Southern Discomfort 2018

Tiden var inne for å besøke Naglen i Bibelbeltet, metalfestivalen Southern Discomfort i Kristiansand. Som seg hør og bør, var ikke gudene på lag med denne festivalen, i hvert fall ikke værgudene. På fredagen ble Kristiansand utsatt for en syndeflod av et regnvær, noe som gjorde det ganske så vanskelig å komme fram til Kick Scene. Men vi rakk det før Horizon Ablaze entret scenen.

Carach Angren @ Southern Discomfort Metal Festival 2018 -  Photo: Svein Frydnes

Carach Angren leverte et audiovisuelt kinderegg, med en eksplosiv kjerne! Foto: Svein Frydnes

Sørlandsk ekstremmetal

Horizon Ablaze, ekstremmetal-band fra Kristiansand, hadde æren av å åpne årets Southern Discomfort. Det intense regnværet hadde nok skapt litt problemer også for arrangørene, ikke bare for publikum. I hvert fall kom Horizon Ablaze noe sent i gang med sitt sett.
Horizon Ablaze kom ut med nytt album i år, «The Weight of a thousand Suns». Et kritikerrrost album i så vel innland som utland. Under konserten fredag fikk publikum høre flere låter fra dette albumet. Horizon Ablaze spiller teknisk metal. Og de er dyktige. Dessverre skjemmes konserten av en del tekniske problemer, spesielt for den ene gitaristen. Likevel, alt i alt en bra begynnelse på festivalen.
Lyd og lys fungerte bedre enn det har gjort ved tidligere anledninger. Veldig bra!

Monotont fra Myrkskog

Myrkskog er et death metal-band fra Drammen. Her skal låtene gå fort. Ekstremt fort. Hele musikken deres er dominert av kjappe doble basstrommer, og en vokal som ikke er mulig å forstå. Greit nok. Men i lengden blir det vel momotont. Musikerne er dyktige på det de gjør, men en time er mer enn nok. Etter hva jeg kan forstå, så har bandet kun gitt ut to fullengdere, «Deathmachine» og «Superior Massacre», det siste så lenge siden som i 2002. Og det er fra disse to albumene de serverer sin musikalske rett. På forhånd var det annonsert at Myrkskog ville presentere nytt materiale. Det fikk vi i form av låta «Death Beuty Lust». Ellers var det gamle låter.
Vokalarbeidet ble delt på begge gitaristene. Spesielt under låta «Over the Gore» fungerte dette bra. Her ble det også kjørt gitarsolos som brøt med det monotone. Bra låt! Også låta «Utter Human Murder» skilte seg ut fra det ensformige, og til tider var det antydning til progressive takter.

Southern Discomfort Metal Festival kjører hovedkonsertene sine på Kick Scene. Etter at Onkel Aksel la ned sin virksomhet, og «gjenoppstod» som Tolv Bord, er det blitt scene nr. 2. Det fungerer bra. De største bandene får den største scenen, mens kvelden avsluttes på den lille scenen. I år virket det som de nesten kunne kjørt hele festivalen på Tolv Bord, for det var utrolig lite folk. I hvert fall fredag. Dette kunne nok ha med været å gjøre, for det var jo nesten umulig å komme seg fram i Kristiansand fredag ettermiddag på grunn av regnet. Ellers er Kick en bra konsertscene. Utfordrende å kjøre lyd. Men det fungerte rimelig bra fredag. Lysmessig har de forbedret seg maaange hakk siden i fjor. Veldig bra!! Men mange timer i et konsertlokale gjør folk tørste. Og her kommer sjokket: 99 kroner for en halvliter vanlig øl! Det er ran! Men det demper kanskje drikkelysten for de som ellers ikke klarer å styre seg. Og jeg antar det også gjør at folk unnlater å kaste halvfulle glass mot scenen. Og det er bra! Aldri så galt at det ikke er godt for noe…

Carach Angren leverer sakene

Siste band ut på hovedscenen, og kveldens hovedattraksjon, er hollandske Carach Angren. Et symfonisk, og ikke minst teatralsk, black metal band. Jeg hadde store forhåpninger til denne konserten. Sist jeg så dem, var i 2014 på Graspop, og det var en mektig opplevelse. Like mektig ble det nok ikke denne gang. Til det var det for lite spillerom på scenen. Men musikalsk var det bra. Melodiøst. Intenst. Scenen er fylt av staffasje. Blant annet et slagverk bygd av, kan det virke som, rustne tønner. Keyboardist og gitarist står på platåer som hever og senker seg. Musikerne er sminket med liksminke. På scenen er det gitarist, keyboardist, trommis og vokalist. Ingen bassist. Veldig spesielt. I forhold til platene, er det ikke tvil om at det kjøres mye playback, selv om keyboardisten kan utrette mye. Men det fungerer. Og det er det viktigste. Låtene er plukket fra hele katalogen deres. Til og med en sang fra debutalbumet «Lammendam» (2008). Under låta «Blood Queen» begår vokalisten «mord» på ei utstillingsdokke. Litt blod gjør seg på scenen under en slik forestilling.

Som nevnt var det lite folk denne kvelden. Knapt halvfulle lokaler. Og det var synd, for Carach Angren gjorde en solid konsert. Etter konserten kom alle medlemmene av bandet ut blant publikum, pratet, tok seg ei øl sammen med folk, lot seg ta selfie med. I full sminke. Det er positivt! Bandet er der for publikum, og publikum er der for bandet.

Kvelden ble avsluttet med Fear Theories på Tolv Bord. Dette viste seg å være en super scene. Bra lyd og veldig bra lys. Kjempepositivt!
Fear Theories fra Haugesund spiller på årets Southern Discomfort mye på grunn av samarbeid med Karmøygeddon Metal Festival på Karmøy. Men bandet står veldig godt på egne ben. De leverer et solid sett musikalsk. Vokalisten skriker seg noe hes etter hvert. Når han klarer å begrense skrikingen, blir dette suverent. Instrumentalt er de dyktige. Med seg som gjestegitarist hadde bandet Sindre W. Johnsen, fra Art of Deception, som gjorde sine saker veldig bra. Fredagen sett under ett var Fear Theories et av høydepunktene, ved siden av Carach Angren.

Dessverre fikk jeg ikke se Vorbid, som avsluttet fredagen. Sjåføren stod utenfor Tolv Bord og ventet, og da er det bare å lystre. Uheldigvis fikk jeg heller ikke med meg lørdagen, på grunn av sykdom. Men anmeldelsen av konsertene på Kick lørdag har Tor Hundstad gjengitt i levende ordelag under her:

Filminspirert blackmetal fra Østfold

Dag to av SD begynte noe mindre fuktig, så Festivalguidens vikarierende utskremte slapp å bruke livbåten på veien innover, noe som nesten var tilfellet den først dagen. Og det var ikke det eneste som hadde bedret seg. Lyden sett under ett på lørdagen var klart bedre enn fredagen. Besøket var også klart bedre, selv om ganske mange kom for sent til å få med seg Profane Burials sett, og det er synd! For her var det symfonisk og mektig på alle måter, med kraftfull growling og mange flotte instrumentalpartier. Når vokalisten Ronny i tillegg kommer og gir klart uttrykk for at det er trivelig, hjelper det også på stemningen. Den stemningsfulle, symfoniske og ganske svarte metallen med tydelig inspirasjon fra skrekkfilmer hadde ingen problemer med å få liv i det publikummet som var der, og det var ingen tvil om at de erfarne musikerne var dyktige, i tillegg til at det låt tett og samspilt. Det må kunne sies å være i omtrent samme gate som Carach Angren, så det var nok lurt å plassere dem på hver sin dag. Bandet har jo bare én utgivelse bak seg, ”The Rosewater Park Legend”, dermed ble det spilt igjennom mye av denne. Men det er da også en svært sterk debutplate som lover godt for fortsettelsen.

Glimrende Communic

Neste band ut var den kommende storkommunen Lindesnes’ (iallfall 2/3) flaggskip innenfor progressiv metal, Communic. Anmelderen har vært på flere konserter med dem enn han egentlig har oversikt over, og de er alltid verd å se, men noen ganger utmerker de seg ekstra, og dette var en av de gangene. Mye av materialet var naturlig nok fra den siste utgivelsen, ”Where Echoes Gather”, men det ble også tid til noen eldre perler, som ”Through the Labyrint of years” fra 2008, til stor glede for publikum. Og da Oddleif ba publikum om å hjelpe Erik, som ifølge ham ganske motvillig måtte synge refrenget på tittelsporet fra nyeste album, var det ikke vanskelig å få til. Det var tydelig at bandet koste seg på scenen, og også her var lyden ypperlig. Vokalen var krystallklar også helt framme ved scenen, og instrumentene låt som de skal. Trommer er ofte vanskelig å få ordentlig til på mindre scener, men her var det både trøkk og klang med Tor-Atle bak stikkene. Og nevnte Erik hadde som vanlig ingen problemer med å sørge for at ingen savner en ekstra gitarist når Oddleif spiller sine progressive solopartier.

Candlemass @ Southern Discomfort Metal Festival 2018 -  Photo: Jan Ove Løgevik

Johan Langquist er tilbake som vokalist i Candlemass. Foto: Jan Ove Løgevik

Majestetisk avslutning

Så var det tid for dagens headliner, og det var helt tydelig det store trekkplasteret, for da var det blitt tilnærmet stinn brakke. Candlemass’ tunge instrumenter dundret i gang, og alt lovet uhyre godt, fram til vokalist Johan satte i gang, tilbake i bandet etter 30 år. For lyden på vokal var mildest talt lite imponerende til å begynne med. Det var svakt, utydelig og virket nesten som om han sang gjennom en pakke bomull. Resten av bandet låt fortreffelig, selv om Communic nok hadde en tanke bedre lyd på trommene. Det ble også noe knuffing foran, og da det i tillegg kom et halvfullt ølglass (eller halvtomt, alt etter som man er optimist eller pessimist) susende over hodet på publikum framme, som Johan for øvrig unngikk å bli truffet av med rask reaksjon, fikk anmelderen nok og gikk bak til det stedet der det som regel er best lyd, like miksebordet. Det hjalp, men fremdeles var det noe som ikke stemte. Det virket det som om lydmannen også var klar over, for plutselig var det som om bomullen ble blåst bort, og rundt 1/3 ute i konserten falt alle bitene på plass. Resten av settet var en ren nytelse i blytung doom, med rå instrumentalpartier og vokal som fungerte ypperlig sammen med helheten. Noe som bare er naturlig, siden det var han som sang på bandets debut ”Epicus Doomicus Metallicus” fra 1986, og det var denne som var temaet for kvelden. Bandets, hovedlåtskriver og primus motor Leif Edling var for øvrig fraværende på grunn av sykdom, men vikaren Per Wiberg, som opprinnelig er keyboardist, gjorde den jobben svært godt. Etter konserten hadde anmelderen en prat med fans som hadde vært på flere konserter tidligere, og de mente at dette absolutt holdt det gode nivået Candlemass er kjent for live. Og det kan anmelderen bare slutte seg til. Avslutningen med ”Solitude” var intet annet enn storslagen! Settet var riktignok i korteste laget, men det var vel verd en tur.

Dessverre hadde ikke gjesteskribent Hunstad mulighet til å overvære konsertene på Tolv Bord, så konsertene med Shakma og Manifest må leses om et annet sted. (Red.: Hos HeavyMetal.No, f.eks. Klikk her!)

Alt i alt kan en trygt si at Southern Discomfort Metal Festival også i år levde opp til forventningene. Litt lite folk fredag, men heldigvis tok det seg opp lørdag. Bandene leverte, om enn det var delte meninger om hvor bra de enkelte leverte. Men slik vil det vel alltid være.


Bildene finnes også i eget album på Facebook siden vår. Klikk her!