

 • Amarula - Forgotten Future 2003
 • 21st century Rox - Materia Prima 2003
 • Absolute Steel - Womanizer 2005
 • 21st century Rox - Vulgata 2006
 • Hex A.D. - Even the savage will see fair play 2012
 • Jernskjegg - God Mother 2015
 • Hex A.D. - Last nail in the coffin lid 2015
 • Hex A.D. - Netherworld Triumphant 2018
 • PanzerLoco - Belly up/Nose to the grindstone EP 2019
 • Hex A.D. - Astro tongue in the electric garden 2020
 • Hex A.D. - Funeral tango for gods and men (kommer i 2021)