BLODSMAK @ Checkpoint Charlie, Stavanger, 04.05.2018

Da var kvelden kommet for at Horten-bandet BLODSMAK skulle rocke Checkpoint Charlie i Stavanger. Nå er det 2 år siden de slapp den andre platen «Gjennom Marg og Bein» og slik jeg forstod det på vokalist Tom, så holder de på å skrive ny musikk til neste plate, og vi var heldige å fikk høre 3 uutgitte låter denne kvelden. Men mer om det siden.

Blodsmak @ Checkpoint Charlie, Stavanger, 04.05.2018 - Photo: Helge Knutsen

Heftig og gromt med Blodsmak på Checkpoint!Foto: Helge Knutsen

Klokken 23.01 presist startet de første akkordene på låten «Himalaya», og vi blir alle invitert inn i den norske urskogen som ligger bak sæter-fjelltoppene i Norge. Den tunge rocken innbyr til å gi en god nasjonalfølelse av den sinteste kumelka i en freia melkesjokolade, hvor det blir servert brunost laget av mjød og 1 meter høye horn.

Settlist

 • Himalaya
 • Farande Fant
 • Under Mørke Tyriot
 • Daud Manns Bøn
 • Plagar Ikkje
 • Momumental
 • Elva
 • Svart Fugl
 • (Kakkerlakk)
 • Høyrde Me Skål
 • Rosa Mi Rosa
 • Bang Bang
 • Når Eg Døyr

Vokalist Tom tar oss inn i en reise hvor han gestikulerer stemningen i tekstene med sitt kroppsspråk før det går over til låten «Farende Fant».

Bassist Steinar står med et stort glis hele konserten mens det jobbes glimrende isammen med trommis Vidar hvor de lager et energisk og tungt komp for å komplementere isbreene sin dannelse av norske fjorder.

BLODSMAK er bandet som får fram hardingfela Gåte bruker for å få fram Haldingfølelsen. Men melodivalget gitaristene Magnus og Åsgeir legger fram, så merker en at å bruke fuzz-gitar med rette melodier, så kan en bare legge Rybak på is. For dette er så enormt fengende, og en savner ingen typiske norske instrumenter.

Her er det snakk om et band så har forstått at det gjelder ikke instrumentene en bruker, men stemninger av et standard rockeoppsett fønker som ei mus i pus.

Etter låten «Daud Manns Bøn» så ble det servert 3 nye låter, hvor låtene «Momunental» og «Svart Fugl» ikke var fremført tidligere. Dessverre så kunne dette merkes, bandet var bra, men en kunne merke en liten usikkerhet i forhold til hvor bra det hadde vært frem til nå.

Men av erfaring som musikker, så ser jeg at dette er tilfelle. En må teste ut låter på publikum når bandet er på vei med enda en utgivelse. Det er godt å få en feedback på nye låter, for selv om en vet at backing katalogen fønker, så kan alt nytt være usikkert. Sånn er det, enten om en er Metallica eller Blodsmak. Bandet klarte testen til slutt, men denne delen av settet satt litt lenger inne.

Uansett, å se Tom gå ut å danse med publikum under låten «Rosa Mi Rosa», så byr det opp til en indre dans hos en enkel anmelder som bare prøver å få med seg helheten av hele showet. For det er et show BLODSMAK setter opp, det er ikke kun en konsert.

De avslutter høyt med låtene «Bang Bang» og «Når Jeg Døyr». Jeg kan ikke annet en å smile, mens jeg var glad for å droppe øl mot kaffi og bil denne kvelden, for å få helheten i bandet og mitt eget edrue ess.

Blodsmak har fått en liten fanskare i Stavanger og omegn, disse hever glassene høyt til Tom sin skål-befrielse ved flere anledninger. Det er en fornøyelse å oppleve denne kommunikasjonen, selv om jeg telte kun 20 personer når konserten begynte. Heldigvis kom det litt flere etterhvert. Bandet oppfører seg akkurat som de skulle ha spilt på et utsolgt Rockefeller, de gir alt, og overlater ingenting til tilfeldighetene.

Jeg liker å bruke uttrykket «ved neste korsvei», for vi har det i flagget vårs. Det kan bli så mye klisjé en vil, men med tanke på det litt labre oppmøte så bør du virkelig sjekke ut BLODSMAK ved din neste korsvei.

Må sei tusen takk te Kato & Checkpoint Charlie for at jeg og Helge kunne komme denne kvelden. Og det må nevnes at når publikum er 30plusspluss, så har det ingenting med bandet eller spilleplassen å si. Det er vel heller utingen som har kommet med det nye generasjonsskiftet der en «oppdager» ting av algoritmer og youtube. Ungdom, Norge har ufattelig mye bra Rock, Punk & Metal å by på. Kom dere ut og opplev det vi andre opplevde denne kvelden. Det er dette som gir minner.

-René Undem