Halloween på Dale

Nedlagte Dale Asyl (Rogaland sinnsykeasyl), 31. okt 2019

Marerittet har på nytt blitt virkelig. Hullet i gjerdet på Dale er blitt større, og de tomme bygningene er blitt hjemsøkt.
Men av hva? Hva er det egentlig som skjuler seg bak veggene her?

 

Halloween på Dale Asyl, 31.10.2019 - Foto: Oddvar Johnsen

Dale Asyl, en mørk oktobernatt... Foto: Oddvar Johnsen

Dette var teksten som fanget vår interesse, og for oss som har vokst opp i Stavanger/Sandnes området har alltid Dale vært forbundet med skrekk og nysgjerrighet.
Byggene ble bygget som et sinnssykehus for Rogaland i 1913 under navnet Dale Asyl et sinnssykehus med plass til 196 pasienter, hvor de drev med både lobotomering og elektrosjokk i gamle dager.

 

Her har Morten og Kristine Refsnes, og Ragnhild og Magne Anfinsen med hjelp av barn, forelder og ikke minst elever fra dramalinjen på Vågen Videregående skole rigget til en skummel Halloween løype. Ikke bare en, men en innendørs og en utendørs løype.
Og et mere passende sted enn Dale kunne de nok ikke ha funnet, etter at låven hjemme på gården ble for liten for den årlige feiringen de har hatt. Først for venner og kjente, men nå er det også mulig for alle å kjøpe billetter til denne skumle løypen.
De har åpent 31 oktober, og i tillegg til helgen før og etter. Og allerede første dag var det ca 300 som gikk igjennom løypene.

Allerede mens en står utenfor, ser en masse flott utformet gresskarlykter, og på innsiden av et av vinduene ser en optisk illustrasjon av zoombier som prøver å komme seg ut gjennom glasset.
Når en beveger seg inn, så høres mystisk munkesang, som om du er i et kloster, men dette blir senere avløst av andre mystiske lyder og klokkeklang.
Du bør ikke være ømfintlig for mørke, blitzlys og skumle personer når en beveger seg rundt i tussmørket.

Statistene som er gjemt rundt i bygget og i skogen gjør en fabelaktig jobb med å skremme livet av gjestene. De er både kledd ut i flotte kostymer, sminket flott og gjør jobben med å skremme de fremmøtte med en stor innlevelse.

Når du da siden går igjennom en utvendige løypen, så høres uling, knurring og motorsag lyder gjennom skogen.

Røyken ligger lavt over kirkegården, hvor lykter ved hver grav er det eneste lyset som lyser opp området.

Halloween på Dale Asyl, 31.10.2019 - Foto: Oddvar Johnsen

Kirkegården på Dale Foto: Oddvar Johnsen

Selv sto fotografen så godt gjemt i sorte klær at til og med han skremte noen av de fremmøtte når han ble oppdaget inne i et mørkt hjørne.

Så for de som ikke har fått med seg dette, så vil jeg absolutt legge turen innom til neste år.