Gode gamle på ny turné

Eggum & Sivertsen @ Foynhagen, 31.07.2019 - Foto: IM Fossli

Jan Eggum og Halvdan Sivertsen skapte stemning i Foynhagen den siste julidagen! Foto: IM Fossli

Onsdag 31. juli fikk vi et kjærkomment gjensyn med den herlige duoen Halvdan Sivertsen og Jan Eggum i Foynhagen i Tønsberg, denne gangen med et nytt konsept som de kalte “VI TO (er ikke Romeo og Julius)”. Duoen har vært på turné sammen flere ganger, noe som alltid er vel verdt å få med seg. I tillegg er Foynhagen en fantastisk bakgård med trær, utendørsbarer og massevis av sjarm. Alle konserter blir ekstra bra bare av å bli holdt der, og vi hadde en følelse av at dette ikke kom til å være noe unntak. Selv om lokalet så noe annerledes ut enn vi var vant til, siden det var satt opp stoler og blitt hengt opp en presenning for å skjerme mot det lette regnfallet denne kvelden. Vi satte oss forventningsfulle ned på første rad og tok inn stemningen av publikummet som ventet på de to legendene.

Eggum og Sivertsen kom ut på scenen til stor jubel fulgt av øredøvende stillhet. De satte umiddelbart i gang med et potpurri av “Venner” og “En natt forbi”, før Sivertsen gikk videre til å levere et spark bak til dagens sittende regjering. Noe publikum støttet helhjertet. Men så begynte han plutselig å le. For på øret hadde han og Gitarkameraten fått beskjed om at de hadde kommet på scenen en halvtime for tidlig! Det sto visst fortsatt folk i kø ute! Så her var det bare å beklage seg og gå leende av scenen igjen. Da de kom på igjen tok de en rask oppsummering av det de allerede hadde vært gjennom og fortsatte så som om ingenting hadde skjedd.

De sa selv at de hadde gjentatt seg selv litt mye i tidligere turneer, noe som hadde resultert i denne turnéens navneendring og følgelig utbytting av deres sedvanlige versjon av “Grønnmalt benk i hagen” med en modifisert “Vi to er ikke Romeo og Julie”. Nå er ikke det den største forandringen i verden, ettersom de åpenbart ikke blir lei av å antyde at de er et par, men det er både koselig og humoristisk og slår an hos publikum, så hvorfor ikke. Videre hadde de flere potpurrier bestående av én sang fra hver for å illustrere forskjellene mellom deres respektive måter å skrive om forskjellige temaer, som Sivertsens “Bruremarsj fra Lødingen” mot Eggums “Hun elsker ham” og Sivertsens “Tom snart ti” mot Eggums “Alarmen går”. Personlig elsker vi denne måten å gjøre det på, men noen sanger måtte de selvfølgelig spille som de er ment å være, og da klimpret den som ikke sang med på gitaren med et stort smil, ofte med litt støttende koring her og der.

Også er det som vanlig på en av deres konserter vanskelig å vite om man er på et standup-show med sanger eller en konsert med vitser, men det er ikke så farlig heller. Deres humoristiske, politiske stikk og godmodige erting av seg selv, hverandre og hvermann, gir en ekstra dybde til fremføringen av sangene som alle kjenner så godt. I tillegg hadde de, i lys av å være originale, naturlig nok skaffet nye vitser også denne turneen, så vi lo enda mer enn vi pleier, og vi ler oss fillete hver gang.

Da de til slutt gikk av scenen, hersket en stemning av tilfredshet og kos blant publikum. Summingen av småprat steg, og så beveget de fleste seg rolig mot utgangen, hvor mange stoppet opp bakerst i køen ved merch-bordet. Der sto allerede Sivertsen og Eggum og signerte for harde livet da vi kom bort. Vi stilte oss selvfølgelig opp i kø vi også, og skaffet oss både klem og en prat før vi sa “sees neste gang” og gikk. Konsertene deres slår virkelig aldri feil.