Southern Avenue @ Buen kulturhus, 06.03.2020

Ryktene gikk om at et fyrverkeri av et bluesband skulle besøke byen. Det måtte en jo få med seg. Og jeg ble på ingen måter skuffet!

Southern Avenue @ Buen kulturhus, Mandal, 06.03.2020 - Foto: Svein Frydnes

Southern Avenue levde opp til ryktene. Mandal Bluesklubb får ekstra skryt for denne bookingen. Foto: Svein Frydnes

Southern Avenue har rykte på seg som et fantastisk liveband. Jeg hadde knapt hørt om dem, og aldri sett dem live. Men jeg ønsket selvfølgelig å oppleve et skikkelig liveband. På forhånd sjekket jeg ut musikken deres på Spotify, uten å bli nevneverdig overbevist. Heldigvis lot jeg ikke førsteinntrykket bestemme..

Grammy-nominert

Southern Avenue er fra rockens hovedstad Memphis, Tennesee. Bandet består av søstrene Tikyra og Tierinii Jackson på henholdsvis trommer/kor og vokal. I tillegg er Ori Naftaly (gitar) og Jeremy Powell (keyboards) faste medlemmer av bandet. Med seg på bass hadde de Evan Sarver.
Southern Avenue er av mange spådd en stor framtid innen bluesgenren. I tillegg til bluesen, er også det musikalske uttrykket preget av rock, soul og gospel. Bandet har gitt ut to album, hvor det siste albumet – «Keep On» som ble utgitt i fjor – fikk en Grammy-nominasjon.

Engasjert publikum

Som sagt var jeg ikke helt overbevist gjennom det jeg hadde hørt av musikken deres via Spotify. Desto bedre er det da å bli overbevist gjennom opptredenen deres. For musikk er tross alt best i levende live fra en scene.

Introen er litt herlig, luftig blues fremført uten vokal. Gitarist Naftaly har en utrolig flott lyd i gitaren. Sammen med en dyp klang i trommene og et herlig keyboard setter de en flott stemning før vokalist Tierinii Jackson åpenbarer seg med et heftig uttrykk. Jenta står ikke stille et sekund. Og for en stemme! Hun er syltynn, og det er ikke så rart med det enrginivået hun utviser. Men kroppen inneholder en eventyrlig stemme. Ved siden av sitter lillesøster Tikyra og pisker skinn på en fortreffelig måte.
Bandet skaper umiddelbart et engasjement i pubikum. Det er ikke lett å sitte upåvirket av et fyrverkeri som vokalist Tierinii, og absolutt ikke når det fremføres en så frisk og rocka blues som det Southern Avenue presenterer denne marskvelden i Mandal.

Suveren lyd

Men det er ikke bare rå og funky blues vi får høre. Her skiftes det stilarter hele tiden, fra det rocka til det sentimentale. Alt like sikkert fremført. Bandet fremviser en utrolig spilleglede, og det er tøft som bare det. Det er slett ikke ofte jeg lar meg engasjere så mye under en blueskonsert som under denne konserten med Southern Avenue. Dyktige musikere er de, hele gjengen. Og det får de vist gjennom flere solopartier. Solopartier som drar fram selv en litt tilbaketrukket bassist. Det er ingen tvil om kvalitetene til dette relativt unge mannskapet. Gitarist Ori Naftaly, som sammen med vokalist (og etter hva jeg forstår, kona) Tierinii Jackson skriver de aller fleste sangene, er en veldig bra gitarist. Klangen i gitaren hans har jeg nevnt før. Men det er ikke bare han som serverer vellyd. Også resten av bandet låter veldig bra. Nå skal det sies at Klubbscenen i Buen Kulturhus har et veldig bra musikkanlegg, og med en dyktig lydtekniker (denne kvelden er det Georg Veggeland som skrur lyd) blir gjerne resultatet bra.

Positiv overraskelse

Etter å ha fremført store deler av sin musikalske katalog, presenterer de mot slutten sin versjon av Stevie Wonders «Superstition». Herlig fremført, og med en smittende energi. Avslutningsvis får Tierinii Jackson med seg publikum på en slow blues – «Don’t Give Up» fra bandets forrige album. Nydelig avslutning!
Det var en god del mennesker som denne kvelden hadde funnet veien til Klubbscenen og Mandal Bluesklubb. Det kunne likevel uten problemer vært dobbelt så mange i salen. Det hadde arrangøren fortjent. Og ikke minst, det hadde Southern Avenue fortjent. Dette bandet var en positiv overraskelse. Ikke la muligheten gå fra deg om de dukker opp på en bluesscene nær deg.