Månefestivalen 2019

Månefestivalen må ha Norges mest sjarmerende festivalområde, da Tøihusplassen i Gamlebyen i Fredrikstad forvandles til månelandskap med romskip, masse farger og en blå enhjørning!

Highasakite @ Månefestivalen 2019 - Foto: Ketil Martinsen

Highasakite! Foto: Ketil Martinsen

Festivalen går over tre dager, fra fredag til søndag. I tillegg avholdes OBOS på Månen for 6. året på torsdag. En konsertdag i regi av OBOS til en pris av kr 100,- . Og alle inntektene går senere tilbake til gode formål i Fredrikstad-regionen.

I tillegg til hovedscenen på Tøihusplassen står også Hip-Hop på Månen på Kaserneplassen i Gamlebyen på programmet. I Gamlebyen Kulturhus pågår Festival Ø under Månefestivalen, hvor up-and-coming og etablerte artister med tilknytning til Østfold spiller. Blant annet spilte Tommy Tokyo der på søndagen.

OBOS på Månen torsdag.

Først ut var Fredrikstad sitt eget EKKO-kor, bestående av personer med ulike bistandsbehov, som virkelig tok oppgaven seriøst og eide scenen! Deretter fulgte Sol Heilo med gitar og tromme på ryggen sånn vi så henne i "Hver gang vi møtes.", Jimmy Smash, hiphop med Vinni (Øyvind Sauvik) før Morten Abel og The September When som avsluttet den første dagen.

Knallvær i år som i fjor, kun ispedd et lite styrtregn siste dagen. Veldig lange køer for å løse inn billett trakk noe ned. Det burde kunne ordnes mer smidig. Det samme kan kanskje sies om Cashless som vel burde være en utdatert løsning, med dagens teknologier med "tapping" og VIPPS.

Da The September When rundet av kvelden var det helt tettpakket på hele Tøihusplassen, allsang og høy stemning.

Fredag startet med en gjenforening av fredrikstads Dream Police som hadde sin suksess rundt 90 tallet med Odd Rene Andersen i front. Og det var helt tydelig på publikum at bandet hadde lokal tilknytting. Kveldens to store headlinere var Gåte og Bigbang.

Gåte @ Månefestivalen 2019 - Foto: Ketil Martinsen

Gåte skapte magi på Tøihusplass Foto: Ketil Martinsen

Gåte leverte en herlig blanding av relativ tung rock og folkemusikk og ga virkelig alt og foran en tettpakket Tøihusplass. En dansende og entusiastisk Gunhild Sundli med en fantastisk stemme, henne bror Sveinung også veldig entusiastisk på fele og vill i blikket, og Magnus Børmark på gitar som med en ekstrem energi føk rundt på scenen under hele konserten.

Bigbang hadde full kontroll og leverte en rutinert konsert under regi av Øystein Greni. De avsluttet fredagen og et nesten tettpakket publikum tok i mot Greni da han som vanlig kastet seg med gitaren ut blant publikum.

På lørdag åpnet Tua showet. Tua er navnet på en del profesjonelle musikere innen afrikanske folketoner. Per Olav Hoff Mydske, aka Skranglebein styrte det hele med en blanding av improvisert rapp og hip hop til folkemusikken.

Neste artist ut var Marion Ravn som overrasket på en positiv måte. Smilende fikk hun kjapt kontakt med et ganske stort publikum selv om klokka bare var 15.30. De Press med Andrej Nebb som startet opp på begynnelsen av 80 tallet, spilte veldig nært sånn jeg husker dem fra storhetstiden. Polsk/engelse intens punkete rock. Det norske alibiet var fortsatt Fiskepudding!

Valentourettes leverte som alltid med sine herlige låter og tekster av Joachim «Jokke» Nielsen. Nest siste band var Ricochet, også et lokalt Fredrikstad band, leverte tøff rock og en intens vokalist i Trond Andreassen.

Wyclef Jean @ Månefestivalen 2019 - Foto: Ketil Martinsen

Wyclef Jean var headliner på lørdagen Foto: Ketil Martinsen

Lørdagens headliner var Wyclef Jean fra The Fugees. Definitivt Månefestivalens største artist. Og som leverte fra første sang. Her dukket det opp hits på rekke og rad, og da Wyclef Jean dro i gang 911, tok det helt av i Gamlebyen i Fredrikstad.

Søndag startet med en helt fantastisk konsert! ISÁK med sanger Ella Marie Hætta Isaksen. Hun vant Stjernekamp i 2018, noe jeg ikke så på. Det angrer jeg på nå! Med herlig stemme, tøft musikk og joik sjarmerte hun virkelig publikum i Gamlebyen i Fredrikstad.
Deretter fulgte artisten iris aka Vilde Iris Hartveit Kolltveit med sin ganske rolige elektropop, tett fulgt av The Northern Belle et band bestående av 7 musikkere, med pop/country på programmet, frontet av vokalist og låtskriver Stine Andreassen. Kult band om fikk opp stemningen og sjarmerte publikum ganske så bra! Skambank økte definitivt trøkket med sin hardtslående rock, ledet av Terje Winterstø Røthing, kjent som gitarist i Kaizers Orchestra.

Highasakite, med Ingrid Helene Håvik i spissen, avsluttet Månefestivalen 2019 med et helproft show! Stilfullt, tøft og litt dystert. Tøft! Men så prøvde nok ikke Ingrid Helene Håvik heller på å sjarmere publikum like mye som Ella Marie Hætta Isaksen.