Rangers er tilbake

Rangers by Rangers, album cover by: Kari Tellefsen

Rangers har endelig gitt ut sitt første album. De var et kjent navn når de holdt på som best fra 2005 til 2009, men de tok en pause og satte i gang igjen i 2016. Nå har de forhåpentligvis tenkt å holde på en stund fremover. Bandet består av Rune Eilertsen på trommer, Fred Audun Ellefsen på bass og vokal, Nils Erik Goderstad og Tore Knutsen på gitar og vokal. Bandet deltok på flere festivaler i sin storhetstid, bl.a Norway rock festival, Canal Street og Raumarock i tillegg til enkeltkonserter rundt omkring i sør- og vestnorge. Bikermiljøet var nok mest besøkt av bandet, som spilte mer LA-rock den gangen enn nå.

Albumet

Albumet som kom nå i september er fortsatt rock, men noen av låtene ligger på grensa til Americana og country og noen ligger opp mot punk. Tore, Nils og Fred Audun bytter på vokalen på de ulike låtene. De har hvert sitt særpreg i stemmen som passer til de ulike musikkstilene de sjonglerer mellom. Sangtekstene er ikke det viktigste for bandet, men de har flere meninger og kan bety ulike ting avhengig av lytterens tidligere erfaringer. Gleden ved å spille musikk, spesielt rock, skinner gjennom i flere av tekstene og musikken. Musikken på albumet preges av mye gitar og trommer og minner om noe du har hørt før, men har allikevel sitt særpreg. Tankene går bl.a til band som Lynyrd Skynyrd, Nazareth, Guns`n Roses og Riccochet.

Sangene

“I like it” er en dynamisk rockepunklåt som ikke har så mye tekst, men mye glatrøkk. Nils Erik Goderstad har en stemme som passer bra til rask hard pønk, men den har også noen lange rolige og melodiøse partier med og uten vokal. Teksten er enkel og bare med for å understreke gleden ved å spille rock. 
I “Age 39 whatever doesn`t matter” roper Nils ut sin lengsel etter rocknroll livet og det er veldig lett å tro han når han sier at han er født til å rocke og vil følge den drømmen selv om han har blitt godt voksen. Vokalen er lang og seig og støttes opp av tunge, lange gitarriff og tydelige trommeslag. Han synger med tydelig sørstatsaksent og i flere lange perioder er det også ren instrumental rock .
“Run away” er en mørkere, dypere og litt sår låt som handler om å flykte fra noe. Det kan handle om både flyktningeproblematikk og det å ikke takle hverdagens problemer og mellommenneskelige forhold, litt avhengig av hvem som lytter. Her kommer den seige og mørke vokalen til Tore til sin rett. Vokalen her kan minne litt noen steder om noe Leonard Cohen kunne ha sunget.
“See you on the other side” kan minne litt om Rolling Stones på sitt beste, men med en tuch av sørstatsrock som minner om Black Crowes. Vokalen til Tore er heller ikke helt ulik Mick Jagger. Dette er god gammeldags Rock som tydelig er påvirka av musikken på 70-tallet. Det samme kan sies om rockelåta “Gimme back my Rockn Roll Soul” som er et uttrykk for gleden ved å komme tilbake til rockemusikken etter å ha gått på en smell. Den er allikevel litt hardere på grensa til pønk og kan noen ganger minne om at noen i bandet er en smule inspirert av The Dogs. De har lignende lydbilde og vokalbruk, men er litt lysere og lettere. Den kunne også vært skrevet på 80- tallet og er tydelig inspirert av rocken på 70 - tallet.
“Lonely Rider” handler om den brå nedturen du kan oppleve etter å ha testa ulike kunstige stimuli. Stemninga i låta gir westernvibber og det er lett å se for seg en litt ensom og molefonken cowboy som rir inn i solnedgangen. Starten på låta minner meg mye om gitarsoundet til bandet Texas.
“Close enough for rock`n roll” er det Fred Audun Ellefsen som har skrevet og har vokalen på. Den er en rask og energisk låt som er på pønksida og som passer hans vokal godt. Den inneholder også noen skikkelige rockeriff på gitar." Five miles high" er den mest spilte låta på digitale plattformer. Det er en god og tradisjonell rockelåt med noen instrumentalpartier og med Tores vokal. Låta preges av at alle instrumentene er likestilte med vokalen og gir et rikt lydbilde. 

Live

Det er vanskelig å velge en favoritt av sangene ettersom de har såpass ulike stemninger og det spørs vel hva de skal brukes til. Ofte merker jeg det bedre når jeg hører det live. Gutta turnerer rundt på Sørlandet for tida. Jeg har ikke opplevd den plugga versjonen live enda så jeg har ingen bilder av det, men jeg lover at det kommer snart.