Ihsahn & Leprous @ Notodden teater, 20.12.2020

Det er ikke ofte hverken Ihsahn eller Leprous spiller i hjembyen Notodden. Sist var på Motstrøms-konserten, høsten 2018. I kveld er det utsolgt. 50 billetter. Men det er rart, selv om teateret har nesten 340 seter, virker det nesten fullt. Glissent er det nye utsolgt. Familie og venner av banda er i salen, og noen tilreisende. I tillegg har 1700 personer kjøpt billett til live streamen fra steder i hele verden. Antallet seere kan vi antakelig lett doble, fordi man gjerne sitter sammen og ser, nå i pandemiske kohorter. Det er ikke usannsynlig at rundt 4000 mennesker verden over, pluss de 50 i salen, så denne konserten fra Notodden.

Ihsahn @ Leprous @ Notodden teater, 20.12.2020 - Foto: Terje Ottesen

Ihsahn & Leprous på hjemmebane på Notodden teater like før jul. Foto: Terje Ottesen

Under konserten ble på mange måter Einar Solberg, vokalist i Leprous sentrum, mens Ihsahn var the founding father. Leprous var Ihsahns backingband når han gikk solo og siden har Ihsahn og Leprous byttet og delt bandmedlemmer. Nå skulle vi få en delt konsert der deres låter, medlemmer og uttrykk ble flettet sammen i stedet for å kjøre to separate konserter. Men la oss begynne fra starten.

Leprous er først ut, og lyden av "The Flood", fyller teatersalen. Musikken når oss som forsiktige hjerteslag, og Einar Solberg synger så vakkert at det gjør vondt. Bandet siger inn på scena som ei tåkehildring. Det er stille før stormen, før den braker løs. Gitarene skaper dønninger av lyd som slår mot publikum, mens trommene gjør marsjtakt. Solberg oppviser en sinnssvak stemmeprakt fra første tone, og springer lettbeint fra det tandre til det eksplosive. Lyssettinga av scenen er også eksepsjonell og blir en viktig del av konsertopplevelsen helt igjennom.

Leprous leverer en sømløs overgang til "From the flame". Alle bandets medlemmer er engasjerte og energiske. I opptakten til neste låt forteller Solberg at Leprous har gode minner fra teateret. Her opptrådte de første gang i 2002 med liksminke. Han hilser til publikum i salen og bak skjermene verden over, og synes det er rart å snakke engelsk på hjemmebane.

Med "Thorn" er det som Nordlyset brer seg over salen. Åpninga er rifftung. Vi ser bandet som silhuetter i metal pose. Følelsesladde taktskifter er karakteristisk for prog mesterne Leprous. Solberg minner meg plutselig om en slags mannlig Kate Bush, men brått growler han. Det var signalet for at svigerbror, læremester og bandkollega Vegard Tveitan aka Ihsahn, har entra scena og blir med på låta. Publikum jubler, og det er tydelig at det er en fornøyd gjeng på scena som elsker å kunne spille sammen igjen. Det har ikke vært mye av det i år.

Så er det duket for et par Ihsahn låter. "Arcana Imperii" er en av mine favorittlåter med knallharde og presise riff og Ihsahns raspende vokal. Lysfolkas jedier svinger sine lyssabler gjennom lufta og the grand master av progga ekstremmetall er Ihsahn selv. "Distant bells" er hans neste låt, og han veksler mellom growling og clean vokal. Det er brutalt og vakkert.

Leprous går på igjen. "The Price" har hakkete riff og rolige mellomspill, og sår, nydelig vokal med et catchy refreng. Bandet framstår som et vellykket eksperimentelt puslespill, og flørter med jazz. Jeg får bilder i hodet av synkronsvømming. Det må være krevende å få alt til å klaffe, selv om det ikke er noen tvil om at de er dyktige musikere.

Ihsahn kommer tilbake på scena og hyller 80-tallet med "Until I too dissolve". I pausa til neste låt forteller han om hvordan begge banda har reist sammen verden over, men at de alltid må tilbake til Telemark, og følger dette opp med "My heart is of the North".

Hyllesten til 80 tallet fortsetter og denne gangen til de norske pop legendene AHA. «Det er flaks at min svigerbror er den eneste som kan synge etter Morten Harket i Norge,» sier Ihsahn, og så gjør de "Manhattan skyline". Musikkvideoen til den ble gjort i sommer på Gaustadtoppen, et godt stykke fra Manhattan.

De neste to låtene gjør Leprous: "At the bottom" og "Below". Sistnevnte har en tydelig elektronisk identitet, men også funky riff. Leprous har en storhet i både musikk og opptreden som gjør at jeg tenker at de kan yppe med stadionrocken.

Ihsahn synes som publikum at Leprous har nydelig musikk, men sier litt ertende at det går litt sakte. Dermed går han til musikalsk angrep med låta "A grave Inversed". En kakafoni av kjappe svartmetall riff møter sax, og er eksperimentelt så det holder. Låta har blant annet blitt framført tidligere sammen med Jørgen Munkeby (The Shining) på sax under Inferno festivalen i 2018. Det roer seg tilsynelatende ned i inngangen til "Celestial violence", der Solberg synger til piano, før vi får fullt øs forsterket av en blendende hvit vegg av lys. Ihsahn og Solberg veksler mellom å growle og synge med desperat inderlighet.

Som intro til siste låt, bruker Ihsahn tid på å takke alle som er til stede og de som ser konserten fra stream, og med en særlig takk til munin.live som gjorde konserten mulig. Så deklareres den store finalen, med beskjed om at «Ingen skal tro at vi er minimalister». Dermed kommer alle som har bidratt til kveldens forestilling på scena. To trommiser med et trommesett hver, fire gitarister, en på bass, og en på keyboard. Avslutningssangen heter ironisk nok "Contaminate me", og var en musikalsk maktdemonstrasjon. Vi ble smitta av prog feber hele gjengen!