Southern Discomfort Metal Festival 2020

Årets Southern Discomfort ble en spesiell utgave, en såkalt «pandemic-edition». På grunn av strenge smitteverntiltak, ble festivalen arrangert i mindre lokaler på Håndverkeren, med kun et begrenset antall 2-dagerpass tilgjengelig. Og med kun fire band på scenen. Men to bra kvelder ble det!

You Suffer @ Southern Discomfort Metal Festival 2020 - Foto: Svein Frydnes

You Suffer gav en knakende god åpningskonsert for årets Southern Discomfort! Foto: Svein Frydnes

Sørlandsk dødmetal

Det hele ble sparket i gang av You Suffer. Et ungt dødmetal-band fra Sørlandet, med medlemmer fra Blood Red Throne, The Dark Nebula og From Below. Her gis ingenting ved dørene, det er full spiker fra første taktslag. Befriende friskt og energisk. For et år siden gav de ut sin debut-EP, og det var herfra låtene deres var hentet. I tillegg til to nye låter. Jonas Francis Aversano står for vokalen. Ikke alltid like lett å forstå hva han synger/skriker, men det fungerer. Det veksler mellom norsk- og engelskspråklige låter. Bandet opptrer med to gitarister, Morten L. Nordlie og Stig R. Erklev, som veksler på solospill. Masse deilige riffs. Stian Gundersen på bass er den fødte entertainer, og bakerst slår Kristoffer Lunden godt fra seg. Det er høy kvalitet på det You Suffer leverer, og lyden er veldig bra. Glitrende konsert og flott åpning av festivalen.

Setlister

You Suffer

 1. Intro
 2. Taushetens Gapestokker
 3. You Suffer
 4. Utbrent Maske
 5. Blind Eyes
 6. Drops of Red
 7. Kval

Zerozonic

 1. Bad Circle
 2. Never Let It Fall
 3. Back To Me
 4. Daymare
 5. Party Pandemonium
 6. 2 Guys 1 Whiskey
 7. Your Last Wish
 8. Devil’s Seed
 9. Kokken Tor
 10. Road Tale
 11. Searching/Disembodied/17 Mistakes

Pyrrhic

 1. Deafening The Light
 2. God Devourer
 3. Rotting Lambs
 4. Their Dilapidated Hands
 5.  Vile Slumber

Deception

 1. Remission
 2. Return of The Baphomet
 3. Sudden Infant Death Syndrome
 4. Acid Reflux
 5. Forest of Demise
 6. Grasp of Lilith
 7. Grimalkin
 8. Memento Mori
 9. Internal Breeding
 10. Gangrene
 11. Institution Ablaze
 12. Penitential Psalm

Smittevern

Som nevnt var det iverksatt strenge smitteverntiltak, ved at alle har fått tildelt sine bord hvor de må holde seg under konsertene. Imponerende nok fungerer dette veldig bra. Metal-publikummet må være det mest veloppdragne publikum som finnes. Folk sitter der de skal, og oppfører seg eksemplarisk. Noe tamt blir det, dessverre. Det er vanskelig å få til det store engasjementet i sittende stilling, det blir mest høflig klapping mellom låtene. Men litt tilløp til engasjement er det likevel.

Veteraner

Som nevnt er det kun fire band på plakaten under årets festival. Med så begrenset med publikum, sier det seg selv at det ikke er mulig å få inn de store navnene. Men det er ingen ting å si på kvaliteten på bandene Southern Discomfort har fått med seg.
Neste band på scenen, og siste for kvelden, er velkjente Zerozonic. Bandet har hatt en pause, men er nå tilbake. Daniel Olaisen kjører nå gitaren alene, mens Nicolay Johnsen har byttet gitar med bass. Ny på trommer er Tor Atle Andersen (Communic), men han kunne dessverre ikke stille på denne konserten. Kevin Kile stilte sporty opp som vikar, og lærte seg låtene på rekordtid. Mannen med mikrofonen er fremdeles Arvid Tjelta.
Dette er ei kraftpakke av en konsert. Bandet er tight og velspillende, og Tjelta har akkurat den energien som trenges for å fronte et band som Zerozonic. Det er enkel og groovy metal, og det går rett hjem hos publikum. Bandet har en bra katalog å hente låter fra, og vi får servert smakebiter fra de fleste utgivelsene. I tillegg har de litt nytt å by på:

- Vi kommer med litt etter hvert, og til slutt ender det med en fullengder, kunne vokalist Tjelta fortelle. Og akkurat det er det nok mange som ser fram til.

Litt rart er det jo med et sittende, til dels passivt, publikum med den energien som serveres fra scenen. Men bandet sparer ikke på konfekten, og gjør en solid jobb med å få liv i publikum.
Blant låtene får vi også bandets versjon av DeLillos mest rocka sang: «Kokken Tor». Det hele avsluttes med et potpurri fra debutalbumet Dead on Arrival fra 2007.

To flotte konserter i en veldig spesiell innpakning på åpningsdagen for årets Southern Discomfort Metal Festival.

Pyrrhic

Dag to av årets Southern Discomfort åpnet som dag 1, med en peptalk fra Jesper Skaarud. Noen formanende ord om smittevern, men at vi samtidig ikke måtte glemme å ha det gøy og glede oss over den gode musikken.

Første band ut på lørdagen var Pyrrhic. Et ungt Sørlandsband, som for bare få dager siden slapp sin debut-ep; Vile Slumber. Musikken holder seg innen ekstrem-metalen. Under konserten lørdag fikk de vist seg fra en god side. Det er melodisk og tøft. Roger Gregersen på gitar varter opp med bra gitarspill, mens Geir Øivind Vågane (trommer) og Ole Bent Madsen på bass sørger for solid komp. Fremst beveger Fredrick Sour seg i en transelignende dans, mens han skriker fram sitt budskap. Melodisk, veldig bra gjennomført, med en særegen vokal. Det blir spennende å følge dette bandet videre.

Flott avslutning

Som avslutning på årets Southern Discomfort Metal Festival var Deception fra Rogaland hentet inn. Et band med åtte års fartstid i metalens tjeneste, tidligere kjent som Art of Deception.
Sindre Wathne Johnsen (gitar/vokal) og bandet spiller raskt, men melodiøst. Musikken er teknisk, lyden er bra og lyssettingen er av det intense slaget. Publikum koser seg, og bidrar til en bra konsert. Bandet får masse god feedback. Og det fortjener de.
En god time holder Deception på. Da har de levert tolv låter av høy klasse, både nyere og eldre materiale. Eller «gamlis-låter», som vokalist Johnsen kaller dem. Og de sparer det beste til slutt: «Institution Ablaze» og «Penitential Psalm». Utrolig bra konsert, og en flott avslutning på årets Southern Discomfort.

Dette ble en spesiell festival. Men viktigst av alt – det ble festival. Det er ikke slik vi ønsker å oppleve denne type live-musikk. Vi ønsker å stå tett i tett, headbange og være ett med musikken. Men denne pandemien lar oss ikke få gjøre det. Da er det veldig bra at vi har arrangører som Southern Discomfort, som satser som de gjør og legger til rette for at et sulteforet publikum skal får oppleve livemusikk under trygge forhold. Og det må glede arrangørene at de har et så veloppdragent publikum, som bidrog til at SDC - Koronautgaven 2020 lot seg gjennomføre på en betryggende måte.