Melissa Horn @ Kilden, 09.11.2019

2019 ville ikke vært komplett uten noen ord om Melissa Horn konserten i november. Den havnet dessverre ufortjent i skyggen av andre saker og prosedyrer. Veldig ufortjent!

Melissa Horn, hennes skarpe og finurlige tekster og toner har ført til utsolgte konserthus i flere år allerede. Mitt første møte var i begynnelsen 2016, på samme plass som nå. Faktisk samme setenummer, om jeg ikke husker helt feil. Heldigvis hadde de flyttet mikrofonen, så det gikk an å fotografere litt også.

Melissa Horn m.band @ Kilden, Kristiansand, 09.11.2019 - Foto: Jan Harald Helmersen

Stemningsfull konsert med Melissa Horn i Kilden. Foto: Jan Harald Helmersen

Melissa Horn har vært en av de mest besøkte artistprofilene på Festivalguiden i løpet av 2019.

Humor og intererssante fortellinger følger hennes ellers dystre tekster. Hun har en unik måte å formidle det melankolske, en egen, nyskapende tilnærming som skiller sangene fra en sjanger som ofte bare bidrar med pinlige klisjéer.
Det blir personlig og nært, og kanskje til og med terapeutisk. Med såpass deprimerende skildringer kan det fort bli for mye, men hun gir samtidig et innblikk i hvordan man kan leve med elendigheten, bli sterkere og finne lys og håp i horisonten.

Sangene, de nye og de gamle, fenger som aldri før. Både musikken og vokalen er ren balsam, om det er med fullt band, duo eller solo. Melissa Horn omgir seg med dyktige musikere som forstår og styrker hennes musikalske uttrykk.

Det er en over gjennomsnittlig komplisert, men bedagelig musikk, full av nyanser. Vokal og instrument følger hverandre perfekt, og hele ensemblet er en fantastisk opplevelse.

Enkelte sanger benytter ikke hele besetningen, og gir enda dypere og intim fornemmelse.

Kilden gjør kvelden perfekt, med det ypperste av lyd og lys, og et publikum som er der for å lytte, være med og nyte.

Det er underlig hvordan man kan forlate konserthuset, og faktisk føle at all den melankolien har gjort en glad.

Under armen, på vei ut i høstmørket, hadde jeg et vakkert stykke vinyl, med tittelen "Konstgjord Andning", og i dag, årets siste dag, får den sin første tur på min nyervervede platespiller. Dette anbefales!

Og som en "tilfeldig" svenske i salen sa:
"I senkvällens fuktande regn og vind som dansade runt omkring på kajen vid Kilden, som gav ett inntryck av god och varm stämning som kunde höras väll utefrån. Här och var höjdes glas och prat. En och en, här och där, och i små grupper. Väntan flöt med tiden.

Scenen var enkel sällskaplig, nästan klassisk. Med lite damp då och då. När det gäller två styck klaviaturer, trummor som hördes genom stort hela konsären, bas/kompgitar. Sånglyd var det gott betyg om. Men ibland försvann bas/kompg, även melisas gitarr, under trummor och klaviaturen. Og hennes varma fine röst var lika träffsäker som för två år sedan då vi sågs.

Tungans vebredande flöde gav text själva stämningens hav og djupet, lettade folks hjärta att vara med. Så var det genom hella konserten. Många par og unga till äldre satt där og hade fin kontakt.
Den generelle vill nog höra nya ord och sättningar från vår sköna fröken på scen. Då hon framförde både gamla og nya texter, til allas glädje.

Sista sången bet annorlunda « Du får aldrig se mig lycklig». En fin överraskning i sista stund som blixt sa hon. « Ni får se mig lycklig» och försvann ut ur scen. Det var gott att veta. För vi ska vara glad att denna lilla lärka från storstadens hårda embryo, vill sjönga i stenkungens rike, och vi kan vara hennes vinterblommor..."

-Klars

Det funker forøvrig på Spotify også. Godt nyttår!