Jol i Utgard

Enslaved @ Buen Kulturhus, Mandal

I disse tider er det langt mellom konsertopplevelsene. Når da selveste Enslaved velger å innlemme Mandal på sin juleturné – Jol i Utgard – er det en selvfølge å stille opp. Og vestlendingene skuffer ikke de 50 som har trukket vinnerloddet og fått seg billett.

Enslaved @ Buen kulturhus, 17.12.2020 - Foto: Svein Frydnes

Sjelden kost for tiden, men det dukker stadig opp noen godbiter. Enslaved på juleturné, med stopp i Mandal. Foto: Svein Frydnes

Mektig lydbilde

Før Enslaved entret scenen, fikk publikum møte The Ghost of Egon Holstad. Her får vi høre den nordnorske satirikeren (og mye annet) harselere med det meste, med fokus på blant annet Covid-19 og den norske regjering. Friske fraspark, som fikk publikum til å riste av latter og bli bra oppvarmet til hovedattraksjonen.
Enslaved inntok så scenen til Grutle Kjellsons deklamering av «Utgardr». Flott intro, som setter en magisk stemning blant publikum.
Bandet gav ut sitt siste album, Utgard, i begynnelsen av oktober. Flesteparten av låtene denne kvelden var da også fra dette albumet. Men med på setlista hadde de også flere eldre låter.
Det er noe pompøst over Enslaved. Helt i front har vi bassist/vokalist Grutle Kjellson. En mektig vokalist, med kraftig growling. Opp mot Kjellsons tunge vokal står Håkon Vinje (keyboard/vokal) og trommis Iver Sandøys clean vokal. Enslaved har et mektig lydbilde. De to nevnte på clean vokal letter på det mektige, og gir en flott variasjon. Men lydbildet er ikke bare mektig, det er også komplisert. Progressivt. Ivar Bjørnson og Arve Isdal lager til tider en monumental lydvegg. Utrolig tøft!
Bandet viser masse spilleglede og energi. En energi som smitter over på publikum. Det er ikke enkelt å skape den store energien blant 50 sittende metalhuer, men det er god stemning i salen.

Dette spilte Enslaved:

 1. Utgardr (intro)
 2. Jettegryta
 3. Homebound
 4. Fusion of Sense & Earth
 5. The Dead Stare
 6. The Crossing
 7. Havenless
 8. The Rivers Mouth
 9. Urjotun
 10. Flight of Thought and Memory
 11. Return To Yggdrasil

Ekstranummer

 1. Trommesolo
 2. Isa
 3. Allfadr Odinn

Gammelt og nytt – og trommesolo

Enslaved startet med tre låter fra Utgard, før «Fusion of Sense & Earth» fra albumet Ruun (2006) overtok. Deretter var det 2003-utgivelsen Below The Lights som stod på programmet med tre låter. Her trekker jeg spesielt fram «The Crossing». Et utrolig komplisert lydbilde. Mektig. Tung. Deilig. Fra det blytunge, til det sarte. Burde være vanskelig å fremføre overbevisende foran et fåtall publikum, på en liten scene. Men fremførelsen satt perfekt, et magisk øyeblikk! Et øyeblikk som publikum viste å verdsette.
Enslaved tar oss med en tur innom albumet E og «The Rivers Mouth», før det bærer tilbake til to nye låter fra Utgard. Som avslutning får vi servert «Return to Yggdrasil» fra Isa (2004).
Det vil si, helt slutt er det ikke. Publikum forlanger selvfølgelig ekstranummer.
Og ekstranumrene åpner med en heftig trommesolo av Iver Sandøy.
Så avsluttes det hele med den storslagne «Allfadr Odinn» fra 1993. Vanvittig bra.

Takk

Enslaved viste virkelig muskler på denne konserten. De slo fast at de er et av Norges beste liveband, selv under de rådende omstendighetene. Det er bare å glede seg til de igjen kan fylle små og store saler og utendørsscener. For den tiden må komme igjen. I mellomtiden er det bare å bøye seg i støvet for at de drar ut på juleturné for å spille for få mennesker, og en stor takk til arrangørene som setter opp konserter i disse vanskelige tidene.